Curtea Supremă: Fostul procuror general Bogdan Licu i-a reţinut ilegal paşaportul micuţei Sorina Săcărin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că fostul procuror general Bogdan Licu a încălcat legea atunci când i-a reţinut paşaportului micuţei Sorina Sacarin, fata din Baia de Aramă adoptată de o familie din SUA. Măsura „nu a fost dispusă în conformitate cu legea si nu a urmărit un scop legitim", se arată în motivarea instanţei.

În vara anului 2019, paşaportul Sorinei Sacarin a fost reţinut de procurorul Mihaiela Iorga - Moraru de la Secţia Specială, iar actualul prim adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, în calitate de Procuror General la acel moment, a încercat să blocheze ieşirea din ţară a micuţei şi a deschis trei procese pe rolul instanţelor din România, prin care a încercat să revizuiască decizia definitivă de adopţie a micuţei Sorina şi să blocheze ieşirea acesteia din ţară, fară niciun temei legal şi fară nicio fundamentare. Judecatorii au respins, pe rând, solicitarile acestuia şi au criticat dur aceste demersuri.

Acum, Curtea Supremă arată cu titlu definitiv că paşaportul nu a fost niciodată utilizat pentru efectuarea vreunei probe în dosarul penal, iar reţinerea acestuia nu a avut un scop legitim şi deşi procurorul avea paşaportul încă din data de 26 iulie 2019, cercetarea grafologică a fost dispusă abia în 12 iulie 2019 şi nici atunci nu s-a solicitat expertizarea paşaportului propriu-zis, ci doar a documentelor care au stat la baza emiterii acestuia. Magistratul a concluzionat că reţinerea paşaportului, în perioada 26 iunie 2019 - 19 iulie 2019, nu a fost necesară pentru administrarea vreunei probe, potrivit Ziare.com.

„A fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorul de cameră preliminară constată că prin măsura reţinerii paşaportului minorei Sacarin Sorina (document de călătorie necesar minorei pentru a putea părăsi teritoriul României împreună cu parinţii săi adoptivi, Sacarin Ramona Elena si Sacarin Gabriel), i s-a încălcat acesteia dreptul la libera circulaţie prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Deşi documentele au fost retinute pentru efectuarea unei expertize grafologice şi se aflau în posesia organelor judiciare încă din 26 iunie 2019, nu s-a dispus expertizarea acestora, iar în cadrul adresei interinstituţionale, prin care a fost preluat paşaportul, nu s-a indicat durata măsurii reţinerii paşaportului. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie constată că, deşi s-a dispus reţinerea paşaportului minorei Sacarin Sorina, acest document nu se regăseste printre cele puse la dispoziţia specialiştilor din cadrul DGPMB - Serviciul Criminalistic, în vederea efectuării constatării tehnico-ştiinţifice grafice si tehnice, astfel încat reţinerea paşaportului şi limitarea libertăţii de circulaţie nu au fost justificate de nevoia administrării unei probe în procesul penal", arată instanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite