Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dan Voiculescu cere din nou eliberarea condiţionată din penitenciar. Magistraţii discută cererea acestuia pe 22 iunie

9
25 May 2017 15:44:50
Autor: Ionel Stoica
Dan Voiculescu AFP Photo/Octav Ganea
Dan Voiculescu AFP Photo/Octav Ganea

Afaceristul Dan Voiculescu a cerut, din nou, eliberarea condiţionată la Judecătoria Sectorului 5. Este a doua încercare făcută de fostul senator, care a executat mai puţin de trei ani din pedeapsa de zece ani de închisoare la care a fost condamnat în 2014.  Solicitarea se va judeca pe 22 iunie.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Este a doua oară când Dan Voiculescu face o solicitare pentru a fi eliberat condiţionat. Prima lui cerere a fost respinsă definitiv de Tribunalul Bucureşti în luna ianuarie a acestui an, după ce nici Judecătoria Sectorului 5 nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată a omului de afaceri.

„Admite contestaţia formulată de Dan Voiculescu. Desfiinţează în parte sentinţa penală, în sensul că reduce termenul de reiterare după data de 24.05.2017. Menţine celelalte dispoziţii”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti. În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017.

Carenţele legislative

Judecătorul a arătat în motivarea deciziei că Dan Voiculescu a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

"Lucrările realizate de către petent în perioada detenţiei nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat şi poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carenţele legislaţiei din domeniu pentru a putea obţine cât mai uşor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislaţiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonşalanţă, se numără lipsa unei modalităţi concrete de control a activităţii pe care persoanele condamnate le desfăşoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conţinutului lucrării, acordarea aceluiaşi număr de zile câştig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reaminteşte că petentul a obţinut 60 de zile câştig pentru două studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total patru ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiţionată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării şi să refuze acordarea zilelor câştig”, potrivit motivării magistratului de la Judecătoria Sectorului 5.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare, primită în dosarul privatizării ICA, pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani şi cinci luni, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Lacunza Rosemary
25.05.2017, 15:53:40

Dupä ce pläteste cele 390 milioane delapidate in 1990, este liber sä plece in Cipru, unde-l asteaptä rudele lui Fuad, pe care l-a impuscat si i-a luat averea. nb Stim., cä Fuad a fost un om de paie al Securitätii, dar nu era tinta de tir a Generalului DIE dan voiculescu, iar banii apartineau statului roman.

+1 (1 vot)
Adrian Foangă
25.05.2017, 17:36:58

Bai nea Varane, nu poti sa stai cuminte acolo? Din 10 ani vrei sa faci doar 2??!

+1 (1 vot)
G M
25.05.2017, 18:01:59

”Condiționata” da...de recuperarea prejudiciului. Până atunci și până la executarea a cel puțin jumătate din pedeapsa nici n-ar trebui să aibă dreptul să se gândească la eliberare. Auzi dle ministru al Justiției ? Recuperare nu eliberare !

cornel jurja
25.05.2017, 18:12:03

In mod normal ar trebui ca nici o eliberare conditionata sa nu se faca pana la recuperareatotala a prejudiciului creat statului sau persoanelor fizice si juridice.

Florin Olar
25.05.2017, 18:38:40

Aveti mila de un om bolnav si batran lasati l da se bucure la batranete de averra agonisita cu atata truda...nu aveti voi mila de un infractor notoriu bagat politic...de alt onfractor..Justitia nu ioarba..daca l elibereaza e corupta.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările