Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Curtea Supremă a decis să îi restituie lui Sebastian Vlădescu lingourile de aur şi banii depuşi drept cauţiune

18
16 Jan 2020 16:40:39
Autor: Laurenţiu Sirbu
Trei kilograme de aur depusese fostul ministru drept garanţie. Foto: Octav Ganea/ Inquam
Trei kilograme de aur depusese fostul ministru drept garanţie. Foto: Octav Ganea/ Inquam

Curtea Supremă a decis, joi, să îi restituie fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu lingourile de aur şi banii depuşi drept cauţiune la DNA. Instanţa a admis cererea de restituire a cauţiunii şi pentru fostul deputat PNL Alexandru Boureanu şi pentru Mihaela Mititelu.

În mai 2018, DNA a stabilit o cauţiune de 1 milion de euro pentru Vlădescu, iar acesta a pus la dispoziţia procurorilor 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro, 3 kg de aur în lingouri (în valoare de 109.740 euro); garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro; garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare.

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, fostul deputat PNL Cristian Boureanu şi fostul şef al Eximbank, Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Dascălu şi administratorul unei societăţi comerciale au fost trimişi în judecată în noiembrie 2019, de DNA, în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka (detalii aici).

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru luare de mită şi trafic de influenţă în dosarul instrumentat de DNA şi care vizează plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa. De asemenea, a fost trimis în judecată şi Cristian Boureanu.

„Admite cererile de restituire a cauţiunilor depuse de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe în vederea luării măsurii preventive a controlului judiciar. Ridică indisponibilizarea instituită cu titlu de cauţiune asupra sumelor de bani, precum şi a bunurilor mobile şi imobile constituite ca garanţii reale. Dispune restituirea cauţiunilor constituite de inculpaţi prin consemnarea de sume de bani la CEC Bank SA şi prin constituire de garanţii reale mobiliare şi imobiliare în conformitate cu ordonanţele procurorului privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune date în dosarul nr. 89/P/2017 la data de 03.05.2018 –faţă de inculpata Mititelu Mihaela (filele 149-180, vol 4 dup) şi faţă de inculpatul Boureanu Cristian Alexandru (filele 74-104, vol. 4 dup) şi la data de 29.05.2018, faţă de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (filele 191-241, vol. 7 dup), în măsura în care în privinţa acestor bunuri nu au fost instituite măsuri asigurătorii. Dispune radierea înscrierilor efectuate în cartea funciară referitoare la garanţiile imobiliare instituite pentru luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune. Prezenta încheiere se comunică la CEC Bank SA şi Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 234 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 16 ianuarie 2020”, se arată în minuta instanţei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

kitty kat
16.01.2020, 17:14:36

Sårac mai e Vlådescu åsta! Cate vieti ar trebui så muncim ca så obtinem valoarea cautiunii lui?

+5 (5 voturi)
Carmen Florea
16.01.2020, 17:24:47

... si de unde au atata banarit jigodiile astea in Romania? Care li-i munca atat de banoasa, de detin MILIOANE EURO? ah, da, bugetul cu taxele saracilor, asta-i toata 'munca' hotilor... ...apropo, asa si se lafaie hotul Dragnea cu conacul pe 2 strazi, la fel alt borfas Oprisan, ocupand un cartier intreg cu palatul, din munca asidua 36 ore/zi... ...nu se intereseaza nimeni? Dar cum se mai intereseaza la ciubuc in restaurante nu cumva amaratul ala de chelner sa iasa si el seara cu 10 lei de-o paine sau alta potlogarie: bugetul ar creste daca si batranele alea, care vand leustean, ar contribui ... ... degeaba va strofocati, Romania trebuie sa dispara de pe harta, romanii nu vor face ordine in vecii vecilor, sau macar o juma' de populime tre' mutata si adusa alta cu alta gena, altfel din tata in fiu, adica ce-a facut tata, face si fiul si nepotu' si 'secretara' si toata cloaca, adica valori-trasnet: violenta si hotia ...

+5 (7 voturi)
Ţepeş
16.01.2020, 17:57:55

Carmen Florea Eu cred că a dat meditații. Știi că din meditații se fac bani frumoși, nu?

+2 (8 voturi)
Coco Cocos
16.01.2020, 17:43:02

sa nu uitati sa-i despagubiti, sa le dati medalii si daca se poate, "cetateni de onoare"...vai de capul vostru....

+5 (5 voturi)
Iulian Arion
16.01.2020, 18:22:58

Directiva CE nr 42/2014 privind confiscarea extinsa a averilor ilicite, inclusiv pana la afinii de gradul IV si plasamentele in strainatate, stipuleaza ca se verifica averea celui cercetat penal si se confisca averea ilicita. In Romania este obligatorie, la fel ca orice directiva. Nu s-a aplicat niciodata! Focarul coruptiei este la Curtea Suprema de Justitie. Trebuie curatata de judecatorii corupti. A verificat cineva averile acestor judecatori?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările