VIP-urile din dosarul Microsoft au ajuns în arest. „Pinalti”: „Adevăraţii hoţi, care au furat banii, sunt liberi şi au băut şampanii în Bamboo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul „Microsoft” şi a dispus confiscarea de la aceştia a aproximativ 16 milioane de euro şi peste două milioane de dolari. Fostul primar Ştefan a primit pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare, majorată de la 3 ani, Sandu a fost condamnat la 3 ani, Cocoş va executa 2 ani şi 4 luni, la fel ca şi Dumitru, care în fond fusese condamnat la un an şi şase luni cu suspendare.

UPDATE Dorin Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru se află în custodia poliţiştilor după ce, luni, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, definitiv, majorarea pedepselor primite pe fond. În momentul în care s-a predat poliţiştilor, Gheorghe Ştefan a spus că, în afacerea Microsoft sunt peste o sută de oameni implicaţi iar „adevăraţii hoţi au băut şampanie în Bamboo”.

Dorin Cocoş s-a predat primul la Poliţia Capitalei şi urmează ca poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, Biroul de Urmăriri să îl transporte la Penitenciarul Bucureşti - Rahova unde va intra într-o perioadă de 21 de zile de carantină. La finalul acestei perioade se va stabili dacă va fi încadrat într-un regim de detenţie de maximă siguranţă, semideschis sau deschis.

La scurt timp s-au predat şi omul de afaceri Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov.

„Am acceptat banii, când mi s-a propus, pentru campania electorală. Să finanţeze campania. Să ia materiale promoţionale, cum se făcea. Pentru campania prezidenţială, în 2009. (...) Dacă eu eram condamnat pentru că am acceptat banii pentru partid era o condamnare corectă pentru trafic de influenţă politică. Să ştiţi că în dosarul ăsta sunt o sută de implicaţi! O sută! Vă spun, sunt frustrat că adevăraţii hoţi, care au furat banii din Microsoft, sunt liberi şi au băut şampanii în Bamboo”, a spus Gheorghe Ştefan în momentul în care s-a predat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov.

Gabriel Sandu, potrivit unor surse judiciare a anunţat poliţia că urmează să se predea la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova. La ora transmiterii acestei ştiri, mandatul dispus de instanţa supremă nu fusese pus în executare de poliţişti.

Sentinţele finale

Astfel, omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare cu executare. Iniţial, acesta primise 1,6 ani de închisoare cu suspendare.

La rândul lui, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în condiţiile în care pe fond primise doi ani de închisoare cu executare, iar fostul primar de la Neamţ Gheorghe Ştefan (Pinalti) a primit 6 ani de închisoare. Iniţial primise 3 ani de închisoare.

Dorin Cocoş a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Prima instanţă îl condamnase la 2 ani de închisoare.

Ultimul cuvânt

DNA a cerut, la ultimul termen din dosarul “Microsoft”, majorarea pedepselor şi confiscarea unor sume mai mari de la Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae, arătând că aceştia au fost condamnaţi în fond la pedepse care nu sunt juste. Cocoş, Sandu, Ştefan şi Nicolae şi-au recunoscut vinovăţia, dar au cerut să primească pedepse fără executare.

Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut „îngăduiţă” faţă de fostul ministru, Cocoş Dorin a spus că îşi doreşte să se îndrepte, dacă va primi ca pedeapsă muncă în folosul comunităţii, Dumitru Nicolae a început să plângă când a spus că vrea să repare „răul făcut”, iar Gheorghe Ştefan a spus că merită să fie condamnat, dar jură cu mana pe Biblie că nu a pretins şi nu a luat niciun leu în cazul "Microsoft”.

Lacrimile din ultimul cuvânt

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor: „Din primul moment când am fost chemat la DNA am oferit posibilitatea de a colabora sută la sută. Iniţial, am fost refuzat pentru ca am precizat ceva referitor la prejudiciu. Eu recunosc fapta făcută, recunosc recunoaşterea pe care am făcut o la ICCJ. Adevăratul prejudiciu este de 104 milioane de dolari în perioada 2004-2009 şi 114 milioane de euro în perioada 2009-2014. Aici (în dosarul trimis în instanţă- nr.r) nu discutăm decât despre 16 milioane de euro, niste comisioane. Prejudiciul e făcut de gruparea transnaţională Floric- (Claudiu Florică, afacerist, cel care a denunţat la DNA- n.r.). Am făcut un denunţ la Departamentul de Justiţie SUA impotriva lui Claudiu Florică şi directorilor Microsoft si Fujitsu şi la Departamentul de Justiţie din Austria împotriva aceste grupări”.

Sandu a arătat că în 2008, când a aflat că se apropie expirararea licenţelor Microsoft, ar fi stabilit inclusiv cu conducerile Fujitsu si Microsoft că se va face licitaţie.

„Înţeleg din tot ceea ce spun cei care au fost aici ca singurul vinovat sunt eu, desi eu am încercat să fac totul legal, să recuperez pagubele de la fujitsu si de la microsoft. Am cerut de la SRI şi STAdate, pentru că m am sfătuit cu directorul sts cum sa recuperez banii. Eu astăzi stiu clar că toate demersurile mele sunt inutile, în timpul procesului am aşteptat milă şi îndurare, poate primesc cu suspendare. Toată lumea ştia că toţi miniştri aveau directive să finanţeze partidul, aveau directivă pe cine să angajeze si unde. (...) „Recunosc că am pretins si am primit 2,6 milioane euro pentru plată campaniei PDL din 2009”, a  conchis Gabriel Sandu.

Dorin Cocoş, afacerist: „Jur cu mana pe Biblie că regret faptele făcute. Nu le pot îndreptate decât printr o atitudine exemplară dacă veţi da cu suspendare sau cu executare. Sigur nu voi mai face acest lucru, nu am vrut sa fac lucrurile în felul ăsta,am crezut că o afacere microsoft nu e chiar aşa în lucru rău. Vreau să ma integrez în societate cât mai repede, ca un bun român ce sunt”

Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, fost primar al oraşului Piatra-Neamţ, lider PDL: „Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Cred că o încadrare corectă ar fi articolul 13, v- as putea jura tot aşa, cu mâna pe Biblie, ca n-am pretins si n-am luat niciun ban din afacerea MICROSOFT. L-am influenţat pe Gabi Sandu, regret acest lucru. Regret ce am făcut. Vreau sa colaborez cu organele judiciare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Dacă aş fi ştiut legile chm le stiu acum, nu as fi fost în faţa dvs acum

Dumitru Nicolae, afacerist: „Aş vrea sa îmi exprim regretul profund pentru comiterea faptei. De 23 de ani fac afaceri. Nu am avut niciodată afaceri cu statul... Nu avem datorii...Prin investiţii am creat peste 5.000 locuri de munca. Plătim taxe si salarii de peste 15 milioane de euro anual. Am sprijinit proiecte sociale. Simt că mi-am dezamăgit familia si prietenii, regret totul”. Dumitru Nicolae a lăcrimat în faţa magistraţilor.

Procurorii cer maxim

Procurorul DNA a cerut pedepse orientate spre maxim în cazul celor patru inculpţai: Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae şi Gheorghe Ştefan. În cazul primilor trei (Cocoş, Sandu şi Nicolae), procurorul a arătat instanţei că trebuie să ţină cont de faptul că au recunoscut acuzaţiile. 

„Cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni grave de corupţie. Activitatea frauduloasă în care au fost implicaţi a fost complexă şi transfrontalieră. Valoarea ridicată a sumelor de bani este extrem de importantă. Urmările sunt extrem de grave. A fost afectată imaginea instituţiilor statului şi a mediului de afaceri. Apreciem că pedepsele aplicate trebuie majorate către maximum special", a susţinut procurorul DNA.

În acest moment, avocaţii celor patru inculpaţi cer clemenţă pentru clienţii lor, arată că au recunoscut faptele, unii au colaborat cu DNA şi că banii erau direcţionaţi către PDL.

Ce au spus avocaţii

 Avocata fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a solicitat respingerea apelului DNA ca neîntemeiat, arătând că probele dovedesc cu claritate primirea de bani de către Claudiu Florică şi gruparea sa, potrivit News.ro

"Cerem achitarea lui Gabriel Sandu. Prin rechizitoriu i se reproşează că a făcut trafic de influenţă prin promovarea hotărârii de Guvern şi perpetuarea ei. Păi aceste atribuţii se regăseau în fişa postului ministrului. (…) Dacă nu doriţi achitarea, aveţi îngăduinţă faţă de un ministru care a încercat să facă lumină într-un contract păgubos al statului”, a spus avocatul, în faţa instanţei, arătând că acesta ar trebui să primească cel mult o pedeapsă neprivativă de libertate, după ce în fond a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Avocatul lui Dorin Cocoş a cerut respingerea apelului DNA, argumentând că este netemeinic, în condiţiile în care maximum special pentru fapta de care este acuzat este de doi ani şi patru luni, iar instanţa a stabilit doi ani.

"În cazul lui Dorin Cocoş, prima instanţă a încălcat egalitatea de tratament. Toţi inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă. Pentru trei operează o reducere dublă a pedepsei, o dată pentru denunţare la DNA şi a doua oară pentru recunoaşterea vinovăţiei. Vedeţi că lui Dorin Cocoş i s-a aplicat tratamentul sancţionator cel mai drastic. În procente, lui Cocoş i s-a redus cu 14 la suta, celorlalţi cu 40 şi 52 la sută. De Dumitru Nicolae nici nu mai zic”, a spus avocatul.

În ce priveşte cererea DNA ca instanţa să dispună confiscarea a nouă milioane de euro de la Dorin Cocoş, avocatul a arătat că procurorii au lăsat la dosar doar declaraţia lui Dinu Pescariu, respectiv că Dorin Cocoş ar fi cerut noua milioane de euro, afirmaţie care însă „nu este susţinută de nicio probă”.

"Banii au fost folosiţi de PDL pentru susţinerea lui Traian Băsescu. Aşa se pare. Dorin Cocoş admite primirea totală a 5,9 milioane de euro, dintre care în interes strict personal 1,6 milioane de euro”, a precizat avocatul omului de afaceri.

Avocatul lui Pinalti: „Să îi daţi o pedeapsă cu închisoare”

Avocatul lui Gheorghe Ştefan a arătat că procurorii îl acuză pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ că a primit patru milioane de euro pentru trafic de influenţă, dar trebuie văzut dacă şi când a făcut această faptă. Acesta a susţinut că suma trebuia pretinsă de la cumpărătorii de influenţă, adică de la Claudiu Florică. El a precizat că întotdeauna Claudiu Florică a declarat că detaliile legate de comision le-a stabilit cu Dorin Cocoş şi că Gheorghe Ştefan nu le-a pretins vreo sumă de bani.

"Domnul Cocoş nu a declarat niciodată că între el şi Gheorghe Ştefan ar fi vreo înţelegere. Negocierea s-a făcut la grămadă, sumele de bani au fost împărţite de domnul Cocoş, deci Gheorghe Ştefan nu a pretins nici el, nici prin interpuşi sume de bani. (…) Se poate presupune că o parte din sumă a ajuns la Gheorghe Ştefan. Dar pentru a se constata suma, trebuie să luăm în discuţie declaraţiile lui Morar, Toni Răzvan şi Draghiş. Sunt contradicţii între declaraţiile lor”, a susţinut avocatul.

Acesta le-a mai spus judecătorilor că nu vrea să îl declare inocent pe Gheorghe Ştefan, pentru că acesta nu neagă că a făcut legătura între inculpaţi.

"Vă solicit să schimbaţi încadrarea şi să îl condamnaţi la o pedeapsă pe care o consideraţi de cuviinţă. Poate o să se supere domnul Ştefan pe mine, dar să îi daţi o pedeapsă cu închisoare. Desigur, să individualizaţi corect situaţia clientului meu”, a arătat avocatul în pledoaria finală.

Avocatul lui Dumitru Nicolae le-a spus judecătorilor să ţină cont de colaborarea deplină avută de client său cu procurorii DNA privind "reţeaua Microsoft”. Acesta a arătat că instanţa de fond a scăzut corect din perioada de pedeapsă atunci când a stabilit condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, precizând că atitudinea lui Dumitru Nicolae este cea a unui om care a înţeles că a greşit şi regretă fapta comisă.

Martorul care a cărat şpaga

Curtea Supremă l-a mai audiat astăzi pe afacerisul Decebal Silviu Draghis, care controla două firme off-shore, prin care s-ar fi spălat o parte din şpaga primită de fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Draghiş a explicat că în 2009, la solicitarea lui fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi a lui Gabriel Moraru a acceptat sa folosească 2 offshore-uri şi a dat detalii despre întâlnirile cu Claudiu Florică, mituitor în dosaru „Microsoft”. „Mi s-a explicat ca piaţa de IT este foarte mică şi ca trebuie folosită o firmă tampon”, a spus Draghiş.

Afacerisul a explicat că banii de la Claudiu Florica au intrat în două transe, în total 4 miliooane de dolari. „Banii cash nu ajungeau direct la Pinalti, ci prin intermediar. Si eu am dus bani cash”,a  spus  Draghiş


Afaceristul a spus că aceste operaţiuni se făceau din 2008, „treaba asta cred că s-a întâmplat de 100 de ori, nu stiu cate plăţi au fost făcute strict pt <<Microsoft>>”. „Banii îi primeam fie în pungi, fie în genţi sport ieftine. Sumele ajungeau imediat la Gheorghe Ştefan. Am început să îi duc personal banii la finalul lui 2009, anterior se ocupă Muraru de treabă asta. Am transmis aceste sume de bani până în 2014”, a explicat Draghiş.
Banii i-ar fi scos din off-shore-uri cu ajutorul unuin intermediar. „Cu Gheorghe Ştefan mă întâlneam la hotel Marshall, la un apartament al lui de lângă Mariott sau la hotelul lui Cocos, depinde unde era acesta”, a explicat cum se duceau banii Draghiş.


Procuror DNA: „Plăţi pentru campanie electorala/partid?”
Draghiş: „Eu personal nu am făcut. Nu am auzit să se fi făcut o astfel de plată. Am auzit discuţii, despre achiziţionarea de materiale electorale, dar nu stiu ce a făcut cu banii. De altfel, majoritatea plăţilor legate de Microsoft s-au făcut în 2010, când nu mai putea fi vorba despre o campanie electorală”.

Procuror DNA: „Banii viraţi de Claudiu Florica au ajuns în totalitate la Gheorghe Ştefan?”
Draghiş: „Da. Comisionul de 10% convenit initial nu l-am mai primit. Noi aveam de împărţit bani mereu. Tot timpul discuţia era ca ne socotim, dar nu ne-am mai socotit niciodată”.

Se apropie pronunţarea

La ultimul termen al dosarului "Microsoft”, din 19 septembrie, cei cinci judecători din completul de judecată au admis audierea lui Gheorghe Ştefan. Procurorul DNA a cerut instanţei să menţină măsurile preventive în cazul lui Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, judecaţi în dosarul “Microsoft”.

Instanţa a stabilit următorul termen în 3 octombrie, când s-ar put ea încheia judecata în dosarul „Microsoft”. Preşedintele completului de judecată, Ionuţ Matei, a atras atenţia ca toţi avocaţii să fie pregătiţi pentru a putea pune atunci concluzii.

Sandu: „El are impunitate, iar eu merg la puşcărie”

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că în dosarul „Microsoft”, Claudiu Florică, care a preluat 150 de milioane de dolari, are impunitate, în timp ce el, care a recuperat 27 de milioane de dolari, merge la puşcărie.
„Dacă voi credeţi că este normal ca un om care a preluat 150 de milioane de dolari şi eu am recuperat 27 de milioane de dolari, el are impunitate, iar eu merg la puşcărie, atunci chestia asta nu-i corectă”, a spus Gabriel Sandu.
Întrebat dacă este pregătit pentru finalizarea dosarului „Microsoft”, Gabriel Sandu a răspuns: „Care dosar? Este un dosar cu trei lucruri. Este un dosar pentru impunitatea lui Florică şi un dosar pentru închiderea dosarului”.
În 27 iunie, când a început judecarea în apel a dosarului „Microsoft”, doar Gheorghe Ştefan a spus că vrea să dea declaraţii în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acuzaţiile DNA

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Prima instanţă: judecat într-un an

Judecarea în fond a dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.
Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite