Curtea Supremă întârzie redeschiderea dosarului „Revoluţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari români aflaţi pe străzile Bucureştiului în zilele Revoluţiei
Militari români aflaţi pe străzile Bucureştiului în zilele Revoluţiei

Magistraţii Curţii Supreme menţin suspansul în privinţa redeschiderii dosarului „Revoluţiei” după ce ieri au amânat luarea unei decizii în acest caz.

Un răspuns va fi dat cel mai devreme peste o lună, atunci când a fost stabilit următorul termen din proces. În acest caz, magistraţii trebuie să decidă dacă sunt de acord cu redeschiderea anchetei, la solicitarea procurorului general interimar, Bogdan Licu.

Ancheta în dosarul „Revoluţiei” a fost redeschisă pe 5 aprilie de procurorul-general interimar, Bogdan Licu. Magistratul a explicat că ancheta a fost una haotică şi defectuoasă. „Am apreciat în aceste condiţii că modul în care s-a desfăşurat ancheta nu corespunde exigenţelor CEDO în ceea ce priveşte obligaţia statului de a efectua o anchetă efectivă“, a susţinut magistratul. 

Potrivit procedurii, Licu a cerut Curţii Supreme să confirme redeschiderea anchetei, iar acest proces a avut deja două termene.

CEDO sancţionează România

Între timp, România pierde pe bandă rulantă procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). La începutul lunii, instanţa a emis, o nouă decizie în cazul victimelor Revoluţiei din decembrie 1989. Statul român trebuie să plătească 15.000 de euro despăgubiri pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei. Este vorba de daune de aproximativ 675.000 de euro. CEDO reclamă lipsa unei anchete efective în acest dosar.

Pe 23 februarie, CEDO a dat câştig de cauză într-un alt dosar, pentru 17 români, rude ale celor care au murit în decembrie 1989. Despăgubirile dispuse de CEDO în acest dosar au fost de 255.000 de euro.
Reprezentanţii Asociaţiei „21 Decembrie 1989“ spuneau atunci că încă 200 de plângeri privind evenimentele din decembrie 1989 îşi aşteptau rezolvarea la CEDO. Astfel, până în prezent, în cele 62 de cazuri, rude ale victimelor Revoluţiei, care au câştigat la Curtea Europeană în acest an, România are de plătit 930.000 de euro, la care se adaugă cheltuieli de judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite