UPDATE Curtea Constituţională a amânat pentru 20 mai decizia cu privire la completurile specializate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu Inquam Photos
Valer Dorneanu Inquam Photos

Curtea Constituţională a amânat pentru 20 mai dezbaterea sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Curtea Supremă pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie. 20 mai este aceeşi zi în care la Curtea Supremă se judecă ultimul termen din dosarul „angajărilor fictive”.

Speţa va fi reluată în discuţie abia pe 20 mai, fix în ziua în care Liviu Dragnea are şi ultimul termen la Curtea Supremă în Dosarul Angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman, în care contesta o condamnare in prima instanta la 3 ani si jumătate de închisoare.

Liviu Dragnea a declarat joi că o decizie CCR ar putea avea ca efect reluarea procesului „angajărilor fictive” de la Protecţia Copilului Teleorman.

 „Bineînţeles că discuţia nu se poartă dacă ÎCCJ a acţionat legal sau nu, ci ce efecte ar putea avea… Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum. Ce va face CCR mâine? O să discutăm după… Eu, ştiţi bine, nu cred că a fost vreo excepţie, indiferent care au fost deciziile CCR, le-am respectat şi am comentat puţin, aproape deloc, despre ce a decis Curtea Constituţională. Au fost decizii care au dat câştig de cauză unora, altă dată altora, au acceptat, au respins, dar judecătorii CCR trebuie respectaţi şi toate deciziile trebuie respectate. Pentru noi e de nediscutat nerespectarea sau comentarea unor decizii ale CCR, aşa cum, din păcate, alţii, în frunte cu preşedintele României, nu le iau în seamă şi nu le respectă”,  adeclarat liderul PSD joi, la Suceava.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Curţii Constituţionale, într-o analiză privind completurile specializate de la instanţele din România, că o lege prevede, fără nicio distincţie, înfiinţarea de astfel de completuri, în vreme ce un alt act normativ lasă la latitudinea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dacă înfiinţează sau nu completuri specializate. De asemenea, CSM a explicat că din 14 Curţi de Apel care au transmis date către Consiliu, 13 au înfiinţat completuri specializate. La fel, 27 de Tribunale din 34 au înfiinţat astfel de completuri.

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, i-a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, la sfârşitul lunii trecute a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe motiv că instanţa supremă nu a format complete specializate pentru a judeca dosarele de corupţie, aşa cum cere Legea 78/2000.

Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat efectiv strategia apărării formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea care cer anularea sentinţei de condamnare dată pe fond, pe motiv că sentinţa nu a fost dată de un complet specializat, aşa cum prevede articolul 29 din Legea 78/2000. 

Cristina Tarcea a argumentat în faţa judecătorilor constituţionali că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. 

Luni, un complet format din cinci judecători de la Instanţa supremă a amânat, pentru 20 mai, dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. Avocaţii liderului PSD ceruseră amânarea dosarului până la o decizie a CCR cu privire la completele de 3 jduecători.

Curtea Supremă a respins joi cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată în acest dosar astfel încât cauza să fie judecată cu celeritate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite