UPDATE Ioan şi Victor Becali rămân în închisoare. Curtea de Apel Bucureşti le-a respins contestaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au respins definitiv, vineri, contestaţiiile formulate de Ioan şi Victor Becali la decizia aceleaşi instanţe de pe 4 martie. Atunci, opt „grei” ai fotbalului românesc au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea în dosarul „Transferurilor”.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, ca inadmisibile, contestaţiile în anulare formulate de Victor şi Ioan Becali împotriva condamnărilor primite în dosarul „Transferurilor”.

Decizia judecătorilor este una definitivă.

Fraţii Ioan şi Victor Becali au fost condamnaţi la şase ani şi patru luni, respectiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, sub acuzaţia de înşelăciune. Alături de ei, în dosar au mai fost condamnaţi şi George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu.

Cinci dintre condamnaţii din acest dosar cer să le fie anulate condamnările. Singurii care nu au făcut până în acest moment o solicitare oficială în acest sens sunt Gigi Neţoiu, George Copos şi Gheorghe Popescu. Pentru acesta din urmă însă, o serie de politicieni, oameni din fotbal, jurnalişti şi oameni de rând au cerut graţierea prin semnarea unei petiţii.

Fraţii Ioan şi Victor Becali au depus la Curtea de Apel Bucureşti contestaţii în anulare care vor fi judecate astăzi. Pentru Jean Pădureanu avocatul a cerut întreruperea pedepsei pe motiv că fostul preşedinte al Gloriei Bistriţa este bolnav.

Potrivit legii, contestaţia în anulare se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.

Mihai Stoica a fost condamnat pe 4 martie în dosarul „Transferurilor” la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Alături de acesta au mai fost condamnaţi şi alţi 7 grei ai fotbalului printre care şi Gheorghe Popescu care a primit 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare după ce a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi spălare de bani. În cazul acestuia, la ultimul termen de judecată, procurorul a solicitat condamnarea la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

La rândul lor, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu au primit câte 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani. Şi pentru Pădureanu acuzarea ceruse pedeapsa cu suspendare. Mihai Stoica a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare, în condiţiile în care ştia că faptele de care era acuzat s-au prescris. În cazul acestuia, instanţa însă a decis înainte să se pronunţe să schimbe încadrarea juridică a faptelor de care managerul general FC Steaua era acuzat, astfel că acesta a fost condamnat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă pentru care pedeapsa nu s-a prescris.

Fostul patron al echipei de fotbal Rapid şi fost vicepremier al României din partea PC, Gheorghe Copos a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Impresarul Victor Becali a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi spălare de bani şi a primit 4 ani şi 8 luni de închisoare, iar fratele său, Ioan Becali a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Cristian Borcea care a fost găsit vinovat de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Regim închis pentru „greii„ fotbalului

Ioan şi Victor Becali, dar şi Cristi Borcea au fost duşi, de la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, la Penitenciarul Slobozia unde îşi vor executa pedepsele primite în dosarul „Transferurilor“ în regim închis. 

Mihai Stoica, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Copos îşi vor ispăşi pedeapsa la Penitenciarul de maximă siguranţă Rahova, tot în regim închis. De acelaşi regim va avea parte şi Gigi Neţoiu care însă rămâne încarcerat la Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova.

Jean Pădureanu rămâne internat la Spitalul Penitenciar Jilava. Avocatul său a depus deja o cerere de întrerupere a executării pedepsei în condiţiile în care acesta ar suferi de boala Alzheimer în formă avansată şi demenţă mixtă. Cererea urmează să fie judecată de Tribunalul Ilfov pe 22 mai. Potrivit legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, regimul închis se aplică persoanelor condamnate la pedepse mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc 13 ani. Regimul semideschis se aplică deţinuţilor condamnaţi la pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc trei ani. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

De ce fostul internaţional Gheorghe Popescu a primit cea mai mică pedeapsă în dosarul „Transferurilor”

În motivarea sentinţei pe care au pronunţat-o în dosarul „Transferurilor“, magistraţii Curţii de Apel arată că fostul internaţional Gheorghe Popescu putea primi o pedeapsă mai dură, dar că a beneficiat de circumstanţe atenuante datorită carierei sale sportive de excepţie, şi pentru că a fost atras în activitatea infracţională de Ioan Becali.

Instanţa: Mihai Stoica a ajuns după gratii pentru trei infracţiuni neprescrise. Popescu şi Pădureanu, pedepse mai mici datorită carierei şi sănătăţii precare

Mihai Stoica a fost condamnat la închisoare pentru trei infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală care nu s-au prescris. Asta arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei din dosarul „Transferurilor” în care opt „grei” din fotbalul românesc au fost aruncaţi în spatele gratiilor.

Mihai Stoica în ofensivă. Managerul a contestat şi la Curtea de Apel Bucureşti pedeapsa primită în dosarul „Transferurilor”

Managerul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, a contestat şi la Curtea de Apel Bucureşti pedeapsa de trei ani şi patru luni primită săptămâna trecută în dosarul „Transferurilor”. Instanţa a stabilit ca termenul pentru judecarea contestaţiei în anulare să fie pe 21 martie. Aceasta este a doua cerere prin care managerul încearcă să scape de pedeapsa cu închisoarea.

Liga lui Mititica. Opt grei din fotbal, aruncaţi după gratii pentru corupţie

Cei mai puternici şi influenţi oameni din fotbalul românesc au ajuns după gratii. Judecătorii Curţii de Apel au fost necruţători chiar şi cu Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, pentru care procurorii anticorupţie ceruseră la ultimul termen al procesului închisoare cu suspendare.

Graţierea lui Gică Popescu rupe România în două

Politicieni, oameni din fotbal, jurnalişti şi oameni de rând cer graţierea lui Gică Popescu, fost căpitan al echipei naţionale a României, în vreme ce mare parte a opiniei publice crede că „Baciul“ trebuie să-şi ispăşească pedeapsa. Specialiştii nu sunt de acord cu o graţiere, care ar arăta că persoanele publice sunt deasupra justiţiei

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu relatează în exclusivitate pentru „Adevărul“ cum a deschis dosarul în care nume grele din fotbalul românesc au fost trimise la închisoare. 

Tristeţea lui Sebastian Bodu: „Toţi au uitat că Dosarul Transferurilor a pornit de la mine“

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu aminteşte că el este cel care a dat semnalul demascării corupţiei din fotbalul românesc. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), împărtăşeşte tristeţea că lumea a uitat că el a declanşat procesul din Dosarul Transferurilor.
 

FOTO „Erare humanum est“. Motto-ul Penitenciarului Poarta Albă, noua casă a greilor din fotbal

Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa devine reşedinţa unor nume grele din fotbalul românesc. După Gigi Becali, verii Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali, precum şi finul Cristian Borcea, vor să-şi ispăşească pedeapsa la Poarta Albă. Puşcăria situată la 23 kilometri de municipiul Constanţa are motto-ul „Erare humanum est“ - „A greşi este omeneşte“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite