Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Dosarul „Scandalul de la Antene”. Fostul şef al Fiscului Şerban Pop oferea documente confidenţiale în schimbul sprijinului media

4
2 Oct 2013 11:09:44
Autor: Mihaela Cojocariu
Dan Voiculescu este acuzat de complicitate la şantaj FOTO Mihaela Cojocariu
Dan Voiculescu este acuzat de complicitate la şantaj FOTO Mihaela Cojocariu

Primul termen al procesului în dosarul în care Dan Voiculescu şi fiica acestuia, Camelia, sunt acuzaţi de complicitate la şantaj a fost stabilit pentru 5 noiembrie. Procurorii au decis marţi trimiterea acestora în judecată. Anchetatorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că Şerban Pop, fostul şef al Fiscului, i-ar fi oferit lui Sorin Alexandrescu informaţii secrete pentru ca acesta să-l ajute mediatic să rămână în funcţie.

UPDATE Preşedintele ANAF Şerban Pop îi oferea directorului Antena TV Group documente confidenţiale despre contractele dintre RCS-RDS şi firma fiului preşedintelui LPF  pentru ca, acesta din urmă să-l ajute mediatic să rămână în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aşa cum arată procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanţei.

Astfel, procurorii notează că, „sunt relevante probele din care rezultă că, în contextul demiterii de la conducerea A.N.A.F., învinuitul Şerban Pop a apelat la ajutorul inculpatului Sorin Alexandrescu, pentru menţinerea sa în funcţie”.

Mai mult, anchetatorii susţin că frica lui Şerban Pop de a nu fi demis din funcţia de preşedinte al ANAF a dus la relaţiea dintre cei doi.

„Trebuie relevat că, probele administrate în cauză au condus la concluzia că, relaţia infracţională dintre Şerban Pop şi Sorin Alexandrescu s-a realizat pe fondul presiunilor mediatice întreprinse împotriva fostului preşedinte A.N.A.F., legate de schimbarea din funcţia de preşedinte al A.N.A.F”, se precizeză rechizitoriu.

De asemenea, Şerban Pop i-a cerut lui Sorin Alexandrescu promovarea activităţilor desfăşurate de concubine sa.

„Şerban Pop a solicitat şi promovarea, prin intermediul trustului de presă Intact Media, a imaginii şi activităţii sportive derulate de concubina sa, Irina Deleanu, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică” mai spun procurorii în documentul trimis instanţei.
..............................................................................................................................................................

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, fostul preşedinte ANAF, Şerban Pop şi directorul general al Intact Publishing, George Matiescu.
 
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Dan Voiculescu este acuzat, alături de fiica sa Camelia, de complicitate la şantaj, în timp ce Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj.
 
Şerban Pop - preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) la data comiterii şantajului - este acuzat de anchetatori de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar Matiescu, de şantaj. 
 
Potrivit procurorilor, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe Ion Bendei, administratorul RCS-RDS, să semneze un contract în condiţii prestabilite şi impuse de el“.
 
În plus, Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, i-ar fi spus lui Bendei că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că în acest scop va fi realizată o anchetă jurnalistică.
 
Totodată, procurorii precizează că Alexandrescu ar fi dispus trimiterea, către Ioan Bendei şi către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de George-Daniel Matiescu, în calitate de director general. Sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, prin aceste adrese se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului. 

DNA: Alexandrescu ar fi încercat să-i acopere pe Dan şi Camelia Voiculescu
 
Mai mult, procurorii DNA arată în rechizitoriul întocmit în dosarul în care Dan Voiculescu a fost trimis în judecată pentru complicitate la şantaj că, odată cu ridicarea sa de către anchetatori, Sorin Alexandrescu a încercat să îi acopere pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia.
 
DNA susţine că de la momentul ridicării lui Alexandrescu „s-a constatat că s-a produs o schimbare majoră a comportamentului persoanelor implicate în activităţile infracţionale. Astfel, s-au distins mai multe planuri pe care s-a acţionat în vederea  acoperirii urmelor infracţiunii, construcţia unor ipoteze de natură să ducă la imposibilitatea angajării răspunderii penale a învinuiţilor”.
 
Mai mult, anchetatorii precizează că „desfăşurarea acestor activităţi complexe cu scopul de a determina neangajarea răspunderii penale a persoanelor implicate şi mai cu seamă de a şterge urmele participaţiei invinuiţilor Voiculescu Dan şi Voiculescu Camelia Rodica nu au avut efectul scontat ci dimpotrivă au demonstrat implicarea acestora în activitatea infracţională la nivelul deciziilor”.
 
Potrivit interceptarilor din rechizitoriul trimis instanţei de procurori, fiica lui Dan Voiculescu, Camelia încerca să afle de ce Sorin Alexandrescu este anchetat de DNA.
 ...................................................
VOICULESCU DAN: Da!
VOICULESCU CAMELIA: Tati! L-a ridicat DNA pe SORIN! 
VOICULESCU DAN: Care SORIN?
VOICULESCU CAMELIA: ALEXANDRESCU. 
VOICULESCU DAN: Păi, vezi tată?
VOICULESCU CAMELIA: Tată, ce mă fac?!
 
..........................................................
VOICULESCU CAMELIA: Aştia vor să ne sperie!
VOICULESCU DAN: Nu, nu vor să te sperie! El, aşa cum ţi-am spus, vorbeşte gura fără el, se dă mare, se dă rotund... se dă in toate felurile! Si în felu' ăsta, aştia l-au prins, a căzut pe ceva...
VOICULESCU CAMELIA: Da.
VOICULESCU DAN: Ori cu RCS-ul...
VOICULESCU CAMELIA: Da. Nu ştiu, mă rog! Hai, bine, vedem! Bine.
 
VOICULESCU DAN: Da' de ce? Care-i tema?
VOICULESCU CAMELIA: Şantaj. Deci exact asta este cu RCS-ul. 
VOICULESCU DAN: Că a vrut să...
VOICULESCU CAMELIA: Şi am zis... şi am zis şi eu: .Dom'le, da DNA-ul? Ce legătură are una cu asta, doi, trei?
VOICULESCU DAN: Da.
VOICULESCU CAMELIA: Dar în rest, aşa, dacă stau să mă gândesc ce legătură are una cu alta, deci... ce legătură are cu DNA-ul?" Şi şantajul nu e faptă de corupţie, zicea el. Mă rog. Deci asta... asta vroiam să-ţi zic, că am vorbit cu el. Restu' na, să vedem, probabil, acum au intrat acolo să afle despre ce e vorba.
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
STENOGRAME Dosarul „Scandalul de la Antene”. Dan Voiculescu trimis în judecată pentru complicitate la şantaj:  "Faceţi, tată, faceţi plângeri!"
 
Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost trimis marţi în judecată pentru complicitate la şantaj în dosarul în care directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantaj. În acelaşi dosar va fi judecată şi fiica fondatorului Partidului Conservator, Camelia, dar şi aproape toată conducerea Antena TV. Procurorii spun că pe parcursul anchetei Sorin Alexandrescu a încercat să ii acopere pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia.
 
 
 
Postul de televiziune Antena 3 este urmărit penal, ca persoană juridică, de către procurorii anticorupţie, în dosarul în care Sorin Alexandrescu şi Camelia Voiculescu sunt acuzaţi de şantaj şi complicitate la şantaj împotriva administratorului RCS-RDS. În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva fostului preşedinte ANAF Şerban Pop.
 
 
Directorul  Antena Group, Sorin Alexandrescu, a depus luni o plângere penală pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS-RDS Ioan Bendei în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Alexandrescu a fost arestat din 31 mai până în 6 iunie, atunci când Tribunalul Bucureşti a decis ca acesta să fie cercetat în libertate.
 
 
Camelia Voiculescu este urmărită penal în dosarul lui Sorin Alexandrescu, pentru complicitate la şantaj. Alături de ea mai este cercetat şi Dan Matiescu, director general al Intact Publishing S.R.L. Fiica lui Voiculescu şi Sorin Alexandrescu s-au prezentat joi la sediul DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care directorul Antena TV Group este cercetat pentru că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei.
 
 
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a trimis o scrisoare deschisă membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) în contextul în care Inspecţia Judiciară a CSM face verificări privind „posibila încălcare a independenţei justiţiei, ca urmare a declanşării, de către Trustul INTACT a unei campanii agresive împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar.
 
 
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, vineri, Inspecţiei Judiciare să facă verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei de trustul Intact, care prin Antena 3 ar fi declanşat o campanie „susţinută, agresivă” împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi.
 
 
Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) nu exclude posibilitatea ca angajaţii Gărzii Financiare, care au controlat societatea lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL, să transmită unei terţe persoane contractul de asociere cu RCS-RDS, însă nu sunt probe concludente în acest sens, raportul în urma anchetei pe acest subiect fiind transmis DNA.
 
 
Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, posturi TV deţinute de Dan Voiculescu, va fi cercetat în stare de libertate. Aşa a decis joi completul de trei judecători de la Tribunalul Bucureşti, al cărui preşedinte a fost magistratul Elena Burlan. De-a lungul vremii judecătoarea a dat mai multe sentinţe controversate.
 
 
Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru şantaj. El este acuzat că l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. Administratorul, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.
 
 
Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Antena Group. Printre altele, aceştia susţin că există indicii temeinice care arată că Sorin Alexandrescu a săvârşit acţiunea de şantaj, profitând de funcţia sa. Joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta recursul formulat de avocaţii lui Alexandrescu la decizia Judecătoriei de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestuia.
 
 
Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost arestat pentru 29 de zile. Alexandrescu este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, societate care deţine şi grupul de televiziuni Digi. Decizia nu este definitivă, însă până la judecarea recursului acesta va sta în arestul Poliţiei Capitalei.
 
 
Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1.
 
 
Şantajul exercitat de directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, la adresa directorului RCS-RDS a compromis ceea ce părea o promiţătoare investigaţie de presă: contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS-RDS, aparent total defavorabil operatorului de cablu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Cristi Bordea
2.10.2013, 12:09:49

IN Romania, pe baza a 2 declaratii a unor martori , faci pirnaie. Probele materiale,,,sunt inregistrari audio. Cam subtire probatoriul. Pe cind mari procese la speta ''subminarea economiei ''? De exemplu -rafinaria Midia-Navodari-Patriciu...sau alte intreprinderi foste gigante ale industrie ''foste'' romanesti. Suntem satui de termopane si injuraturi la tel catalogate santaj. Suna a gradinita. Procuratura poate si ceva mai mult?...niste recuperari de sume substantiale...daca tot le pasa de interesul national,,si respectarea legii.

+1 (7 voturi)
Taunul 77
2.10.2013, 19:05:01

Pe asta nu l-a pus in functie MRU in locul lui Blejnar? A avut mana buna, nimic de zis!

alexandru biris
2.10.2013, 19:15:01

Ce sa faca si Varanul, doar ce a invatat la secu. Plangeri taica, peste plangeri penale, mizerie, minciuna, manipulare, santaj, propaganda antenisto-securista, tot ce a invatat saracutul domn' profesor a lu' peste prajit.

0 (2 voturi)
mitrut
2.10.2013, 22:42:11

Acest mizerabil concentreaza tot jegul si nemernicia pe care le poate aduna un individ . O fiinta atat de imunda nu s-a mai nascut pe plaiuri mioritice . Tot ce atinge , ifesteaza si murdareste . Ar trebui cumulate pedepsele si ce nu apuca sa execute el, sa continue fiicele!

+1 (3 voturi)
Modifică Setările