Curtea Supremă a respins cererea lui Cătălin Teodorescu de reducere a cauţiunii de 1.000.000 de lei. Dacă nu plăteşte, deputatul poate fi arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a respins ca nefondată plângerea făcută de deputatul PNL Cătălin Teodorescu împotriva deciziei procurorilor DNA, care l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1 milion de lei. În ultima perioadă, procurorii DNA au luat mai multe astfel de măsuri în dosare mediatizate.

De exemplu, decizia în cazul lui Teodorescu a fost luată pe 10 decembrie 2015. Cătălin Teodorescu este urmărit penal de DNA alături de ceilalţi membri din comisia ANRP pentru o despăgubire ilegală ce ar fi fost obţinută de afaceristul Mihai Rotaru. El trebuie să depună 1 milion de lei, sau să aducă diverse bunuri, ca garanţie, pentru a completa această sumă.

Cazuri celebre

În ultima perioada DNA a decis control judiciar pe cauţiune în mai multe dosare. O parte din cei acuzaţi au contestat la Curtea Supremă, dar cererile de reducere a sumelor au fost respinse.

Cele mai cunoscute cazuri, în care sunt implicate sume mari de bani, sunt:

- 18 decembrie 2015: Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone- 1.500.000 de lei;

- 19 noiembrie 2015: Patronul Cancan, Radu Budeanu- 2 milioane de lei;

- 30 octombrie 2015: Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea- 5 milioane de lei;
6 iulie 2014: Senatorul Marius Isăilă- 220.000 de euro.

Important este că persoanele acuzate trebuie să respecte mai multe obligaţii în cadrul măsurii de control judicar: să se prezinte la DNA sau poliţie de câte ori este chemată, să informeze când îşi schimbă locuinţa, să nu părăsească oraşul Bucureşti fără să anunţe procurorul şi să nu ia legătura cu ceilalţi acuzaţi sau martori din dosar etc. 

În cazul în care nu vor respecta aceste obligaţii, DNA va confisca cauţiunea, sau garanţiile depuse, şi poate cere arest la domiciliu sau arestarea preventivă.

De ce este acuzat Teodorescu

Procurorii DNA au stabilit măsura controlului judiciar pe cauţiune în cazul lui Teodorescu, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului.

Cătălin Teodorescu a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP care i-a acordat omului de afaceri Mihai Rotaru o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Deputatul PNL este acuzat că, împreună cu ceilalţi membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite