Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dan Condrea, precum Omar Hayssam?

12
24 May 2016 03:46:33
Mircea Morariu
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Inquam Photos/Octav Ganea
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Inquam Photos/Octav Ganea

De duminică seara, atunci când pe peronul gării din Suceava, în aşteptarea trenului cu care urma să mă întorc acasă, am aflat vestea posibilei morţi a lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, încerc să pun în ordine amalgamul de informaţii, comentarii, ipoteze referitoare la tema în chestiune. Care se scurg de-a valma de pe ecranele televizoarelor ce abordează tema chiar şi în emisiunile consacrate alegerilor locale

Lucrul nu e din cale afară de simplu, în primul rând fiindcă informaţiile venite dinspre autorităţi sunt încă, totuşi, relativ puţine. Şi e normal să fie aşa, având în vedere complexitatea şi ramificaţiile mega-afacerii criminale pusă la cale şi desfăşurată vreme de zece ani şi nederanjată de nimeni de insul ce se presupune că astăzi nu mai este. Unde mai pui că presupunerile feluriţilor analişti, comentatori sau oameni de partid ce se succed prin studiourile televiziunilor de ştiri, sunt multe dintre ele din cale afară de tincturate politic.

Culmea absurdului atingând-o cei ce se declară intrigaţi de tăcerea preşedintelui Iohannis. Care, de data aceasta, chiar nu ar avea nici cel mai mic motiv să facă declaraţii, în primul rând fiindcă nu e nici jurist şi nici criminalist, în al doilea rând pentru că ar exista oricând riscul ca orice zicere prezidenţială să fie interpretată, tălmăcită, răstălmăcită, conexată cu cea nu tocmai fericită de joia trecută. Atunci când, ne amintim cu toţii, dl. preşedinte ne-a asigurat că SRI-ul ar fi fost „ok”. Omiţând, însă, a ne spune care ar fi instituţiile Statului ce s-ar afla în culpă. Căci culpe trebuie să fie, de bună seamă, multe, fie şi numai dacă luăm în calcul incredibila durată a afacerilor criminale ale răposatului Dan Condrea.

Iar dacă dl. Iohannis tace, nu acelaşi lucru îl face dl. Victor Ponta. Care, mai dându-şi o dată şi prostia, şi nimicnicia, şi arama pe faţă, încearcă să profite în chipul cel mai ticălos şi iresponsabil cu putinţă de situaţie doar spre a-şi face cheful şi a plăti cu vârf şi îndesat o seamă de afirmaţii la fel de necugetate făcute în noiembrie 2015 de preşedintele Iohannis. În ziua în care dl. Ponta şi guvernul său şi-au dat ori au fost siliţi să-şi dea demisia.

Până la ora la care scriu eu aceste rânduri, câteva lucruri par a fi, totuşi, deja sigure:

1. Cadavrul mutilat la maximum, extras duminică seara din maşina Opel, este al lui Dan Condrea, confirmarea definitivă urmând să vină şi să fie făcută oficial publică cel mai devreme în cursul zilei de marţi. Aşa că ipotezele substituţiei de persoane ori a accidentului înscenat sunt din ce în ce mai puţin sustenabile.

2. Indiciile că ar fi existat o mână criminală par a se fi spulberat cu fiecare nouă oră ce-a trecut, tot la fel cum din ce în ce mai puţin credibile sunt ipoteza accidentului ori a unei intempestive probleme medicale ce l-ar fi făcut pe Dan Condrea să piardă controlul volanului.

3. În schimb, e tot mai clar că a fost vorba despre o sinucidere. Că sinuciderea a fost voluntară ori una determinată, aşa cum susţine controversatul fost procuror orădean Alexandru Lele, doar cercetările din zilele şi lunile viitoare o vor putea stabili cu certitudine.

4. Sinuciderea e convenabilă nu doar mortului, care nu va mai avea de dat la nimeni explicaţii, ci şi numeroaselor instituţii ale Statului. Indiferent dacă sunt „ok”, cum garanta dl. Iohannis pentru o parte dintre ele, sau dimpotrivă.

5. În lipsa vinovatului principal, aflarea întregului adevăr al afacerii Hexi Pharma şi despre imensele ei încrengături în multe, foarte multe instituţii de Stat va fi îngreunată. Nu însă şi imposibilă fiindcă, chiar dacă Dan Codrea a spălat şi transferat bani dincolo de graniţele ţării şi a făcut-o fără doar şi poate, ba chiar cu vârf şi îndesat, aceştia nu prea se poate să nu fi lăsat urme. Greu va fi de aflat şi dacă segmente ori indivizi din serviciile secrete au fost complicii răposatului. Dar urme există, fără doar şi poate. Doar voinţa ca ele, urmele, să fie găsite şi desluşite trebuie să existe. Iar autorităţile Statului trebuie obligate să facă asta, un loc aparte redevenind în acest sens presei ce nu trebuie să lase totul pe seama posibilităţilor, altminteri limitate, ale jurnalistului Cătălin Tolontan şi ale apropiaţilor săi.

Acestor lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt, cel puţin pentru moment, sigure, li se adaugă o nedumerire. Nimeni, nici o instituţie a Statului român, nu a făcut, repet, până la ora la care scriu eu aceste rânduri, nici cea mai mică declaraţie referitoare la vreun filaj la care ar fi supus Dan Condrea. Dimpotrivă, dl. Eduard Hellvig, directorul SRI, a declarat, la solicitarea mai multor parlamentari, că Serviciul pe care îl conduce nici nu putea să declanşeze o astfel de operaţiune având în vedere recenta decizie a CCR ce îi interzice amestecul în elucidarea unor afaceri de corupţie.

Decizia există şi ea a făcut să curgă la vremea când a fost făcută publică multă cerneală. Atâta doar că ceea ce ultimele săptămâni au arătat că s-a întâmplat în cazul Hexi Pharma depăşeşte cu mult limitele, fie ele şi extinse, ale unei simple afaceri de corupţie. E limpede pentru oricine că răposatul Condrea şi firma sa au pus în gravă primejdie siguranţa naţională, iar vinovatul indubitabil pentru asta nu se putea să nu fie filat. Iar dacă SRI-ul intimidat de CCR nu a făcut-o, ce au păzit alte instituţii ale Statului? De ce nu a cerut oare Procuratura filarea lui Dan Condrea? Chiar nu au realizat procurorii dimensiunea colosală a crimelor comise de acesta? De ce nu a desfăşurat atunci operaţiuni de filaj, adică de supraveghere zi şi noapte, Poliţia? Oare să nu aibă ea printre salariaţii ei şi psihologi care să fi avertizat că în astfel de situaţii sunt posibile şi gândurile suicidare? Şi de ce acum Poliţia tace?

Să se fi repetat oare aidoma ceea ce s-a petrecut atunci când, cu aproape zece ani în urmă, Omar Hayssam a părăsit, neîntrebat de nimeni, ţara?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Radu Mircea
24.05.2016, 06:02:57

# Mircea Morariu N-am comentat pina acum pe marginea accidentului . Am lasat sa vad cite ipoteze pot aparea in urma unui accident . M-am convins , daca inca ma-ndoiesc ca romanul s-a nascut poet , apoi sunt sigur ca s-a nascut scenarist , procuror , politist , criminalist . Regret ca muzele au fost vitrege cu mine si nu am darul scrisului , dar daca adunam toate variantele - unele de care ar fi mindra si Agatha Christie - intr-o carte , ma pricopseam . Cunosc perfect drumul pe care s-a produs accidentul . L-am parcurs de sute de ori . Nimeni nu a observat pina acum ca la ora cind s-a produs accidentul in locul acela in care dupa cei trei plopi masivi la nici 10 metri exista un podet care ingusteaza cumva drumul AI SOARELE IN FATA LA APUS . Eiii ... Dupa trei km de drum perfect drept care te indeamna sa-i dai talpa . sa mai si vorbesti la telefon , sa conduci o masina care nu este a ta , sa vezi in stralucirea soarelui ca drumul se ingusteaza , sa mai fii si morcovit ca miine dai extemporal la procuratura , ca o tara intreaga te considera un fel de Mengele al Romaniei , nu exista unul care sa creada ca poti sa ai un simplu accident . Toti , dar absolut toti pun teoria conspiratiei pe primul plan . Sunt convins ca rezultatul final al celor care se pricep va fi ACCIDENT . Ca vine intr-un moment nepotrivit sau prea bine potrivit , ca-i incurca pe unii sau ii usureaza pe altii este o alta poveste .

Mircea Morariu
24.05.2016, 07:21:27

Totusi, organele de anchetă spun că nu există nici cel mai mic indiciu că ar fi existat vreo incercare de frinare. Cum explicam asta?

Aspida
24.05.2016, 11:06:28

lipsa de frânare = încrederea șoferului în reflexele proprii + cică, vorbitul la telefon… dar eu, încă, sunt circumspectă că mortu-i cine se crede și se speră… pen’că-s prea multe ciudățenii…

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
24.05.2016, 11:19:00

Cititi cititi cu atentie ultima fraza din declaratia primul martor ajuns la la locul accidentului : ” “Mă plimbam cu bicicleta. Înainte de accident, tocmai luasem o pauză și îmi fotografiam bicicleta ca să trimit poza unui prieten pe Facebook. În acel moment am auzit o bubuitură puternică. Am ridicat privirea și am văzut cum zboară prin aer tot felul de obiecte, de resturi de mașină și de pietre. Ca să fie clar, eu nu am văzut cum s-a produs accidentul, doar am auzit puternica bubuitură și am văzut efectul impactului. Eram la circa 300 de metri pe sensul de mers al mașinii; dacă eram mai aproape, cred că mă lovea vreo planetară în cap. Imediat m-am urcat pe bicicletă și m-am grăbit către locul accidentului, ca să dau primul ajutor. Cred că am ajuns în maxim un minut, timp în care nici nu a trecut și nici nu m-a depășit vreo mașină. Am ajuns primul la locul accidentului. La puțin timp a ajuns o mașină în care era o femeie și o fetiță. Împreună cu femeia am mers la resturile autoturismului ca să dăm primul ajutor. Când am ajuns lângă mașină mi s-a făcut rău. Așa ceva nu am văzut în viața mea. Am început să caut cu femeia supraviețuitorii. Nu era nimeni în mașină și nici prin iarba foarte mare din jur. După ceva timp femeia mi-a spus că l-a găsit pe om sub mașina contorsionată. Repet: așa ceva nu am văzut în viața mea. Mașina era zob. Se lovise de copac și era contorsionată complet. Airbagurile erau umflate – dar degeaba. Apoi femeia a găsit portofelul și telefonul bărbatului. Telefonul era plin de țărână. Femeia îmi tot spunea să mai căutăm, că poate a mai fost vreun pasager. Eu am început să dirijez circulația iar femeia, pentru că avea telefonul la îndemână, a sunat la 112. La câteva momente după accident a ajuns o mașină de Poliție dinspre Corbeanca – nu de la apelul nostru, ci pentru că circulau prin zonă, tocmai făcuseră un schimb de tur. Să știi că ISU a venit la un sfert de oră și Salvarea – mult mai târziu, nu cum se spune, în 10 minute. În timp ce așteptam salvarea, femeia mi-a spus că mașina (lui Condrea – n.r.) circula cu viteză foarte mare, de peste 140 km/h, când a trecut pe lângă ea. Și că bărbatul vorbea la telefon. Cred că a fost un accident nefericit, nu o sinucidere, așa cum mi-au spus polițiștii care au venit să facă măsurători”. Deci politistii care au venit sa faca masuratori stiau deja ca e vorba de ..sinucidere..!!! In plus, aseara am citit ca , de fapt, masina ”zob” prezentata in fotgrafiile din presa (Opel Astra J), nu apare in imaginil surprinse de camerele de luat vederi, pe tot parcursul timpului între 18.00 și 18.47, Apare insa (la ora 18.23) un alt tip de Opel (Asta H). In acest interval de timp (in care a avut loc si accidentul) camerele nu intregistraza niciun Opel Astra J..! ( http://www.evz.ro/scenarii-halucinante-trei-ipoteze-soc-privind-moartea-lui-dan-condrea-dosarul-hexi-pharma.html ) Sa fie limpede..! Nu cred in ..conspiratii din care lipsesc..interesele, la fel cum nu cred in teoria probabilitatii de a se produce un sir de coincidente ”la țanc”, la momentul ”oportun”..! Iar faptul ca ”afacerea Hexi Pharma” implica prea multe institutii, prea multe interese, prea multi ”ordinatori de credite”, prea multa ..trenare, ezitare si superficalitate in desfasurarea cercetarilor ”premergatoare” acestui accident, ma face sa ma intreb cat de ..accidentala e moartea patronului Hexi Pharma si cat de ”providentiala”! Pentru ca, am mai spus-o si pe alta pagina, initial toti si-au dorit trenarea cercetarilor si si musamalizarea ”afacerii Hexi Pharma”..! Toti..! Inclusiv figurantul de la Cotroceni..! Desi nr. celor implicati precum si nr.victimelor sunt, cu certitudine, cu mult mai mari decat in cazul ”Colectiv”, nimeni dintre ”oficiali” n-a mai pronuntat celebra fraza ”Coruptia ucide..!” Nimeni n-a mai cerut demisia cuiva, si nimeni n-a mai..orchestrat oarece miscari stradale..! Toti stiau de infectiile din spitale si de apa de ploie primita de la Hexi Pharma, firma particulara care. practic, detinea ..monopolul pe livrarile de dezinfectanti catre spitale..! Toti stiau..! O spun chiar medicii, o spun si buletinele de analiza ale autopsiilor unor decedati in cauza infectiilor nosocomilale ”cotractate” in spitale..! Anul trecut au fost inregistrate cele mai multe infectii nosocomiale din ultimii cinci ani - 12.316, numarul total al acestora in perioada 2010-2015 depasind cifra de 57.000 (din documentele trimise de Ministerul Sanatatii catre Parlamentul) Deci toti cei din sistemul de sanatate sau ”in conexiuni” cu acest sistem, stiau de genocidul care se petrece in spitalele Romaniei..! Au tacut insa..! Unii au tacut de frica sa nu-si piarda job-urile, altii pentru ca din acest genocid, din uciderea a zeci de mii de romani, au castigat sute de milioane de euro..! Accident, sinucidere, ”impingere la sinucidere”, ”farsa conspirationista”, nu mai conteza prea mult, pentru ca dincolo de faptul ca indiferent de ruezultataul anchetei oficiale fiecare va continua sa crede ce vrea, banii castigati prin ucidere a zeci de mii de oameni se afla in offshore-uri, iar..”mortul de groapa nu se mai intoarce”..!

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.05.2016, 11:22:41

” trimise catre Parlamentul Romaniei”

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările