Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Curtea Constituţională amână din nou pronunţarea asupra modificărilor aduse codurilor penale

1
10 Jul 2019 11:15:40
Autor: Laurenţiu Sirbu
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Curtea Constituţională a amânat din nou miercuri pronunţarea asupra sesizărilor depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Este a şasea amânare, însă o decizie pe această speţă a fost anunţată joi, la ora 13.

Pe 24 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectele pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală. Asta după ce, timp de aproape un an, Tudorel Toader a amânat luarea unei decizii prin Ordonanţe de Urgenţă, cerută insistent de coaliţia PSD – ALDE. Nemulţumiţi că ministrul justiţiei nu se ţine de cuvânt, deputaţii puterii au adoptat codurile în Parlament. Amânarea unei OUG pentru modificarea codurilor penale a dus la demisia lui Tudorel Toader.

USR şi PNL au depus două sesizări de neconstituţionalitate, susţinând că, prin aceste proiecte de lege, se aduc peste 300 de modificări „nocive” Codului penal şi Codului de procedură penală. USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ”şubrezind politica penală a României” şi favorizând infractorii, ci şi cu Legea fundamentală.

”În ciuda declaraţiilor puterii, aceste articole nu reprezintă transpuneri ale deciziilor CCR, ci doar voinţa politică a coaliţiei PSD-ALDE, a cărei unică preocupare este, de aproape doi ani şi jumătate, destructurarea sistemului judiciar şi albirea dosarelor corupţilor, pentru ca infractorii să poată fura liniştiţi în continuare, să nu răspundă pentru faptele lor şi să rămână şi cu banii furaţi”, a transmis USR, la momentul depunerii sesizării.

”Sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege”, a spus, la momentul adoptării modificărilor, deputatul liberal Raluca Turcan, care a adăugat că ”dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

”Nimic mai grav, nimic mai descurajant pentru orice om de bună credinţă. (...) Au dat acest vot astăzi în Parlamentul României împotriva tuturor cerinţelor din partea Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, dar, mai ales, împotriva aşteptărilor oamenilor corecţi din această ţară care îşi doresc ca legea să fie aceeaşi pentru toată lumea şi în România şi să pot să trăieşti în respect faţă de lege”, a declarat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.  

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis care vizează Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie a fost trimisă CCR în 10 mai. 

”Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie a fost transmisă de către Parlament Preşedintelui României în vederea promulgării la data de 2.05.2019. Această lege a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia nr. 650/2018 Curtea Constituţională constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale”, a transmis şeful statului.

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise.

”Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale”, a spus, după adoptarea proiectelor, liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Constantin Gadea
10.07.2019, 14:14:11

CURTEA CONSTITUTIONALA. Pe judecatorii de la Curtea Constitutionala, care incalca legea si isi bat joc de romani, nu ii poate judeca nimenea in afara de Dumnezeu ? Pai, daca cei noua judecatori, pentru care suntem obligati teoretic sa-i consideram printre cei mai straluciti juristi din Romania, cinci dintre ei dau o sentinta si ceilalti patru dau sentinta contrara, nu rezulta logic ca judecatorii uneia dintre cele doua tabere au incalcat legea cu buna stiinta ? S-a demonstrat in mod limpede ca una din cele doua tabere este antiromaneasca. Un alt exemplu de incompetenta uluitoare a actualei Curti Constitutionale, este amanarea pentru a sasea oara a pronuntarii cu privire la modificarea codurilor penale infaptuita de PSD-ALDE. Aceasta stare de lucruri din CCR, impune desfiintarea actualei Curti fara garduri, in care au patruns judecatori incompetenti si necinstiti, care actioneaza in interesul unor terte partide politice, in loc sa fie cinstiti, corecti si sa serveasca Romania. De unde rezulta ca activitatea actualei Curti Constitutionale trebuie suspendata si constituita alta Curte, cu judecatorii alesi de cetatenii tarii prin vot direct si secret, dintre juristii care nu au fost inregimentati politic. Este inadmisibil ca noua judecatori sa amane de sase ori pronuntarea verdictului la nivelul unei Curti Constitutionale. Suntem de rasul curcilor.

Modifică Setările