Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dan Voiculescu află joi dacă rămâne sub control judiciar: „Îmi este frică de Dumnezeu şi de boală”

11
22 Jul 2014 07:56:05
Autor: Mihai Stoica
Dan Voiculescu este acuzat de şantaj într-un nou dosar FOTO David Muntean
Dan Voiculescu este acuzat de şantaj într-un nou dosar FOTO David Muntean

Dan Voiculescu află joi dacă rămâne sub control judiciar. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat, marţi, în discuţie contestaţia acestuia faţă de decizia prin care i-a fost menţinută această măsură şi au decis să amâne pentru joi luarea unei decizii în acest caz. Afaceristul este acuzat că ar fi ameninţat trei oameni de afaceri să încheie cu trusturile sale de presă contracte de publicitate.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să amâne pentru joi, 24 iulie, pronunţarea unei decizii în acest caz.

UPDATE Dan Voiculescu şi avocatul său au părăsit sediul Curţii de Apel Bucureşti, magistraţii urmând să anunţe o decizie în cursul zilei de astăzi.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, a precizat că, în cazul în care măsura controlului judiciar dispusă faţă de afacerist va rămâne definitivă, se vor adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Acesta a arătat că astfel se încalcă unul dintre drepturile fundamentale, respectiv dreptul la liberă circulaţie atât prin interdicţia părăsirii ţării, cât şi prin obligaţiile impuse de această măsură, „în condiţiile în care nu au fost prezentate dovezi”.

Afaceristul a explicat că a contestat măsura controlului judiciar pentru că îl deranjează faptul că trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână la Poliţie, iar zilnic este sunat de comisarul sau subcomisarul de Ilfov pentru a preciza unde este şi ce face.

„Nu mai vreau să plec din ţară pentru că mi s-a dat peste cap concediul. Nu am contestat nici din cauza faptului că trebuie să ma prezint la tribunal sau la procurori. Mă deranjează doar că trebuie să vin în fiecare luni şi vineri la poliţie, mă sună comisarul sau subcomisarul de trei-patru ori pe zi să vadă unde sunt şi ce fac”, a precizat Voiculescu. 

În legătură cu termenul de pe 4 august al dosarului „ICA”, atunci când ar putea avea loc pledoariile finale, fondatorul PC  a explicat că nu are emoţii, el ştiind că atunci se va discuta problema încadrării juridice, adăugând că a devenit „un mic specialist în spălare de bani”.

„Am înţeles de la domnul avocat că se va discuta problema încadrării juridice, dacă se poate încadra la spălare de bani. Am studiat cu atenţie spălarea de bani, am studiat-o şi pe judecătoarea Camelia Bogdan care este o specialistă în acest domeniu. O eventuală condamnare ar fi o mare nedreptate, dar va fi o mică nedreptate faţă de alte nedreptăţi care se întâmplă în România. Nu este uşor să te lupţi cu Băsescu, să vezi cum vin tot felul de presiuni asupra ta, dar când intri într-un ring, se întâmplă să mai păţeşti fel de fel de lucruri”, a declarat Voiculescu. 

Ulterior, Voiculescu le-a spus jurnaliştilor prezenţa la Curtea de Apel că va face o analiza în urma căreia se vor formula mai multe plângere penale pe numele unor foşti angajaţi ai Intact care sunt suspectaţi de delapidare. 

„Eu nu am văzut mărturii ale foştilor angajaţi, iar avocatul probabil că analizează. S-a făcut o verificare a activităţilor, probabil că s-au găsit nereguli când lucrau la Intact”,  a explicat Voiculescu.

Acesta a ţinut să precizeze că iubeşte presa şi că nu îi este teamă de ea.

„Iubesc presa, nu îmi este teamă de ea. Îmi este teamă de Dumnezeu şi de boală pe pământ nu îmi este teamă decât de mine să nu greşesc în faţa altor oameni”, a spus acesta.

Acesta au mai declarat că nu îi este teamă că îi va fi confiscată averea, în urma unei eventuale condamnări în dosarul ICA, pentru „simplul fapt" că nu are avere.

 

„Dacă se pune problema aşa-zisei confiscări extinse, confiscarea extinsă se referă la tot ce s-a întâmplat după 2012. Ca atare, eu neavând avere, confiscarea extinsă nefiind în cazul meu, nu se pune problema. Totuşi, această confiscare de care se vorbeşte nu are nicio legătură cu proprietăţile fiicelor mele. Are legătură cu dosarul ICA şi atât", a spus Dan Voiculescu.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Voiculescu

Pe 10 iulie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Dan Voiculescu de ridicare a măsurii controlului judiciar, dispusă de procurorii anticorupţie în dosarul în care este acuzat de şantaj.

 
Decizia a fost contestată de Dan Voiculescu la Curtea de Apel Bucureşti, care va lua în discuţie dosarul pe 22 iulie.
 
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor decide definitiv dacă este legală şi temeinică măsura preventivă luată în cazul omului de afaceri, în dosarul în care este cercetat pentru şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.
 
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că măsura controlului judiciar în cazul lui Dan Voiculescu este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor şi necesară pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, în condiţiile în care este judecat pentru fapte similare.
 
Judecătorul menţionează că măsura preventivă dispusă de procurori este necesară pentru realizarea în bune condiţii a urmăririi penale, „care la acest moment se află în faza de debut, prin evitarea exercitării de influenţa sau presiuni din partea inculpatului asupra ..., în special a celor care lucrează în cadrul trustului I. G. (Intact Group, n.r.), de stopare a activităţii infracţionale a inculpatului şi prevenirea săvârşirii unor noi fapte penale de acelaşi gen".
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, faţă de Dan Voiculescu, pentru „şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale)".
 
Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu „a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact - n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare".
 
Nicolae Palfi, Octavian Creţu şi Nelu Iordache, cei trei oameni de afaceri care ar fi fost şantajaţi
 
Sub această ameninţare, susţin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-ar fi dat lui Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă îi aparţin afaceristului.
 
Nicolae Palfi, Octavian Creţu, acţionari la Romaqua, şi Nelu Iordache ar fi - potrivit unor surse judiciare - oamenii de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu, prin ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.
 
Din probele administrate în acest dosar rezultă că, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării.
 
„Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arată DNA.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de Poliţie sau ori de câte ori este chemat. De asemenea, el nu are voie părăsească teritoriul României fără încuviinţarea prealabilă a procurorului şi nici să se apropie de denunţători, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.
 
Dan Voiculescu este judecat în alte două dosare, pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, respectiv şantajarea fostului administrator al RCS-RDS Ioan Bendei.
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”
 
Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.
 
SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie
 
Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.
 

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Amar
22.07.2014, 08:24:11

Nenorocitul asta va scapa basma curata, pentru ca avem legi atat de sparte, de fisurate, incat oricine are un avocat bun (sau mai multi) poate fenta cum vrea, avand portite nenumarate sa o faca.

+1 (3 voturi)
Mihai Flavius
22.07.2014, 14:15:22

Sper ca justitia sa faca dreptate, iar aceasta masura sa fie ridicata de urgenta. Voiculescu nu are nevoie de acest control judiciar.

-3 (7 voturi)
cuore hombra
22.07.2014, 13:11:30

Felix@: daca iti era frica de Dumnezeu, nu erai salariat la Secu, si nici nu faceai ceea ce faci acum. Totusi avand in vedere ca procesul se judeca in Romania, banuiesc ca iesi basma curata

+2 (2 voturi)
Adi Fatol
22.07.2014, 14:03:19

cate minciuni incap intr-o propozitie de-a lui Voiculescu? „Iubesc presa, nu îmi este teamă de ea. Îmi este teamă de Dumnezeu şi de boală pe pământ nu îmi este teamă decât de mine să nu greşesc în faţa altor oameni”, a spus acesta. Are rost sa mai comentam? Iubesti presa pentru ca fara manipularea presei erai la parnaie de mult. Una dintre prounci era sa nu furi :) Urmatoarea miscare dupa ce intrii la parnaie e sa te plangi de boli grave eventual demonstrate cu cerificate medicale din SUA Dupa ce torni la Secu familia nu cred ca mai are rost sa iti fie frica sa nu gresesti in fata altor oameni....

+3 (3 voturi)
Deea
22.07.2014, 14:57:33

Un control judiciar inutil din punctul meu de vedere.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările