Curtea Constituţională a admis sesizarea înaintată de Klaus Iohannis pe legea care le permite parlamentarilor să facă afaceri pe persoana fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a admis, marţi, sesizarea înaintată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legea care le permite parlamentarilor, miniştrilor, prefecţilor şi subprefecţilor, primarilor şi viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene să deţină calitatea de comerciant persoană fizică.

La sfârşitul şedinţei de marţi, preşedintele Curţii Constituţionala Valer Dorneanu a anunţat că a fost admisă sesizarea cu privire la modificările aduse legii.

Legea transmisă la promulgare în 30 decembrie are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003 în sensul eliminării incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.

În data de 18 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003. În sesizarea înaintată Curţii Constituţionale, preşedintele României invocă, ca motive intrinseci de neconstituţionalitate faptul că prin eliminarea incompatibilităţii unor funcţii sau demnităţi publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, legea dedusă controlului de constituţionalitate – diminuează standardele de integritate, aducând atingere statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constituţie. 

„Incompatibilităţile stabilite prin Legea nr. 161/2003, Curtea Constituţională a statuat că acestea au rolul de a asigura îndeplinirea cu neutralitate a mandatului de către persoane care exercită o funcţie publică de autoritate, în deplină concordanţă cu principiile imparţialităţii, integrităţii şi transparenţei. Incompatibilităţile nu constituie o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, ci o garanţie de natură să confere o autoritate morală de necontestat persoanelor care exercită anumite mandate”, se arată în motivarea sesizării înaintate de preşedintele Iohannis.

Scopul Legii nr. 161/2003, ce instituie anumite incompatibilităţi pentru funcţii şi demnităţi publice, se arată în continuare în sesizarea venită din partea preşedintelui „este acela de a asigura imparţialitatea, protejarea interesului social şi evitarea conflictului de interese în exercitarea acestora”, iar prin abrogarea de către legea dedusă controlului de constituţionalitate a unora dintre cazurile de incompatibilitate „este, practic, eliminată o garanţie de exercitare a funcţiei publice cu imparţialitate şi ferită de orice interese care ar putea să împiedice exercitarea sa în interes public”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite