Daniel Befu: Cum se fac legile la români. Florin Iordache, Alina Gorghiu şi alte personaje

Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, „arbitrul" lui Mihail Vlasov
Florin Iordache, „arbitrul" lui Mihail Vlasov

Florin Iordache a fost o alegere proastă pentru Ministrul Justiţiei. Pentru că e un recidivist în materie de legi la comanda unor penali. Nu e singurul, dar o asemenea persoană nu poate fi ministrul Justiţiei într-o ţară membră UE. Cineva are acceptă legi venite de la beneficiarii lor şi după aceea trece ordonanţe care îi amnistiază nu poate fi Ministrul Justiţiei. Mai jos, probele.

Cariera lui Florin Iordache de legislator al comandă e veche. Azi dăm doar un singur exemplu asupra legăturilor lui Iordache cu penalii.

Actualul ministru al Justiţiei, a promovat în 2013 o lege comandată de însuşi plătitorul lui, care i-a virat în conturi 115.000 euro.

Beneficiarul era Mihai Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), şi legea privea trecerea Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în subordinea CCIR, adică sub papucul lui Vlasov.

image

Dacă lui Mihai Vlasov (ulterior dovedit şi corupt) i-ar fi ieşit pasenţa şi ar fi reuşit să treacă RECOM de la MJ la CCIR, ar fi căpătat controlul asupra a 90% din venitul estimat la 60 de milioane de euro pe an, al Registrului Comerţului, precum şi asupra arhivelor sale uriaşe de documente şi a numirilor şefilor de filiale din RECOM .

Deşi una din încercările anterioare ale lui Vlasov de a-şi subordona RECOM a eşuat, fiind declarată neconstituţională, acest semnal de alarmă nu l-a împiedicat pe Florin Iordache să îşi asocieze imaginea cu infamul proiect şi să-l promoveze hărnicuţ în Parlament, ca şi cum ar fi fost o lege bună pentru ţară. Florin Iordache nu doar că a promovat actul normativ la cererea preşedintelui CCIR de la acel moment, dar s-a ocupat activ de convingerea altor parlamentari ca să devină promotori ai proiectului de lege care slujea intereselor obscure ale lui Vlasov.

Asta deoarece Florin Iordache era la acel moment şi „arbitru al CCIR”, fiind astfel în „simbria” directă a lui Vlasov.

După ce a ajuns preşedinte al CCIR, Mihai Vlasov şi-a arogat, conform unuia din colaboratorii cu credibilitate ai Curţii de Arbitraj de pe lângă CCIR, puterea discreţionară să numească după bunul plac „arbitrii” care urmau să facă parte din tribunalul arbitral în litigiile dintre companii. Lui Vlasov chiar i s-a reproşat în faţă că numeşte indivizi „no-name” să arbitreze cauze, în defavoarea unor experţi cu experienţă şi nume în domeniu, care erau „lăsaţi pe tuşă”. Cităm câteva elemente relevante dintr-un dosar penal ce-l viza pe Mihai Vlasov, instrumentat de Parchetul General:

Întrebată de procurori cine avea autoritatea de nominare a arbitrilor în anul 2013 şi dacă exista vreun criteriu în această nominare, unul dintre martorii din dosar, arbitru cu experienţă, a răspuns: „Nominarea arbitrilor la tribunalul arbitral se făcea de Vlasov potrivit regulilor de procedură ale Curţii de Arbitraj în vigoare atunci. Regulile de procedură erau aprobate de Colegiul de Conducere al CCIR. Potrivit acestor reguli dreptul de nominare îl avea în exclusivitate dl Vlasov. Cu excepţia faptului că nu putea să numească un supraarbitru decât din lista de supraarbitri, şi un arbitru din lista de arbitri, în afara acestor prevederi nu cunosc să fi existat un alt criteriu. Eu consider că acesta ar fi putut fi doar profesionalismul”. Respectivul martor, întrebat şi dacă a discutat vreodată cu dl. Vlasov cu privire la numirea unor arbitri, a declarat: „Deoarece am fost frapată de componenţa listei arbitrilor pe care se găseau „iluştri necunoscuţi” în ale dreptului, eu ca profesor universitar vechi, ar fi trebui să-i cunosc, mi-am îngăduit în convorbiri ocazionale să-i sugerez să numească în calitate de arbitri şi alte persoane aflate pe listă, reputaţi specialişti în dreptul comercial sau dreptul comerţului internaţional. Eu mi-am depăşi atribuţiile făcând astfel de sugestii, iar dl Vlasov nu a fost receptiv niciodată”.

image

Florin Iordache a făcut însă parte din categoria „norocoşilor” care a avut şansa să nu fie lăsat „pe tuşă”, ci să fie printre cei „aleşi” adesea de Vlasov să câştige bani din arbitraje.

Actualul ministru al Justiţiei a primit de pe urma nominalizărilor lui Vlasov în diverse „cauze” ce urmau să fie arbitrate, suma de 509.725 lei (aproximativ 115.000 euro). Mai jos defalcăm sumele primite de Iordache de la CCIR pe ani. În 2008 Iordache a primit de CCIR doar 22.500 lei (vezi aici), în 2009 a câştigat 138.025 lei pe mâna lui Vlasov (vezi aici), în 2010 a câştigat 162.055 lei, (vezi aici). În 2011 a produs 145.686 lei (vezi aici), în 2012 a câştigat doar 41.459 lei (vezi aici), în 2013 a primit 83.350 lei, iar în 2014, anul arestării lui Mihai Vlasov pentru corupţie, Iordache a mai primit de la CCIR suma de 55.141 lei (vezi aici). În 2015 Iordache a mai câştigat ca „arbitru” doar 21.991 lei, sumă modestă, similară cu cea din anul său de debut (vezi aici).

image

sursa foto: romanialibera.ro

Familia Vlasov nu o ducea aşa de rău cu banii însă. Soţia , Magdalena Iordache a fost judecătoare la ÎCCJ până recent, fiind venită de la Judecătoria Caracal, pe care a condus-o. La ÎCCJ s-a poticnit de dosarele unora din cei mai puternici oameni publici, unul dintre ei, Adrian Năstase, fiind fostul şef politic al soţului ei. Alt personaj „greu” care a nimerit la Magdalena Iordache a fost unul din dosarele de corupţie ale Alinei Bica (vezi aici). Nevasta actualului ministru al Justiţiei a formulat în acea perioadă mai multe cereri de abţinere. Până în urmă cu 3-4 ani era o obisnuita acceptata în sistemul judiciar, să îi fi fost admise abţinerile pe motiv ca soţul ei deputat era coleg cu infractori pe care ea trebuia sa ii judece. În perioada când Magdalenei Iordache au început să i se respingă aceste cereri de „abţinere”, femeia s-a pensionat, primind pentru activitatea sa de înalt judecător fără mari cauze judecate, o pensie de aproximativ 12.000 lei/lună.(vezi aici).

Legea lui Vlasov, promovată în Parlament de Florin Iordache, n-a trecut la acel moment, neprimind OK-ul Curţii Constituţionale şi nici al Consiliului Fiscal.

În 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, el fiind acuzat că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat “să îi susţină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat “Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”. Iniţiatori au fost deputaţii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko şi senatorul Klarik Laslo-Attila.

În iunie 2015, Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru 1 milion de euro cerut pentru a rezolva tot un dosar de arbitraj, conform DIGI.

image

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată în alte trei dosare penale, în legătură cu exercitarea funcţiei de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Executanţii săi din Parlament nu au avut nimic de suferit. Conform unui sondaj al României curate, numai trei la sută din români cred că Parlamentul face ce trebuie în lupta cu corupţia, şi majoritatea blamează oamenii politici pentru persistenţa corupţiei-

Una din bătăliile din jurul actualei ordonanţe priveşte exact capacitatea procurorilor de a inculpa şi pe viitor asemenea procese legislative corupte. Cum se desfăşoară, vedeţi mai jos.

Dialog telefonic din 04.02.2013 între Mihail Vlasov şi Florin Iordache:

Florin Iordache: Sunt la Vali în birou, la Zgonea.

Vlasov Mihail: A…!

Florin Iordache: Sunt eu cu el.

Vlasov Mihail: Salută-l!

Florin Iordache: Îl salut din partea ta! Hai să-ţi spun ceva. Mi-a luat interviu din LUJU.

Vlasov Mihail: A, da mi-a luat interviu băiatul ăla cu fata aia.

Florin Iordache: Bun, bun.

Vlasov Mihail: Da!

Florin Iordache: Bun. Bun. Bravo!

Vlasov Mihail: Da.

Florin Iordache: Mi-a plăcut ăla!

Vlasov Mihail: Auzi? Da, dar astăzi…. Astăzi poate treci pe la mine, că vreau să discutăm câteva amănunte legate de lege, nu ştiu ce.

Florin Iordache: Ce, vrei să trec pe la tine?

Vlasov Mihail: Îhî!

Florin Iordache: Păi, într-o oră, aşa, e bine?

Vlasov Mihail: E bine.

Florin Iordache: Într-o oră sunt la tine, Mişu!

Vlasov Mihail: Bine. Hai te-am pupat! Pa!

Florin Iordache: Hai şi vorbim atunci!

Convorbire din 20.02.2013 între Mihail Vlasov şi Florin Iordache:

FIorin Iordache: Alo! Alo!

Vlasov Mihail: Alo, Florine!

Florin Iordache: Ia zi!

Vlasov Mihail: Da n-aş vrea ca prima se…Ă ă…Originalul e la el, nu?

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: N-aş vrea ca prima semnătură să fie a lui.

Florin Iordache: Nu, mă, păi, prima… prima o… e… Oricum deasupra îl pun pe Vainer, nu aşa am zis?

Vlasov Mihail: Păi, Da! Eu zic să-l pui pe Vainer, să te pui pe tine, să pui pe Alina Go… şi dup-aia trebuia să-l pui pe el. Îi dau telefon…

Florin Iordache: Lasă-l mă, că îl semnează… Semnează mai jos în aia…

Vlasov Mihail: Da.

Florin Iordache: Deasupra lui, că nu-i o problemă!

Vlasov Mihail: Da, da. Îi spun.

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Da. Da. E…

Florin Iordache: Da important e ca să… Da.

Vlasov Mihail: Da, îi dau tele…Dacă semnează, bine, m-am gândit dacă nu semnează, nu mai insistăm la nici un PDL-ist. Dă-i dracu! Că nu ştii care e cu Chioru, care nu-i…

Florin Iordache: Păi aia, nu ştiu ce…

Vlasov Mihai: Şi pân la urmă legea ajunge la el. Înţelegi!

Florin Iordache: Păi da!

Vlasov Mihail: De-aia!

Florin Iordache: Da nu, că e…el e cu, el e cu Traian, aşa că de aia ziceam eu.

Vlasov Mihail: Da?

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Bine, da. Da, da, bine.

Florin Iordache: Bine. Pa, pa!

Vlasov Mihail: Hai, pa!

Convorbire din 20.02.2013 între Mihail Vlasov şi Florin Iordache:

Florin Iordache:Da!

Vlasov Mihail: Alo!

Florin Iordache: Da, Mişule!

Vlasov Mihail: Domnu secretar, am vorbit cu Mircea (n.r. Mircea Toader), domnu secretar.

Florin Iordache: Aşa! Ia zi! Şi?

Vlasov Mihail: Da şi… I-am explicat. El nu ştia, credea că-i Legea Camerei. I-am zis: „Nu-i legea Camere, mă! E o lege a Registratorilor Comerciali… de fapt nu face nimic, îs toate lucrurile… numai că în loc să fie sub controlul ministrului e pe lângă Camera de Comerţ, c-aşa e în mintea comerciantului…

Florin Iordache: Îhâm! Bine, mă!

Vlasov Mihail: „Registrul are legătură cu Camera”.

Florin Iordache: Bun!

Vlasov Mihail: Şi a zis că se uită şi el peste ea şi o semnează azi.

Florin Iordache: Da? Bine.

Vlasov Mihail: Azi. C-a zis că azi. Dar tu…ă… Ar fi trebuit s-o iei de la el să te duci să-i spui: „Băi, dacă n-ai timp acum…” Să trimiţi pe cineva s-o ia, să-i spui: „Bă, dacă n-ai timp acum…”.

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Dă-i telefon! „O iau s-o dau la alte…” Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze Vainer, Mircea Grosaru… (n.r. Mihail Vlasov i-a cerut la începutul anului 2013 să facă formalităţile de înscriere a lui Mircea Grosaru pe lista de arbitri a Curţii de Arbitraj din cadrul CCIR).

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Alina Gorghiu.

Florin Iordache: Da, mă, să văd că…

Vlasov Mihail: Notează-ţi pe hârtie.

Florin Iordache: Da, mă, îi ştiu. Aşa!

Vlasov Mihail: Deci, Grosaru, Vainer…

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Alina Gorghiu…

Florin Iordache: Da, da.

Vlasov Mihail: Ă…Tu!

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Şi Toni, Toni Greblă.

Florin Iordache: Păi, pe Toni nu-l mai am.

Vlasov Mihail: Nu-l mai ai. A plecat?

Florin Iordache: A plecat.

Vlasov Mihail: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no… Pe Ion Chelaru.

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Pe Ioniţă Chelaru.

Florin Iordache: Îhâm! Bine.

Vlasov Mihail: Da.

Florin Iordache: Hai să văd, să iau…

Vlasov Mihail: Da să fie şi-un senator! Ca să fie şi-un senator, ştii!

Florin Iordache: Da, mă, da. Nu-i o problemă asta! Da.

Vlasov Mihail: Da. Pune-l pe Ioniţă Chelaru. Nu-i o problemă…

Florin Iordache: Da, da

Vlasov Mihail: Şi am să-ţi spun, după ce semnezi şi tu şi ăia toşi şi semnează şi Mircea, am şi-un PPDD-ist, da nu ştiu la care să mă opresc, la un avocat care mi l-a recomandat ăsta, da am şi pe altcineva, da.

Florin Iordache: Îhâm.

Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc deloc, dar ă, ă… Da. Bine.

Florin Iordache: Găsim! Hai că găsesc şi…că …da. Bine.

Vlasov Mihai: Hai!

Florin Iordache: bine! Bine, Mi… Bine! Pa, pa!

Vlasov Mihail: Hai că azi s-o avem cu semnăturile! Când o ai, să-mi faci şi mie o copie, te rog frumos!

Florin Iordache: Da, Mişule! Fără probleme! Pa, pa!

Vlasov Mihai: Bine. Pa, pa!

Florin Iordache: Pa!

Convorbire din 20.02.2013 între Mihai Vlasov şi Alina Gorghiu:

Alina Gorghiu: Da, şefu!

Vlasov Mihail: Sărut mâna, păpuşa lui!

Alina Gorghiu: Vă pup! Ce faceţi?

Vlasov Mihail: Fii atentă! O să vină Florin Iordache pe la tine astăzi…

Alina Gorghiu: Da.

Vlasov Mihail: Ă…Cu un proiect de lege…

Alina Gorghiu: Da.

Vlasov Mihail: Care să te uiţi peste el, să-l analizezi foarte bine, da?

Alina Gorghiu: Îhâm.

Vlasov Mihail: Şi să-l… semnezi. E legea registratorului comercial şi a întregistrării la Registrul Comerţului.

Alina Gorghiu: Bine, vorbesc cu Florin.

Vlasov Mihail: Da?

Alina Gorghiu: Îhâm.

Vlasov Mihai: Vorbeşte cu Florin, da am… îi trebuie astăzi semnată. Da, bine.

Alina Gorghiu: Sigur.

Vlasov Mihail: Hai, pa!

Alina Gorghiu: Te pup! Pa, pa!

Vlasov Mihail: Te pup, păpuşă! Pa!

Dialog din 20.02.2013 dintre Mihail Vlasov cu Florin Iordache:

Florin Iordache: Da. Alo!

Vlasov Mihail: Auzi, nu mai…Auzi! Tactic n-am procedat… Nu trebuia să o duci lui boul ăla de apă, lui Mircea întâi, trebuia pe aici, să terminăm noi, să strângi acolo opt semnături şi dacă ultima era, o duceam şi la el. Stă…ăla la el, azi terminăm

Florin Iordache: Lasă, mă c-o iau. În zece minute urc eu şi-o iau, cu sau fără.

Vlasov Mihail: Hai! Ia-o! Da. Cu sau fără.

Florin Iordache: Bine. Pa!

Dialog din 22.02.2013 dintre Mihail Vlasov cu Edler Andras, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna:

Edler Andras: Ă…şi vă mai întreb domnu preşedinte. Referitor la a doua…observaţie.

Vlasov Mihail: Care?

Edler Andras: Deci… De… a, cu banii. Că oricum şi banii sunt un lucru important, nu?

Vlasov Mihail: Da. Sunt.

Edler Andras: De ce să… de ce să lăsăm numai zece la sută la oficiile judeţene şi să dăm nouăzeci la sută la registrul naţional?

Vlasov Mihail: Pentru că…

Edler Andras: Pentru că pân la urmă…no!

Vlasov Mihail: Pentru că banii…Păi să-ţi spun de ce. Vrei să-ţi răspund sincer?

Edler Andras: Da.

Vlasov Mihail: A fost modalitatea pe care eu am găsit-o, pentru ca camerele să stăp… camera să stăpânească banii de la, de la oficiu.

De asemenea, din interogatoriile aplicate unora dintre parlamentarii care şi-au aplicat semnătura pe proiectul „Legii Vlasov”, promovată în Parlament, Klarik Laszlo Atila a recunoscut că a fost contactat de Florin Iordache pentru semnarea proiectului legislativ privind Registratorul Comercial şi organizarea ORC la nivel central, prilej cu care Iordache i-a comunicat că se viza trecerea ONRC din subordinea MJ în subordinea CCIR.

Proiectul legislativ al lui Mihail Vlasov, împins de acesta în Parlamentul României prin intermediul actualului Ministru al Justiţiei Florin Iordache, s-a soldat cu condamnarea lui Vlasov pentru dare de mită în toamna lui 2016, după ce i-a promis şi oferit lui Mircea Grosaru calitatea de „arbitru” în cadrul Curţii de Arbitraj, în schimbul susţinerii legii sale în Parlament. În 6 martie 2013, Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei a Colegiului de Conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie a României cererea deputatului Mircea Grosaru de obţinere a calităţii de arbitru, a determinat luarea deciziei colectivului colegiului şi a votat alături de ceilalţi membri aprobarea acestei cereri, în acest mod îndeplinind promisiunea făcută deputatului Grosaru Mircea în schimbul susţinerii de către acesta a proiectului legislativ de interes pentru Vlasov. Prezentăm mai jos un extras dintr-o convorbire purtată de Vlasov cu Mircea Grosaru din 12 martie 2013, în care şeful CCIR îi dădea asigurări deputatului că i-a rezolvat admiterea ca „arbitru”:

Grosaru Mircea: Auzi, Mişu? Spune-mi un lucru! Este totu ok cu dosarul ăla la…Da?

Vlasov Mihail: Da, sigur că da! S-a rezol…

Grosaru Mircea: Da?

Vlasov Mihail: Păi … Tu crezi că pe mine mă cheamă MIRCEA?

Grosaru Mircea: He…! Cum adică, mă? Da eu de câte ori ţi-am promis …

Vlasov Mihail: Cel viteaz. MIRCEA cel Viteaz şi merele de aur.

Grosaru Mircea: Ha, ha, ha!

Vlasov Mihail: Da, Mircea s-a rezol…

Grosaru Mircea: Îţi mulţu …

Vlasov Mihail: Da, MIRCEA! Sigur! E totu … Auzi!

Grosaru Mircea: Păi, să te gândeşti…

Vlasov Mihail: Da nici nu putea să nu fie…Auzi!

Grosaru Mircea: Da, da!

Vlasov Mihail: Nici nu putea să nu fie în regulă pentru că era totu în regulă. Corect şi legal şi-n regulă.

Grosaru Mircea: Păi, da bineînţeles, mă!

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite