Curtea de Apel Bucureşti a respins o cerere făcută de Cucoş şi Sindile în cauza vizând redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos Octav Ganea
Inquam Photos Octav Ganea

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, luni, o cerere de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu din cauza vizând redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”, solicitare făcută de foştii şefi din Jandarmerie Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile. În acelaşi timp, Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca cofirmarea judecării redeschiderii dosarului 10 august în favoarea Tribunalului Bucureşti.

La fix doi ani de la violenţele de la mitingul diasporei când jandarmii au gazat şi bătut crunt protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei, Curtea de Apel a decis că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”, procesul fiind mutat la Tribunalul Bucureşti. Instanţa a admis în acest sens o cerere făcută de foştii şefi ai Jandarmeriei implicaţi în acest caz, care au solicitat ca procesul să fie mutat la Tribunalul Bucureşti.

„Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin Ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992, respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale”, se arată în minuta instanţei.

Presiunile mediatice

Avocata foştilor şefi ai scutierilor Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, a declarat pentru g4media.ro că demersul a fost făcut pentru ca procesul să fie unul „echitabil”, ferit „presiunilor mediatice”. „Tot ceea ce ne dorim, eu, clientul şi ceilalţi avocaţi, este ca acest proces să se desfăşoare în condiţii echitabile, nu sub presiunea media şi de altă natură. Am solicitat declinarea la Tribunalul Bucureşti pentru că această instanţă nu este competentă nici după materie şi nici după persoană, iar competenţa este o cauză de nulitate absolută, trebuie soluţionată cu prioritate. (…) S-a acţionat corect deoarece a existat un pericol eminent (sic!).”, a declarat avocata lui Sebastian Cucoş, la Curtea de Apel Bucureşti. 

Tot ieri, avocaţii jandarmilor au încercat să o recuze pe judecătoara Ruxandra Greu, dar solicitarea a fost respinsă de un alt magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti. 

Surprinzătoarea clasare

Pe 15 iulie, dosarul a fost clasat parţial: procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei au fost scoşi de sub urmărire penală. Decizia de clasare a atras proteste puternice din partea societăţii civile. Procurorii DIICOT motivaseră, în ordonanţa de clasare a dosarului „10 august”, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenţi şi, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv. Nu toate „victimele colaterale” ale violenţelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt şi „victime inocente”, spuneau aceştia.

La presiunea societăţii civile, marţea trecută, procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Dacă solicitarea DIICOT va fi aprobată, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Au trecut doi ani de la intervenţia în forţă a jandarmilor la mitingul diasporei. Oficial, nimeni nu e vinovat pentru violenţele de atunci. Singurii condamnaţi sunt cei care au lovit-o pe jandarmeriţa Ştefania şi bărbatul care i-a furat arma. Toţi au primit pedepse cu suspendare, însă decizia nu e definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite