Cutremur în România. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre seismul de 5,2 pe Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Mărmureanu a declarat că seismul din noaptea trecută este unul obişnuit pentru România
Gheorghe Mărmureanu a declarat că seismul din noaptea trecută este unul obişnuit pentru România

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a declarat, vineri, după cutremurul de 5.2 grade produs în zona Vrancea, că mişcarea tectonică a fost normală şi nu va genera replici.

Potrivit profesorului Gheorghe Mărumureanu, cutremurul care a măsurat 5. 2 grade, fiind resimţit în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv în Bucureşti, nu va genera replici, seismul fiind unul normal, deşi a avut o magnittudine mare. 

Gheorghe Mărmureanu: Este un cutremur obişnuit pentru România

”A fost un cutremur obişnuit, destul de mare, dar obişnuit. Cred că adâncimea a fost totuşi mai mare de 120 de km, cum au anunţat colegii mei. La o astfel de adâncime, nu trebuie să ne aşteptăm la replici. Dar, haideţi să vedem ce se întâmplă mai departe. Sunt alte probleme pentru că Africa se rupe în două,  iar asta ne va afecta pe toţi, suntem sub influenţa sistemului tectonic din Africa.  Nu e însă ceva actual. Pot apărea anumite situaţii, dar poate în următorii 100 de ani”, a declarat, vineri, profesorul Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit INFP, în noaptea de joi spre vineri, la ora 3.26, un cutremur de 5. 2 grade pe scara Richter s-a înregistrat în zona Vrancea, la o adâncime de 120 de km, fiind cel mai puternic cutremur produs îna cest an în România.

                                                                 ************************************

Mai multe cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter au avut loc în România în anii 2018-2020:

2019

7/8 septembrie - Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter s-a produs, la ora locală 2.21, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 136 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de II grade Mercalli.

30 august - Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 133 de kilometri şi s-a resimţit în apropierea oraşelor: Nehoiu (42 km), Covasna (51 km), Râmnicu Sărat (56 km) şi Buzău (55 km).

7 august - Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs la ora 17.46, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 120 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (28 km), Buzău (49 km), Covasna (51 km), Mizil (54 km) şi Întorsura Buzăului (58 km).

1 mai - Un cutremur cu magnitudinea 4,1 pe scara Richter s-a produs la 1 mai 2019, ora 9.00, în judeţul Sălaj, în zona seismică Crişana, la o adâncime de numai doi kilometri, fiind unul de suprafaţă, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

9 ianuarie - În judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, s-a produs un seism cu magnitudinea de 4,4 pe Richter. Intensitatea în zona epicentrală a fost de III grade Mercalli.

2018

28 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs la ora 3.38, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km).

22 august - O mişcare telurică cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs la ora 17.52, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 122 kilometri, în apropierea oraşelor Odobeşti (42 km), Panciu (48 km), Râmnicu Sărat (50 km), Nehoiu (52 km) şi Focşani (54 km).

25 aprilie - Un seism cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la ora 20.15, la adâncimea de 145 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (23 kilometri), Covasna (35 kilometri), Întorsura Buzăului (43 kilometri), Târgu Secuiesc (49 kilometri) şi Vălenii de Munte (60 kilometri).

14 martie - Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter, revizuită în scădere la 4,6, s-a produs la ora 12.24, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 157 kilometri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite