Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea vânătorii la 25 de specii de păsări

0
29 Nov 2021 12:06:33
Autor: Călin Gavrilaş
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş a fost luată pe 26 noiembrie şi survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia OTUS. Ea nu este definitivă, dar este executorie şi se aplică de la momentul pronunţării.
 
Curtea de Apel Târgu Mureş a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS, în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022, până la pronunţarea instanţei de fond.
 
„Din păcate, statul român a eşuat încă o dată în a se asigura că vânătoarea nu devine un pericol pentru menţinerea şi conservarea populaţiilor de păsări, atât a speciilor de interes cinegetic, cât şi a celor în cazul cărora vânătoarea este interzisă, cu luarea în considerare a ariei de distribuţie a speciei”, a declarat avocata Andreea Szabo, reprezentant al Asociaţiei OTUS.
 
Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este executorie de la momentul pronunţării, adică din data de 26 noiembrie 2021. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguştiuc, ieruncă, lişiţă, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliţă, raţă mare, raţă mică, raţă moţată, raţă sunătoare, sitar de pădure, stăncuţă, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.
 
Experţii Coaliţiei Natura 2000 au susţinut demersul Asociaţiei OTUS într-un moment critic pentru biodiversitate. „Vom acţiona mereu în situaţiile în care statul român ia decizii fără fundamente ştiinţifice şi fără o consultare reală”, a declarat Dan Trifu, preşedintele Coaliţiei Natura 2000.
 
„Societatea Ornitologică Română (SOR)  a atras atenţia de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabileşte cotele de vânătoare nu are o bază ştiinţifică. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă şi bazată pe date ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea şi mortalitatea ca indicatori ai ratei de supravieţuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populaţiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
 
Lipsa unor metodologii clar reglementate şi care să ia în calcul argumente ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă arată nevoia dialogului cu specialiştii din domeniu pentru ca activitatea de vânătoare să se poată desfăşura fără a pune în pericol populaţiile de păsări.
 
Este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureş dispune de urgenţă suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.
 
Citeşte şi: 
 
Medici, poliţişti şi directori de bancă din Malta, prinşi braconând în Buzău VIDEO
 
Scene de Hollywood, turnate la Paltinu, la Bâlea Lac. Actorul Willem Dafoe a filmat în cabana de vânătoare a lui Ceauşescu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările