Curtea de Apel Bucureşti renunţă la protest şi îşi reia activitatea de luni. Ce spun magistraţii despre pensiile de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al personalului auxiliar la Curtea de Apel Bucureşti Imagine: Ionuţ Mureşan
Protest al personalului auxiliar la Curtea de Apel Bucureşti Imagine: Ionuţ Mureşan

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti îşi reiau activitatea începând de luni, 24 februarie, renunţând astfel la protestul la care s-au raliat la sfârşitul lunii ianuarie, nemulţumiţi fiind de legea prin care eru eliminate pensiile speciale, inclusiv pensiile de serviciu ale judecătorilor, ale procurorilor şi cele ale personalului auxiliar.

Hotărîrea a fost luată cu 102 voturi pentru şi 58 voturi împotrivă, joi, de Adunerea Generală a judedecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, potrivit unui comunicat al instanţei remis „Adevărul”.

Astfel, începând cu data de 24 februarie, activitatea se va relua la toate secţiile.

„Aducem la cunoştinţa publicului faptul că, deşi problemele care au generat protestul nostru nu şi-au găsit încă rezolvarea şi că, în condiţiile în care am asistat în ultima vreme la omacţiune concentrată împotriva corpului profesional al magistraţilor (…) am luat hotărârea de a întrerupe protestul di   respect faţă de justiţiabili, care nu trebuie să aibă de suferit din cauza modului în care legislativul şi executivul se raportează la magistraţi”, se arată în comunicat.

În acelaşi document, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti avertizează că reluarea activităţii nu înseamnă că au abandonat „lupta” pentru statutul lor. 

Problema pensiilor, „tranşată” de CCR pe 18 martie

Magistraţii şi personalul auxiliar din Justiţie au intrat în a patra săptămână de protest prin suspendarea activităţii, pe termen nedeterminat, până când guvernanţii vor renunţa la hotărârea de a elimina pensiile speciale, inclusiv pensiile de serviciu ale judecătorilor, ale procurorilor şi ale grefierilor. 

Imagine indisponibilă

Sursa: Curtea de Apel Bucureşti (facsimil)

Zeci de instanţe din Bucureşti şi din ţară şi-au suspendat activitatea pe o perioadă nedeterminată şi judecă doar cauze de urgenţă, magistraţii fiind susţinuţi în demersul lor şi de grefieri, arhivari sau alţi reprezentanţi ai personalului auxiliar din instanţe.

Conflictul dintre puterile Executivă, Legislativă şi Judecătorească va fi tranşat de Curtea Constituţională, unde au fost depuse o serie de sesizări privind neconstituţionalitatea legii care elimină pensiile de serviciu, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. 

O decizie a CCR este puţin probabil să vină în aceeaşi zi în care au loc dezbaterile, adică pe data de 18 martie. 

Apoi, indiferent de de natura deciziei, ea va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite