Dacian Cioloş: "E clar că este un avantaj nominalizarea mea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş, propus pentru postul de comisar european pentru Agricultură, a declarat, sâmbătă, pentru Realitatea, că preşedintele Barroso nu a făcut favoritisme pentru a-l numi în funcţie.

"Portofoliul putea fi dat oricărui stat, însă Barroso a numit exact pe cine a ştiut că trebuie pentru acest post", a spus Cioloş pentru Realitatea.

Europarlamentarul a spus că va încerca să susţină agricultura românească la Comisia Europeană. "Pe când eram ministru venea lumea să mă întrebe ce să cultive şi ce să producă. Eu sper ca lumea să întrebe şi să-şi dea seama că agricultura este importantă. Dincolo de faptul că piaţa are un rol important, mâna de lucru din mediul rural trebuie pusă în valoare. Eu sunt de părere că trebuie să ajutăm piaţa rurală", a punctat oficialul.

Dacian Cioloş a continuat: "Plăţile directe la hectar se absorb relativ uşor, astfel că trebuie să încercăm să găsim cele mai bune metode pentru a finaliza aceste proiecte".

"Banii care vin din Europa vin direct pentru agricultură şi nu pot fi folosiţi pentru alte lucuri. Aceste fonduri întârzie deoarece este un proces birocratic destul de complex. Multe ţări sunt atente cum se folosesc banii în ţările mai slab dezvoltate, aşa că oficialii din Germania sau Anglia, de exemplu, vor fi vigilenţi la modul cum distribuie fondurile", a completat posibilul comisar pentru agricultură la Comisia Europeană.

Cioloş a spus că este nevoie de mai multă încredere, la nivel european. "Eu vă asigur că voi face orice depinde de mine pentru a se reduce această birocraţie, însă acest lucru depinde şi de ce se întâmplă în România. Dacă noi schimbăm de multe ori directorii şi inginerii ne va fi foarte greu să creăm o relaţie cu această Comisie Europeană. La nivel european, piaţa se deschide din ce în ce mai mult în afară, prin negocierile de la Organizaţia Mondială a Comerţului, astfel că noi avem o problemă de asigurare a competitivităţii la nivel mondial, de o minimă organizare pe piaţă", a adăugat europarlamentarul.

Dacian Ciloş crede că numirea sa în această funcţie este în avantajul ţării noastre. "E clar că este un avantaj nominalizarea mea pentru că dacă vin din România şi am o viziune care să spijine dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural. Sunt două categorii de fonduri, la plăţile directe la hectar, şi după controlul pe teren se fac plăţile, cu anumite întârzieri, dar s-au facut. Pe Programul Naţionale de Dezvoltare Rurală avem probleme pe asigurarea co-finanţării, şi nu pe proiecte, aici se vede şi criza financiară", a spus Cioloş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite