Dacă filmul cu vacanţele s-a terminat, putem totuşi călători la cinema. Vă dau eu un pont mişto în aer liber

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Itinerama film festival

Într-un an la fel de sucit cum e şi România, mulţi conaţionali au fost nevoiţi să-şi abandoneze planurile de călătorie.

Eu n-aveam niciun plan, că nu mă duc niciodată decât până la magazin, dar pe alţii îmi imaginez că i-a lovit rău. Doar se ştie, românul e născut călător şi postaci pe Insta, drept care munceşte tot anul ca să pună nişte fotografii pe care să le vadă prietenii. De asta călătoreşte românul, nu că i-ar plăcea, sau că ar vrea să afle ceva nou. Prin urmare, lovitura pe care a încasat-o în vara lui 2020, încă o dată, probabil că l-a lovit rău la self esteem. Din fericire, însă, iată că există alternative faine chiar la noi în ţară.

Am stat de vorbă în sensul ăsta cu Cristian Curus, manager de proiect Itinerama, un festival de film de travel care începe din data de 14 august la Sunrise Marina din Brăila, urmând apoi să vină şi în Bucureşti de la începutul lui septembrie. Şi pentru că nu vorbim, totuşi, despre orice festival de film, trebuie precizat si faptul că pe afiş apar nume grele, cum ar fi Catherine Deneuve, Rossy de Palma, Javier Bardem, Geoffrey Rush şi Werner Herzog. Iar asta nu e tot. Ca orice festival care se respectă, Itinerama pune de-un warm-up party pe 31 iulie şi 1 august (da, e peste două zile, aşa că ia-ţi masca, trage ţolu pe tine şi haida!) în curte la Elvira Popescu.

LD: Un festival de film de călătorii într-o perioadă când stăm închişi în case? Cum vine asta?

CC: Nu mai stăm, cel puţin în acest moment, închişi în case, însă în 2020 suntem mai restricţionaţi ca niciodată în ceea ce priveşte libertatea de mişcare, vacanţa de vară, city break-urile de toamnă sau eventualele sejururi exotice din iarnă.

Aşadar, credem că este un moment propice să ne gândim la persoanele pe care le iubim şi să visăm la tot felul de aventuri pe care sperăm să le putem pune în practică în 2021.

Anul acesta am ales „dragostea” ca temă a secţiunii principale a festivalului – Focus. Filmele pe care le vom prezenta în premieră naţională la Itinerama Travel Film Festival vorbesc despre dragoste faţă de partenerul de viaţă, faţă de copii, dragoste pentru aproape. În contextul pandemiei credem că dragostea este vitală pentru a putea merge mai departe.

Din această secţiune, la Warm-Up-ul pe care îl organizăm vineri, 31 iulie la Cinema Elvire Popesco Outdoor prezentăm pelicula "Florianópolis Dream" în care o familie argentiniană merge în Brazilia şi fiecare membru al familiei în care fiecare are parte de nişte experienţe noi şi incitante. Filmul a fost distins cu trei premii - cea mai bună actriţă, premium FIPRESCI şi premiul special al juriului pentru regie la Karlovy Vary International Film Festival în 2018. Şi acestă proiecţie este doar ca să vă dăm să gustaţi puţin din regalul de filme pe care le vom prezenta.

Sâmbătă, 1 august, continuăm Warm Up-ul cu un alt film de călătorie care ne va purta pe oceanele lumii într-o cursă contra cronometru. 

Proiecţiile vor fi în aer liber, dar ce faceţi dacă, Doamne fereşte, se infectează cineva? Se opreşte festivalul?

Ne propusesem încă de anul trecut ca festivalul să se desfăşoare atât în cinematografe clasice, cât şi în spaţii alternative în aer liber. Am fost forţaţi de împrejurări să mutăm totul în aer liber şi sincer, cred că este o idee mai bună. În această perioadă în care am stat o lună cantonaţi acasă şi după mulţi am început să lucrăm de acasă, cred că avem nevoie de evenimente outdoor.

Ca să le organizăm în deplină siguranţă, vom respecta în totalitate regulile impuse de autorităţi, de aceea membrii echipei noastre, care vor intra în contact cu spectatorii, vor fi testaţi Covid-19 negativ.

În primul rând vom avea o listă cu numărul de telefon şi adresa fiecărui spectator pentru a putea fi contactat în cazul declanşării unei anchete epidemiologice. În toate locaţiile pe care le-am ales vom respecta un protocol strict care include termoscanarea la sosire a fiecărui spectator, utilizarea dezinfectantului pentru mâini imediat după termoscanare şi obligativitatea utilizării măştii pe toată durată prezenţei în locaţie. În plus se vor respecta normele de distanţare socială valabile la momentul proiecţiilor.

În cazul nefericit în care unul dintre spectatorii care participă la proiecţiile Itinerama Travel Film Festival la Bucureşti sau Brăila va fi confirmat Covid-19 pozitiv, locaţia în care s-a aflat va fi închisă şi dezinfectată.

Vrem ca spectatorii noştri să se bucure de proiecţii în siguranţă, să evadeze prin intermediul filmelor de călătorie din Itinerama Travel Film Festival şi să se simtă măcar în această ocazie ca în vacanţa.

Cât a costat acest festival? Înţelegem că a fost făcut şi cu fonduri AFCN?

Partea de buget este cea mai sensibilă a unui festival, mai ales acum în contextul pandemiei, când sponsorii şi-au limitat ceva mai mult cheltuielile cu anumite acţiuni de susţinere, mai ales a celor culturale.

