Sentinţa în dosarul finanţării campaniei din 2009: Dan Andronic, achitat / Ioana Băsescu şi Elena Udrea, condamnate la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic / FOTO Inquam Photos şi Mediafax (colaj adevarul.ro)
Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic / FOTO Inquam Photos şi Mediafax (colaj adevarul.ro)

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, marţi, prima sentinţă în dosarul finanţării campaniei din 2009, în care Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic sunt inculpaţi pentru corupţie în legătură cu finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Elena Udrea şi Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare, Dan Andronic a fost achitat. Sentinţele nu sunt definitive şi pot fi atacate cu apel.

UPDATE Elena Udrea a contestat condamnarea la 8 ani de închisoare şi a blestemat-o pe judecătoarea care a condamnat-o. „Această femeie (judecătoarea-n.r.) a ţinut să mă condamne chiar şi pe cele mai absurde acuzaţii din acest dosar. Nu pot să cred că are ceva personal pe mine. O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei. Cum să dai 8 ani pentru aşa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime şi violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupţie 8 ani? Am probat în acest dosar absolut...Nu ştiu ce să mai fac. Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce să demonstrez că acuzaţiile aduse erau rupte de realitate”, a spus Udrea la Antena 3.

Dan Andronic a fost achitat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Elena Udrea acuzată de instigare la luare de mită şi spălarea banilor a primit 6 ani de închisoare pentru prima faptă şi mai multe condamnări pentru spălare de bani. 

Concret, aceasta a fost acuzată de mai multe fapte de spălare de bani, iar instanţa i-a dat trei pedeapse pentru comiterea acestor infracţiuni de 5, 4 şi 3 ani de închisoare. În final, magistratul a decis ca fostul demnitar să execute în total 8 ani de închisoare. Elenei Udrea îi va fi confiscat şi un milion de euro.

Gheorghe Nastasia fost secretar general al Ministerului Dezvoltării a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

Victor Tarhon fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 7 ani.

Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare.

Instanţa a decis pentru aceasta o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru instigare la delapidare, una de 3 ani pentru instigare la spălare de bani şi 5 ani pentru o altă infracţiune de instigare la spălarea banilor. 

Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Sentinţele pot fi atacate la Curtea Supremă, nefiind definitivă.

Decizia, motivată în sală de judecătoarea Claudia Jderu

Judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucureşti a sintetizat motivarea deciziei pronunţate după cum urmează:

  • În opinia instanţei câştigarea alegerilor decătre candidatul în funcţie  (n.r.- Traian Băsescu) a fost de natură să producă un folos cel puţin nepatrimonial tuturor inculpaţilor, ca de exemplu locurile eligibile create
  • Gradul de instruire al inculpaţilor nu poate fi decât unul înalt în acestă  situaţie
  • Cu privire la Silviu Wagner: faptul că trecerea sumei de bani de la SC Oil Terminal în conturile Red Square nu este de natură să exclude fapta de însuşire pentru altul. 
  • Cu privire la Andrinic Dan: Instanţa a reţinut că într-adevăr la momentul audierii lui organul de urmărire penală avea informaţia că obiectul depoziţiei viza o tranzacţie suspectă. Instanţa apreciază că se impune achitarea pentru infracţiunea de mărtturie mincinoasă, fiind şi singura soluţie de achitare din dosar.
  • Inculpatul Nastasia Gheorghe avea caliatatea de ordonator principalde credite prin ordin al ministrului.
  • Cu privire la susţinerea că expresia pentru sine sau pentru altul nu ar fi existat la data faptelor: instanţa a constatat că România era parte convenţiei internaţionale  împortriva corupţiei, astfel că nu se poate susţine că norma legală era lipsită de previzibilitate.
  • Cu privire la expresia „pentru sina sau pentru altul”: sfera de înţeles a cuvântului „folos” este foarte largă. Cele două campanii electorale se suprapuneau în 2009.

Ce pedepse a cerut procurorul

Procurorul de şedinţă al DNA a cerut, pe data de 26 ianuerie, ca Elena Udrea să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea cu executare orientate spre maximum. Fosta şefă a Ministerului Dezvoltării este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani în acest proces, astfel că riscă până la 12 ani de închisoare. 

Tot o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege a fost solicitată de procuror şi pentru Ioana Băsescu, notar public la data faptelor. 

Pentru jurnalistul Dan Andronic procurorul de şedinţă a solicitat o pedeapsă cu executare.

Pe data de14 decembrie 2020, atunci când a fost audiată în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, Elena Udrea a negat acuzaţiile şi a declarat că banii pentru campania electorală din anul 2009, peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile ei şi ale fostului soţ - Dorin Cocoş.

„În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro. Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (...) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale”, a explicat Udrea.

Ce au reţinut procurorii DNA în rechizitoriu

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi pe jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009:

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, susţin procurorii.

Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, mai arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite