Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cuvinte libere şi deloc festive de 1 Decembrie

11
1 Dec 2019 09:46:19
Mircea Morariu

În mod normal, astăzi ar trebui să pun în cui toate supărările şi să scriu doar vorbe optimiste. Şi aceasta fiindcă din 1990 încoace, 1 Decembrie este Ziua Naţională a României.

O zi naţională pe care nici conducătorii ţării, dar nici românii obişnuiţi, cei cu taxele şi impozitele la zi, nu prea au ştiut să o sărbătorească aşa cum s-ar fi cuvenit. În primul rând fiindcă prea adesea ţara a fost dezbinată. Iar dezbinarea s-a văzut încă de la primul 1 Decembrie Zi naţională, la acel 1 Decembrie în care urmaşul arhitectului Unirii, regretatul Corneliu Coposu, a fost ruşinos huiduit de o mulţime dirijată de liderii FSN, în frunte cu Ion Iliescu şi cu Petre Roman.

Anul trecut, guvernarea PSD-ALDE a ratat Sărbătorirea Centenarului. S-au organizat doar ici-colea manifestări aniversare, s-a mai pus de simpozioane, ne-am autoamăgit cu Catedrala Mântuirii Neamului, singura mare realizare a celor 100 de ani de Românie Mare, am identificat Centenarul cu reluarea Cerbului de Aur. Fără să băgăm de seamă că nici măcar acel sărman festival de muzică uşoara nu a avut continuitate. Un semn al incapacităţii noastre funciare de a ne duce până la capăt proiectele a devenit  simbol al Sărbătorii. Semn că gura păcătosului adevăr grăieşte. Autorităţile l-au declarat  cu inconştientă veselie cea mai grandioasă manifestare din anul cu pricina, iar noi am înghiţit găluşca. În vreme ce tot felul de comisioane au intrat în buzunare ilicite. Teatrele au montat spectacole mai mult de formă (au fost şi excepţii, cea reprezentată de Pădurea spânzuraţilor  de la Teatrul Naţional din Bucureşti fiind cum nu se poate mai lăudabilă), nu de alta dar bugetele curente fiindu-le substanţial tăiate, salvarea producţiei curente a venit din banii alocaţi sărbătoririi împlinirii a 100 de ani de Românie Mare.

Unii şefi, chiar dregători de frunte, nu au ştiut nici măcar ce se sărbătoreşte, în loc de 100 de ani de Românie Mare vorbind de 100 de ani de Românie.

Anul acesta, sărbătoarea se încadrează iarăşi în infernul actelor formale. Adunări festive, aceiaşi comemoratori cu discursuri reşapate şi cele câteva mii de porţii de fasole cu ciolan. Poate şi micii declaraţi specialitatea naţională. Şi cam atât. Ajunge.

Ne lăudăm cu faptul că, spre deosebire de alte State la noi nu este încă la mare căutare discursul naţionalist-xenofob şi nici partidele specializate nu sunt în vogă. Uităm că în PSD a reînviat Corneliu Vadim Tudor şi spiritul lui distrugător  iubitor de mahalaua etnică, uităm sau ne facem că nu băgăm de seamă câte grozăvii naţionalist-şovine  s-au rostit în cursul campaniei electorale şi nu băgăm de seamă  că prea multe dintre acestea au rămas nepedepsite. Vorbim despre Unire şi necesitatea unităţii, dar suntem dezbinaţi, Diaspora a ajuns pentru noi doar ceva de care ne amintim numai când avem nevoie de ea pentru bani sau voturi,  Aşa se face că un individ cvasi-analfabet, un mitocan politic patentat, o lepidopteră de Giurgiu care încă mai este preşedinte de oganizaţie judeţeană PSD, după ce odinioară a fost chiar preşedinte executiv al partidului, jigneşte românii din străinătate, îi califică drept prostituaţi chiar înainte de Ziua Naţionala  doar pentru că Diaspora  nu îi va vota partidul niciodată.

Şi uite aşa trecem şi de 101 de ani de Românie Mare. Tare mi-e teamă că şi la 102 va fi tot astfel. Fiindcă Unirea nu mai este pentru noi decât o cifră. Cu care nu mai ştim prea bine ce să facem.  

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

protector
1.12.2019, 09:55:18

Cea. mai grava problema este in diaspora . De aceea solutia ar fi ca in diaspora sa se sarbatoreasca incepand de vineri.

-7 (9 voturi)
Nicu_4
1.12.2019, 11:07:26

solutia ar fi ca toate conturile ca al tau sa fie inchise temporar pe 1 decembrie ca sa nu ne intineze Ziua Nationala a Romaniei cu abjectiile lor rusesti pasol na sibir

+4 (6 voturi)
G M
1.12.2019, 10:22:40

1 decembrie este ziua națională a românilor-români, nu a României. România cuprinde și alte etnii, iar dintre acestea ungurii nu se pot bucura la fel ca românii de această zi. Dar cum să înțeleagă asta naționaliștii români și să stabilească o zi națională în care să se poată toți bucura ? Că bucurie cu forța nu se poate, nu-i așa ? Doar noi suntem aici pe veci ”stăpâni”, nu frați !

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
1.12.2019, 10:29:12

(Motto: Romania e tinuta pe loc de ceea ce, datorita politicienilor de genul unora ca Iohannis, Tariceanu, Dragnea, Sica Mandolinu, Ponta, etc) ,datorita rândașilor lor mediatici sau digitali si mentalitatii iobagimii lor electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa.) „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? Braţele nervoase, arma de tărie, La trecutu-ţi mare, mare viitor! Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul, Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc; Căci rămâne stânca, deşi moare valul, Dulce Românie, asta ţi-o doresc. ***************************************** Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Tânără mireasă, mamă cu amor! Fiii tăi trăiască numai în frăţie Ca a nopţii stele, ca a zilei zori, https://Versuri.ro/w/7ly1 Viaţa în vecie, glorii, bucurie, Arme cu tărie, suflet românesc, Vis de vitejie, fală şi mândrie, Dulce Românie, asta ţi-o doresc!” (M.Eminescu) Fratilor, de vreo cativa ani UE si pulifricii ei de birocrati corupti de la Bruxlles, laolalta cu marionetele lor aflate in frunte unor tari si impreuna cu lacheii lor din mass media, incearca sa impuna intregii Europe ”valorile” si ”spiritualitatea” curentului socialist-internationalist-neomarxist ”politically correct culture”, santajand, amenintand, pedepsind..! Dupa ce au incercat sa ne impuna chiar si ce sa mancam (reaminti-tiva scandalul cu micii romanesti), cum sa taiem porcii sau gainile, cum sa ne ploconim ca niste sclavi in fata hotararilor lor, acum au pretentia sa ne oblige sa gandim si sa simtim cum vor ei, vis-a-vis de imigratia islamista si de tot felul de aberatii pe care ei ni le ”baga pe gat” ca fiind ”nobile”, ”inaltatore”, ”progresiste”, blea..blea, blea ..! E prea mult..! Ajunge..! Acesti agenti ai neo-marxismului internationalist trebuie obligati sa coboare cu picioarele pe pamant, daca vrem ca UE sa continue sa existe..!

-2 (6 voturi)
Sorin Ionascu
1.12.2019, 10:58:02

Autorul are 99% dreptate. Doar ca in pesimismul sau uita sa puncteze ca, totusi, Romania Mare a devenit o normalitate, o stare de fapt si ca - exceptand cativa etnici ce inca ivseaza la o iluzorie autonomie sau chiar alipire la "patria muma" - nimeni nu se mai gandeste la "provinciile istorice" ca la niste entitati separate, ci doar ca la niste elemente regionale pur descriptive. Oamenii simt ca apartin de Romania, nu de Moldova, Muntenia ori Transilvania (sub orice alt nume ar putea fi ele definite) si circula liber si fara probleme dintr-o parte in alta. Acest firesc de zi cu zi este cel de care ar trebui sa ne bucuram si, daca putem, sa-l sarbatorim. Sau macar sa-l folosim ca atare, pentru ca asta s-a dorit la 1918 si asta se intampla acum, la peste 100 de ani dupa. Restul este doar bla-bla cu tenta politica.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)