Curtea de Apel Braşov obligă Ministerul Justiţiei să pună în dezbatere publică proiectul de modificare a legilor justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader

Printr-o horărâre a Secţiei Contencios administrativ şi fiscal, Curtea de Apel Braşov a obligat Ministerul Justiţiei să nu trimită Guvernului proiectul de modificare a “legilor justiţei” până când acesta nu este supus  dezbaterii publice. Totul în urma  a două cereri de chemare în judecată (acţiunea pe fond şi cererea de ordonanţă preşedinţială)  depuse de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor pe 25 septembrie 2017.

“Admite în parte acţiunea formulată şi precizată de reclamanta Asociaţia „Alianţa Pentru Combaterea Abuzurilor” în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Justiţiei. Obligă pârâtul Ministerul Justiţiei să nu trimită la Guvern proiectul de act normativ privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004, a Legii nr. 304/2004 şi a Legii nr. 317/2004, în forma prezentată în data de 23 august 2017 şi trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizare prin adresa cu nr. 88929/30.08.2017, înainte de a supune acest proiect procedurilor de consultare/dezbatere publică prevăzute de art. 7 din Legea nr. 52/2003. Provizorie până la soluţionarea litigiului asupra fondului. Executorie, fără somaţie şi fără trecerea unui termen” se arată în soluţia Curţii de Apel Braşov.

“Demersul nostru juridic a fost determinat de conduita flagrant abuzivă a Ministrului Justiţiei care a refuzat fără nici un motiv să supună consultării/dezbaterii publice un proiect normativ conţinând numeroase propuneri de o noutate absolută şi cu un impact major asupra funcţionării justiţiei, sub pretextul implicit şi aberant că acest proiect ar fi fost supus unei ample consultări publice în octombrie 2016,  pe vremea ministrului Raluca Prună, când respectivul proiect conţinea cu totul alte propuneri avansate de Ministerul Justiţiei” precizează  într-un comunicat  Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

Reamintim că zeci de adunări generale ale magistraţilor din parchete şi din instanţe au respins în bloc proiectul legislativ de modificare a legilor Justiţiei.  Este vorba de proiectul însuşit de Comisia parlamentară specială pe Legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite