Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Curtea Supremă: Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, îşi va petrece sărbătorile după gratii

0
8 Apr 2015 12:27:31
Autor: Mihai Stoica
Iulian Herţanu se află în arest preventiv
Iulian Herţanu se află în arest preventiv

Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, va fi cercetat în continuare în arest. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au respins cererea acestuia de înlocuire a arestului cu o măsură mai uşoară. Herţanu este cercetat în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma Grossman Engineering Group, al cărei administrator este. Decizia nu este definitivă.

Curtea Supremă i-a prelungit mandatul de arestare preventivă a lui Iulian Herţanu, pe 24 martie, cu încă 30 de zile. Ieri însă, cumnatul premierului vrea ca magistraţii să-i înlocuiască această măsură cu una mai blândă. 

Iulian Herţanu a făcut această cerere în baza articolul 242, din Noul Cod de Procedură Penală, potrivit căruia ”măsura preventivă se înlocuieşte, din oficiu sau la cerere, cu o măsură preventivă mai uşoară, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru luarea acesteia şi, în urma evaluării împrejurărilor concrete ale cauzei şi a conduitei procesuale a inculpatului”.

Instanţa s-a pronunţat astăzi: Herţanu rămâne după gratii. 

Iulian Herţanu a fost arestat preventiv pe 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă. În acelaşi dosar, au fost fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu. La 24 martie, Curtea Supremă a prelungit mandatul de arestare emis pe numele cumnatului premierului cu încă 30 de zile.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările