Procurori DNA i-au stabilit o cauţiune record de 40 de milioane de lei afaceristului Dan Adamescu, cercetat pentru falimentarea Astra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu a ajuns la sediul DNA
Dan Adamescu a ajuns la sediul DNA

Omul de afaceri Dan Adamescu este cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), într-un dosar în care sunt  investigate posibile infracţiuni privind intrarea în faliment a companiei Astra.

Update Dan Adamescu este cercetat în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.

Potrivit unui comunicat al DNA, Adamescu va fi cercetat sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile. Afaceristul are un termen de 10 zile pentru a depune cauţiunea de 40 de milioane de lei. “Inculpatului se atrage atenţia că nedepunerea cauţiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”, arată DNA.
   
Procurorii DNA susţin că Adamescu, în perioada 2011-2013, ar fi administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. “Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”, arată DNA.

Acuzaţiile DNA

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013  Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.).

Prima infracţiune

1.   Potrivit DNA, în perioada 2011-2013, Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea,  raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. "Drept urmare,  societatea ASTRA a intrat  în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment,  paguba produsă patrimoniului acesteia fiind  în sumă de 795.387.999 lei", arată procurorii anticorupţie.

Concret, susţine DNA, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

  •  A dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
  • A dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
  • A transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal şi, pe cale de consecinţă, a  distorsionat raportarea  poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

A doua infracţiune

2.   Potrivit DNA, într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al SC Epsilon Estate Provider SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din  capitalul social al Societăţii ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC Medien Holding SRL (societate afiliată societăţii ASTRA).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii  Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat  intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA., deşi SC Epsilon Estate Provider SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.


A treia infracţiune

 3. Potrivit DNA,  Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, ar fi solicitat şi obţinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia.

Falimentul Astra


Tribunalul Bucureşti a admis, în decembrie 2015, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări.

Consiliul ASF a solicitat, în august 2015, intrarea în faliment a acestei societăţi şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, compania aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite