Curtea Supremă: Procesul în dosarul Baza Cutezătorii, în care fostul secretar de stat Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu, poate să înceapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Costoiu la DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 oct 2017
Mihnea Costoiu la DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 oct 2017

Curtea Supremă a decis, luni, că judecata în dosarul Baza Cutezătorii, în care fostul secretar de stat Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu, poate să înceapă, fiind constatată legalitatea rechizitoriului, a probelor şi a actelor de urmărire penală. Decizia nu este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Mihnea Costoiu şi apărătorii săi, şi a constatat legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea cercetării judecătoreşti, după cum relatează Mediafax.

Ancheta în dosarul "Cutezătorii" vizează modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere prin care baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti a fost dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”. Autorităţile au estimat prejudiciul în acest caz ca fiind de peste 10,7 milioane de euro.

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost trimis în judecată în martie 2018 de către DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De atunci dosarul se află în procedura de cameră preliminară.

Potrivit DNA, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu ar fi încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Acest act adiţional ar fi fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. 

Mai mult, susţin procurorii, acest document ar fi fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spun procurorii.

Prin semnarea acestui act adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite