Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dan Antonescu, specialist criminolog: Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul

87
20 Jul 2015 06:10:50
Autor: Sorin Ghica
Dan Antonescu afirmă că traumele suferite de victimele violurilor nu pot fi depăşite toată viaţa FOTO Eduard Enea
Dan Antonescu afirmă că traumele suferite de victimele violurilor nu pot fi depăşite toată viaţa FOTO Eduard Enea

Cazul celor şapte violatori de la Vaslui a îngrozit, dar a şi scandalizat o Românie întreagă. În timp ce autorii se bucură de libertate, victima lor are parte de oprobriul public. Specialistul criminolog Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, a vorbit pentru „Adevărul” despre implicaţiile acestui caz revoltător.

Potrivit lui Dan Antonescu, violul poate fi considerat o crimă. Victima poartă toată viaţa stigmatul violului, iar traumele suferite  sunt atât de puternice încât cu greu pot fi depăşite. Fapta celor şapte tineri, arată specialistul, are nenumărate circumstanţe agravante, iar autorii n-ar fi trebuit lăsaţi în libertate.

”Adevărul”: Aşadar, şapte tineri violează până la leşin o fată, iar după câteva luni sunt puşi în libertate.  Se putea prelungi arestul la domiciliu pentru autori?
Dan Antonescu: Printr-o logică simplă, dacă au fost plasaţi în arest la domiciliu, înseamnă că procurorii deţin probe care îi incriminează. Infracţiunea de viol este atât de gravă încât nu înţeleg de ce judecătorii i-au plasat în arest la domiciliu şi nu au dispus cercetarea acestora în stare de arest preventiv. Dacă ar fi fost în arest preventiv, nu ar mai fi fost în postura aceasta în care, ulterior, judecătorii să fie obligaţi să-i elibereze, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. 

”Adevărul”: Situaţia arestului la domiciliu s-a reglementat ulterior.
Dan Antonescu: Da, dar potrivit legii nu se poate lua aceeaşi măsură de două ori împotriva aceleiaşi persoane. Repet, dacă au existat probe împotriva lor, suspecţii nu trebuiau scoşi din arestul preventiv. Infracţiune mai gravă decât violul este doar omorul, vorbim ca mod de afectare a fiinţei umane.

”Adevărul”: Dar nu se pedepsesc la fel...
Dan Antonescu: Am spus-o de nenumărate ori, infracţiunea de viol nu este comisă de un violator, ci de un criminal. Pentru că a viola înseamnă a ucide acea persoană pe interior. Traumele sunt atât de puternice încât cu greu pot fi depăşite, şi nu de toate victimele. Acestea nu vor putea scăpa niciodată de stigmatul violului.

”Adevărul”: Autorul îşi ispăşeşte pedeapsa, dar victima rămâne cu traumele toată viaţa.
Dan Antonescu: În concepţia unora dintre membrii comunităţii, este vorba de o faptă banală. S-au distrat şi ei. Dar fără să se gândească la faptul că au distrus acea tânără, i-au ruinat vitorul. În acea comunitate, fata asta va fi stigmatizată. Pe lângă faptul că victima va da ochii tot timpul cu cei care au violat-o, dar şi cu membrii familiilor acestora. Este o comunitate restrânsă, unde toţi se cunosc între ei.

”Adevărul”: Aţi spus că violul poate fi considerat o crimă. Ar trebui pedepsit la fel?
Dan Antonescu: Am stat de vorbă cu femei care au fost victime ale violului. De fiecare dată, traumele sunt aceleaşi. Este inuman să aduci pe cineva într-o astfel de stare. Numai sclavia poată să umilească mai mult un om. Violatorii ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament ca şi criminalii. Şi în ceea ce priveşte mărimea pedepsei, dar şi în ceea ce priveşte reabilitarea ulterioară.

Dan Antonescu FOTO Eduard Enea 

”Adevărul”: S-a vorbit foarte mult despre castrarea chimică a violatorilor. Ar putea fi o soluţie pentru aceste persoane?
Dan Antonescu: Castrarea chimică ar fi o soluţie, dar nu cea mai bună, pentru că puţini ştiu ce presupune această operaţiune. Este vorba de un tratament pe întreaga perioadă de detenţie sau de o perioadă după detenţie, prevăzută strict de instanţa care dă sentinţa. Dar după ce autorul iese din penitenciar, nu mai urmăreşte nimeni dacă acesta ia tratamentul în continuare, astfel că efectele medicamentelor se duc.

”Adevărul”: O pedeapsă mai aspră i-ar ţine pe violatori departe de societate mai multă vreme...
Dan Antonescu: Da, aşa este. Mai ales că, de multe ori, violatorii ajung să recidiveze. A fost un caz în Argeş, la Topoloveni, un viol comis sub constrângerea cuţitului. Autorul a fost prins şi condamnat. A primit 7 ani de închisoare, dar a fost liberat condiţionat, după 5 ani, pentru bună purtare. Care a fost rezultatul acestei decizii nefaste? Ce a înţeles el din clemenţa comisiei de eliberare condiţionată? La două luni după ce a fost eliberat, autorul a mai comis un viol. De data aceasta a omorât victima, pentru a nu putea să depună mărturie împotriva lui. A tranşat victima şi a aruncat în Argeş segmentele de cadavru.

”Adevărul”: Cum s-a ajuns ca tocmai victima să fie blamată?
Dan Antonescu: Imaginaţi-vă că în acea comunitate, care a fost, iniţial, şocată de ceea ce au putut să facă autorii, prima reacţie a fost de reprobare a acestei fapte. Apoi, familiile le-au luat apărarea, iar sentimentele negative s-au transferat încet, încet, asupra victimei. Schimbarea de atitudine este explicabilă. Uneori, simpatia se îndreaptă spre cei consideraţi la ananghie. În primă fază, victima a fost în această postură. A fost victima unui viol monstruos comis de şapte tineri, după care care autorii sunt prinşi şi ajung în arest. Ce vede lumea în sat? Vede şapte familii plângând după copiii lor, ca şi cum aceştia ar fi fost nevinovaţi. Aşa se face că violatorii au ajuns să fie victimizaţi.

”Adevărul”: Revenind la autorii violului, atitudinea lor, după ce au fost eliberaţi, a fost una sfidătoare. Cum se explică acest fapt? 
Dan Antonescu: Nu numai că nu au învăţat nimic, dar soluţia dată de instanţă, în primă fază, de arest la domiciliu, după care punere sub control judiciar, i-a încurajat practic. Ei se consideră în momentul actual mai presus de orice vină. Să sperăm că sentinţa care va fi dată în acest caz să-i aducă pe autori cu picioarele pe pământ şi pentru o perioadă foarte mare în celulă.

Dan Antonescu FOTO Eduard Enea 

”Adevărul”: Unul dintre violatori ar fi afirmat că nu a fost viol, ci sex-surpriză.
Dan Antonescu: Este expresia cinismului dus la extrem. Nimic altceva. Surpriză putem spune că a fost, dar astfel de surprize nu doreşti nimănui. Însăşi formularea folosită de acest individ îţi arată adevărata sa dimensiune morală. Victima a fost atrasă în capcană, ademenită să urce în maşina consăteanului ei, care s-a oferit, chipurile, să o ducă acasă. Victima îl cunoştea pe agresor şi de aceea a avut încredere şi a acceptat să urce în maşină. Acel individ în care a avut încredere şi-a mai chemat şi alţi prieteni să violeze victima.

”Adevărul”: Vorbim de circumstanţe agravante.
Dan Antonescu: Exact. În plus, cred că la momentul faptei unul dintre agresori era minor. Asta este o altă circumstanţă agravantă pentru ceilalţi violatori majori. Magistraţii ar trebui să ia în considerare la stabilirea pedepselor inclusiv atitudinea cinică şi sfidătoare a suspecţilor după eliberarea din arest.

”Adevărul”: Judecătorii i-au eliberat pe suspecţi, ceea ce a amplificat trauma fetei violate. În fiecare zi, ea se poate întâlni în sat cu cei care au batjocorit-o. Se poate îndrepta această situaţie?
Dan Antonescu: Din păcate, nu se mai poate face nimic. Singura modalitate prin care fata aceea poate să primească un semnal din partea societăţii este pedepsirea exemplară a autorilor. Până la condamnare, nu mai pot fi luate măsuri preventive împotriva suspecţilor.

Pe aceeaşi temă:

Mărturia tulburătoare a elevei violate de şapte bestii, în Vaslui: „M-au trântit în genunchi, m-au obligat să fac sex oral şi anal până mi-am pierdut cunoştinţa”

Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă!
 
Dreptate pentru fata violată din Vaslui, judeţul terorii sexuale: eleve siluite pe morminte, gravide batjocorite, copile abuzate de taţi, bătrâne violate de fiii lor
 

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

87 Comentarii

Jean Maurer
20.07.2015, 08:20:54

Un control judiciar ar trebui sa impuna masuri impotriva procurorilor si judecatorilor care au dat astfel de solutii. Este vorba de infractiune cu violenta ! In ce fel de tara traim ?

+27 (29 voturi)
Utilizator Adevărul
20.07.2015, 09:09:15

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
20.07.2015, 09:38:35

# Gheorghe Dobre Fiindca daca am proceda asa am fi la fel ca ei . Ma bucur ca apare in sfirsit si o parere autorizata si ca aceasta corespunde cu parerea aproape unanima ca violul este o crima . Sper ca justitia sa tina seama de toate circumstantele aratate in articol si sa-i pedepseasca exemplar . Parca prea mult in ultima vreme justitia s-a aratat destul de neputincioasa cu elementul infractional .

+12 (12 voturi)
samson
20.07.2015, 09:12:40

E foarte bine ca ati adus pe paginile ziarului si opiniile/afirmatiile unor specialisti in domeniu. Pentru ca vorbesc cu autoritate si luciditate. Poate-i mai lumineaza pe unii dintre noi...Nu trebuie tacut despre ce s-a intamplat, lucrurile trebuie asezate pe fagasul normalitatii sanatoase. Dar proportiile fenomenului sunt mult mai mari...(numai eu am lasat trei violatori in libertate pt ca am fost prea traumatizata si rusinata ca sa ma duc sa reclam; de ce mi s-a intamplat de mai multe ori in viata? pt ca mi-am insusit rolul de victima in loc sa-mi caut dreptatea. De aceea admir curajul fetei si o sustin. Familia mea nu stie nici acum; colega mea de banca a fost dezverginata prin viol de un tigan intr-un wc public; nici ea nu a reclamat si i-a fost rusine sa le spuna parintilor, si cate or mai fi ca noi in tarisoara asta crestin ortodoxa peste 90%, cate mioritze...)

+12 (12 voturi)
cuore hombra
20.07.2015, 09:52:38

intradevar, intr-o tara normala cele sapte creaturi erau adanc in puscarie. Dat fiind ca Romania nu este o tara normala, si cel aratat cu degetul de societate este insusi cel eneorocit de ea, reactia (ne)-Justitiei este normala pentru Romania. Mai mult, persoana dubioasa este acee care nu fura, nu da sau ia mita, nu este interlop - adica este un fraier. Cu multumiri "speciale" spre Parlamet care face legi tampite si a celor din Justitie care-i depasesc in aplicarea lor

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (87)

Modifică Setările