Curtea Supremă a  redus condamnările în dosarul „Şpagă la CFR Marfă”. Gruia Stoica: 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Doru Boştină: 1 an cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a redus pedepsele în cazul afaceristului Gruia Stoica – de la 4 ani închisoare cu executare la 2 ani şi 6 luni închisoare cu supendare, iar al avocatului Doru Boştină de la 3 ani închisoare cu executare la 1 an închisoare cu suspendare. Ambele pedepse sunt cu suspendare. Decizia a fost luată în majoritate şi este definitivă.

Curtea Supremă a  admis astăzi apelurile afaceristului Gruia Stoica- proprietarul GFR şi al avocatului Doru Boştină. Gruia Stoica a fost  acuzat de către procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.

Minuta Curţii

“Reduce pedepsele principale aplicate inculpaţilor, după cum urmează: - pentru inculpatul Stoica Gruia, de la 4 ani închisoare, la 2 ani şi 6 luni închisoare; - pentru inculpatul Boştină Doru Cătălin, de la 3 ani închisoare, la 1 an închisoare.”, arată Curtea Supremă.

Instanţa a stabilit termene de încercare de 3 ani pentru Stoica, şi de 2 an pentru Boştină. Cei doi  vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe perioadele de 60 de zile Boştină Doru Cătălin şi de 90 de zile Stoica Gruia.  Munca neremunerată în folosul comunităţii se va presta, în una din următoarele entităţi comunicate instanţei:
- Stoica Gruia, la Direcţia de Asistenţă Educaţională sau la Societatea Medicală „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, ambele situate în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov;
- Boştină Doru Cătălin, la Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Asistenţă Integrată în Adicţii „Obregia” sau la Centrul de Asistenţă Integrată în Adicţii, ambele din municipiul Bucureşti.

Opinia separată

Unul dintre judecători a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Boştină Doru Cătălin şi reducerii pedepsei principale la 1 an închisoare, iar cu referire la inculpatul Stoica Gruia, respingerea, ca nefondat, a apelului declarat împotriva aceleiaşi sentinţe.

Condamnarea din faza de fond

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploieşti la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia În acelaşi dosar, avocatul Doru Boştină a primit trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, însă decizia a fost atacată la instanţa supremă.
Potrivit DNA, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru SE Işalniţa).
La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014.
CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând Complexului Energetic Oltenia şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.
Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra directorului general al CFR Marfă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite