„Daily Mail“, reportaj despre romii din Dâlga care „plănuiesc să se mute în Marea Britanie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Tănase şi fiica sa, Denisa FOTO Getty Images/ Guliver
Marius Tănase şi fiica sa, Denisa FOTO Getty Images/ Guliver

Marius Tănase este un bărbat de etnie romă care a lucrat în Spania pentru a-i întreţine pe cei cinci copii ai săi, dar din 2014 plănuieşte să se stabilească în Marea Britanie pentru a scăpa de sărăcia din ţara sa natală, se arată în articol.

Un articol publicat marţi în „Daily Mail“ spune povestea unei comunităţi de rudari din localitatea Dâlga. 

Marius Tănase este un bărbat de etnie romă care a lucrat în Spania pentru a-i întreţine pe cei cinci copii ai săi, dar din 2014 plănuieşte să se stabilească în Marea Britanie pentru a scăpa de sărăcia din ţara sa natală, se arată în articol.

Localitatea de unde provine el se află în România şi are o populaţie de 2.500 de locuitori, drumuri murdare, apa potabilă lipseşte, iar rata şomajului a ajuns la 70%.

Femeile şi bărbaţii apţi de muncă au lucrat la un moment dat în străinătate, mai degrabă în Italia sau în Marea Britanie şi mulţi susţin că nu pot găsi un loc de muncă adecvat în România. Marius spune că se va muta nu din cauză că există posibilitatea de a câştiga mai mulţi bani, ci deoarece crede că fiecare dintre cei cinci copii ai săi va avea parte de o educaţie mai bună în Marea Britanie.

La momentul actual, soţia lui lucrează ca femeie de serviciu la o universitate din Bucureşti.

O altă localnică, Aneta Enache are trei copii care locuiesc şi muncesc în Italia, trimit bani acasă şi vin să o viziteze doar o dată pe an. Nepoata Anetei locuieşte cu ea şi soţul ei, care este şomer, după ce şi-a pierdut slujba din cadrul CFR.

Costin Costea, în vârstă de 19 ani, a terminat recent şcoala şi îşi ajută tatăl să construiască o casă, în vreme ce caută un loc de muncă. Marian, tatăl lui Costin, a lucrat doi ani în Italia în domeniul construcţiilor, până ce şi-a pierdut slujba, odată cu prăbuşirea economiei.

Viorica Gheorghe spune că membrii familiei sale, patru la număr, supravieţuiesc cu 200 de euro pe lună, bani pe care soţul ei îi aduce din Bucureşti.

Alţii însă nu sunt atât de dornici să plece din ţară.

Mioara şi soţul ei Costel, care deţin împreună vaci, curci, gâşte şi pui, sunt consideraţi bogaţi.

Costel spune că succesul lui se datorează deciziei de a nu vinde cele zece hectare de teren pe care le-a primit în urma prăbuşirii comunismului, în 1989. Cei mai mulţi localnici şi-au vândut însă pământul în vremurile de restrişte.

Deşi mama lui munceşte în Italia ca infirmieră, Vasile Nedelcu spune că ar rămâne în România, în ciuda situaţiei dificile provocată de lipsa locurilor de muncă.

Când România şi Bulgaria au căpătat statutul de membre ale Uniunii Europene în 2007, au devenit şi cele mai sărace ţări din Uniune. Diferenţa uriaşă de venituri dintre români şi britanici a alimentat temerile potrivit cărora Marea Britanie va fi invadată de imigranţii români care îşi caută un loc de muncă. Aceste îngrijorări, scrie Daily Mail, au fost evidenţiate de relatările presei cu privire la sărăcia larg răspândită, mai ales printre comunităţile de romi.

Romii din România aparţin diferitelor triburi, iar cei din localitatea prezentată, Dâlga, sunt rudari, un grup care era specializat, până în 1930, în producerea obiectelor din lemn.

În timpul comunismului, mulţi au lucrat la fabricile din împrejurimi şi la cooperativele agricole, deşi cele mai multe au falimentat după 1989, iar romii din zonă şi-au pierdut slujbele.

De atunci, ei s-au luptat să le asigure un viitor mai bun urmaşilor lor, se arată în articol, deşi proiectele iniţiate de Uniunea Europeană şi de ONG-uri îi ajută pe unii să pornească afaceri proprii şi să îmbunătăţească accesul la educaţie al copiilor. 

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite