Un răspuns va fi dat cel mai devreme peste o lună, atunci când a fost stabilit următorul termen din proces. În acest caz, magistraţii trebuie să decidă dacă sunt de acord cu redeschiderea anchetei, la solicitarea procurorului general interimar, Bogdan Licu.
Ancheta în dosarul „Revoluţiei” a fost redeschisă pe 5 aprilie de procurorul-general interimar, Bogdan Licu. Magistratul a explicat că ancheta a fost una haotică şi defectuoasă. „Am apreciat în aceste condiţii că modul în care s-a desfăşurat ancheta nu corespunde exigenţelor CEDO în ceea ce priveşte obligaţia statului de a efectua o anchetă efectivă“, a susţinut magistratul.
Potrivit procedurii, Licu a cerut Curţii Supreme să confirme redeschiderea anchetei, iar acest proces a avut deja două termene.
CEDO sancţionează România
Între timp, România pierde pe bandă rulantă procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). La începutul lunii, instanţa a emis, o nouă decizie în cazul victimelor Revoluţiei din decembrie 1989. Statul român trebuie să plătească 15.000 de euro despăgubiri pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei. Este vorba de daune de aproximativ 675.000 de euro. CEDO reclamă lipsa unei anchete efective în acest dosar.
Pe 23 februarie, CEDO a dat câştig de cauză într-un alt dosar, pentru 17 români, rude ale celor care au murit în decembrie 1989. Despăgubirile dispuse de CEDO în acest dosar au fost de 255.000 de euro.
Reprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie 1989“ spuneau atunci că încă 200 de plângeri privind evenimentele din decembrie 1989 îşi aşteptau rezolvarea la CEDO. Astfel, până în prezent, în cele 62 de cazuri, rude ale victimelor Revoluţiei, care au câştigat la Curtea Europeană în acest an, România are de plătit 930.000 de euro, la care se adaugă cheltuieli de judecată.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
7 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Dar de ce să se grăbească Justiția? Dacă redeschid dosarele acum și după vreo 20 -30 de ani de judecată cu celeritate (cum se spune) nu va mai avea pe cine să mai condamne și cui să atribuie despăgubiri nu ar fi mai bine? Ajungem, care om mai trăi, să găsim vinovat pe vreun Vișinescu care sigur, singur a luat decizii și a tras în revoluționari.
PAI CE SA AUTOCONDAMNE ? pai astia toti sint implicate acolo si au legaturi strinse cu ilescu si toti sint minjiti altfel nu ar avea motiv sa le intirzie si sa le ascunda ....astia atita taraganeaza ca pina la urma se claseaza si mor cei vinovati.... numai Domnu isus mai poate face dreptate acolo.....
Singura justificare a redeschiderii dosarului ar fi ca poate-poate i se va putea gasi ceva incriminator fostului presedinte l. Iliescu ! E greu de crezut , avand in vedere ca armate de procurori si "istorici" se straduie de ani si ani de zile , deocamdata fara vreun rezultat. In plus , o redeschidere a dosarului ar putea da motive fostilor activisti PCR , generalilor , ofiterilor , soldatilor si civililor deja condamnati pt omoruri , crime , raniri etc. pt fapte comise la Revolutie sa ceara si ei reluarea dosarelor in care au fost condamnati
Vom afla adevarul peste 200 ani.AMIN.
Canalii.Nu cumva sa se atinga de cucuvea si "trupa" sa !
Vezi toate comentariile (7)