Problema cea mai mare la un festival de film sunt costurile cu drepturile de difuzare. Dorinţa noastră este de a aduce filme cu palmares şi în premieră naţională, iar acestea nu sunt deloc ieftine. În contextul pandemiei am reuşit să negociem aceste costuri la un nivel ceva mai apropiat de realitatea pieţei româneşti, decât de cea din vestul Europei, dar pentru a putea include unele titluri a trebuit să creştem preţul biletului de la 15 lei – cum era în anii trecuţi – la 20 de lei. 

În ceea ce priveşte bugetul, noi sperăm ca la finalul proiectului acesta să fie structurat 50% finanţare AFCN şi restul de 50% din bilete vândute şi sponsorizări.

Noi am mizat şi pe o susţinere din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, însă aceasta nu s-a concretizat. Vom reîncerca în toamnă în speranţa obţinerii unei finanţări pentru ediţia a VII-a din 2021.

Există şi filme româneşti în selecţia oficială, sau românii nu mai fac filme despre călătorii?

Nu se fac multe filme româneşti legate dedicate călătoriilor. Însă anul acesta intenţionăm să includem în festival proiecţia unui film documentar dedicat bucătăriei româneşti, aceea reală nu cea în care ne bazăm pe „sărmăluţe cu mămăliguţă”. Publicul va fi surprins să descopere că bucătăria tradiţională înseamnă – în fapt – cu totul şi cu totul altceva.

Festivalul a ajuns deja la cea de a şasea ediţie. Cum a crescut proiectul în tot acest timp, aţi ajuns unde v-aţi propus?

Am plecat de la ideea de filme de călătorie per se, însă am ajuns să descoperim că de la o ediţie la alta am descoperim noi înşine că o călătorie înseamnă „explorare”, „cunoaştere de sine”,  „depăşirea limitelor” şi „voie bună” (joie de vivre). Toate aceste trăiri sunt ele călătorii în sine. Ajunşi la cea de-a şase ediţie nu vrem doar să explorăm teritorii noi din dorinţa de a aventură, ci vrem să ajungem să trăim fiecare moment al acestei explorări - cu bunele şi cu relele sale. Itinerama este graniţa unde itinerariul din sufletul fiecărui călător se contopeşte cu panorama naturii în care trăim.

Ne-am propus mereu ca selecţia să aducă numai filme recente, cu palmares impresionant şi să fie difuzate în premieră naţională în festivalul nostru. Anul acesta reuşim asta în proporţie de 100%. Dar aceasta este una din puţinele ţinte palpabile pe care ni le-am propus, şi rămâne valabilă şi pentru ediţiile viitoare.

Nu avem un anumit capăt de drum ca ţintă, pentru noi asta ar însemna poate chiar o plafonare a proiectului. De aceea, an de an alegem noi cărări care ne duc spre noi aventuri şi adăugăm noi experienţe în acest periplu cinefil.

Mereu ne gândim la ceva nou, dorim să inovăm şi credem că pandemia ne dă o direcţie nouă, inovativă în ceea ce priveşte un festival de film, pentru ediţiile care vor veni. De exemplu, pentru 2021 ne gândim la o ediţie care să ofere experienţe senzoriale în aer liber. Dar alte detalii, la timpul lor!

Înţelegem că a avut loc şi un proces de rebranding: Hip Trip Travel a devenit Itinerama. De ce?

Ştiu, poate e ciudat că pe noi ne-a găsit rebrandingul în plină pandemie. Au fost luni şi luni de discuţie pe acest subiect în cadrul echipei. Iniţial, planul era ca anul acesta să fie ultima ediţie HipTrip şi să anunţăm rebranding-ul la finalul festivalului.

Însă, pandemia ne-a decalat evenimentul din mai-iunie în august-septembrie şi am avut mai mult timp la dispoziţie pentru calibrarea structurii festivalului.

Noi vedem festivalul acesta ca pe o fiinţă, iar HipTrip era „porecla” copilului care se aventura în lumea largă. Acum, parcă ne-am mai maturizat şi este momentul să ne alegem o altă „poreclă” poate mai reprezentativă pentru starea noastră actuală de spirit.

Noua direcţie artistică valorizează călătoria ca experienţă de învăţare, indiferent că este vorba de cunoaşterea unor noi culturi, descoperirea unor destinaţii noi, redescoperirea de sine prin călătorie, depăşirea propriilor limite şi conştientizarea unor probleme de importanţă globală. Iar acest lucru ne-a făcut să facem rebrandingul ceva mai devreme.

Să zicem că o persoană iubitoare de cinema este în izolare deja de ceva vreme şi s-a hotărât să încerce o activitate socială cu orice pret. Ai o ocazie s-o convingi să vină la Itinerama. Ce-i spui?

În primul rând trebuie să ştie că ne dorim să fie în siguranţă atunci când este la o proiecţie Itinerama. Cred că dincolo de valoarea artistică a filmelor, siguranţa sănătăţii fiecărui spectator şi fiecărui membru al echipei Itinerama, este cel mai preţios lucru în condiţiile acestui an.

În al doilea rând, credem că oamenii nu vor putea trăi niciodată închişi între patru pereţi şi fără a călători. Auzim peste tot că nu vom mai călători niciodată aşa cum am făcut-o până acum. Eu prefer însă o optică mai pozitivă – în care vom avea acces la un vaccin împotriva noului coronavirus, la o grijă mai mare legată de sănătatea noastră şi a celor din jurul nostru etc. – şi că vom reîncepe uşor-uşor să călătorim din nou.

În fiecare dintre noi există o sete de călătorie, dar anul acesta o putem astâmpăra doar dacă o facem responsabil, de la distanţă... din faţa ecranului de proiecţie Itinerama Travel Film Festival.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite