Dan Barna: DLAF sugerează că am încasat nejustificat 280 de lei. E o acuzaţie pe care o resping cu fermitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a confirmat marţi că a trimis dosarul la DNA FOTO Inquam Photos / George Calin
Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a confirmat marţi că a trimis dosarul la DNA FOTO Inquam Photos / George Calin

Vicepremierul Dan Barna a precizat miercuri, într-o postare pe o reţea de socializare, că a aflat din presă că numele său a apărut într-un document al DLAF, referitor la proiectele cu fonduri europene derulate în perioada în care era expert antreprenorial, pentru care instituţia a sesizat DNA. Barna „respinge cu fermitate” acuzaţia că ar fi încasat în mod nejustificat suma de 280 de lei.

Vicepremierul Dan Barna a organizat şi o conferinţă de presă miercuri în care a admis faptul că au existat trei formulare care nu au fost semnate faţă în faţă şi au fost completate în acelaşi timp sau ulterior încheierii contractului de muncă. În privinţa aceasta vicepremierul este de părere că se realizează o confuzie între „asimilarea activităţii de recrutare a unor beneficiari cu completarea formală a formularului”.

„Sunt aproape doi ani de zile de când aştept un progres al cercetării administrative demarate de DLAF în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, asupra unor proiecte în care am fost implicat anterior intrării în politică. Am aflat din presă că numele meu a apărut într-un document al DLAF care a fost sau ar urma să fie trimis la DNA. Ulterior, tot de la jurnalişti, am primit o parte din respectivul document, acea parte în care sunt menţionat.

Reamintesc, DLAF este o instituţie care verifică administrativ sesizari în privinţa unor proiecte europene. În cazul meu s-au autosesizat din presă şi realizează verificări pe trei proiecte. DLAF nu este un organ judiciar. Ce înseamnă aceste suspiciuni în cazul meu? DLAF consideră că am realizat trei formulare în plus în cadrul activităţii de recrutare de beneficiari într-unul dintre proiecte, sugerând că aş fi încasat nejustificat o suma de 280 de lei (56 lei x 5 ore). E o acuzaţie pe care o resping cu fermitate”, a scris Barna pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul afirmă că acivitatea a fost verificată şi răs-verificată de mai multe ori şi că nu există suspiciuni, „proiectul a fost perfect în regulă”.

„Nu doar că este neverosimilă interpretarea, dar DLAF însuşi constată că activitatea de recrutare a existat - adică am căutat acei oameni, i-am identificat, am verificat documentele lor (îndeplineau condiţiile pentru proiect) şi am alocat un interval de raportare corespunzător activităţilor desfăşurate pentru fiecare dintre ei. Activitatea aceasta din proiect este şi ea verificată şi răs-verificată şi nu e nicio suspiciune acolo. În urma recrutării toţi cei trei oameni menţionaţi au încheiat contracte de muncă în aceeaşi lună cu recrutarea, au avut un loc de muncă pe durata proiectului şi chiar un an după”, mai scrie vicepremierul.

El mai precizează că proiectul a fost validat şi de finanţatorul naţional şi de cel european, care au rambursat integral cheltuielile.

„E totuşi imposibil sau absurd să pretinzi că s-a încheiat un contract de muncă cu cineva pe care nu l-ai recrutat anterior aşa cum se sugerează în nota DLAF. Proiectul a fost perfect în regulă, aşa cum arată chiar verificarea administrativă a DLAF, fiind de altfel validat şi de finanţatorul naţional şi de cel european, care au rambursat integral cheltuielile.

Ideea ca eu aş fi pretins că toată activitatea de recrutare a unui proiect poate consta doar în completarea unui formular de grup ţintă, completat la distanţă şi nu faţă în faţă, şi că aş fi raportat cinci ore pentru semnat trei seturi de formulare, completate conform procedurii chiar de beneficiari, arată cel puţin o eroare gravă în interpretarea sau înţelegerea funcţionării unui proces de recrutare într-un proiect european” a mai scris Barna.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite