UPDATE Avocat: Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de senator şi cere eliberarea din arest. Instanţa a respins a doua cerere de arestare preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a demisionat marţi din funcţia de senator, susţine avocata fostului ministru al Finanţelor. Fostul ministru a cerut să-i fie înlocuită măsura arestării preventive cu una mai blândă cum ar fi arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Tot astăzi, magistraţii Curţii Supreme au respins a doua cerere a procurorilor de arestare preventivă a fostului ministru.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au respins, marţi, cea de-a doua cerere a procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Darius Vâlcov. De asemenea, instanţa supremă a decis ca Lucian Şuşală, care era de asemenea arestat preventiv, să fie plasat în arest la domiciliu şi a prelungit arestul la domiciliu în cazul lui Minel Prina, aşa cum solicitase DNA.

UPDATE: Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de senator, a spus avocata acestuia, marţi, în ziua în care procurorii DNA au cerut instanţei supreme emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele fostului ministru al Finanţelor.

„Demisia domnului Vâlcov este un act politic", a spus Lucia Furtună, avocata lui Vâlcov, citată de Mediafax.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, demisia acestuia nu a fost înregistrată la Senat. Darius Vâlcov este senator din 2012, iar demisia din această funcţie vine la aproape o lună de la începerea urmăririi penale pe numele său, pentru fapte de corupţie.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, în prezent senator, care este suspectat de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

„Măsura arestării preventive a fost propusă de procurori având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menţionat, a fost îndeplinită condiţia prevăzută în Constituţia României, în sensul în care plenul Senatului a încuviinţat cererea de arestare preventivă pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul  Vâlcov Darius-Bogdan a săvârşit infracţiunea sus menţionată, prin prisma calităţilor deţinute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator în Parlamentul României şi membru al Guvernului României”, potrivit documentului citat.

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov ar fi efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, folosindu-se de informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

„Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau, o pictură pe lemn, inscripţionat Aurel Acasandrei”, arată DNA.

Mai mult, procurorii atrag atenţia asupra faptului că, în urma percheziţiilor domiciliare, au mai fost găsite 101 tablouri, despre care există suspiciunea că Vâlcov, cu banii pe care i-ar fi obţinut prin comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale

DNA precizează că pe tablourile din lcouinţa fostului ministru erau semnături ale unor pictori precum Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă, etc.

De asemenea, procurorii au mai cerut şi prelungirea arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, a lui Minel Florin Prina, primar al municipiului Slatina, în prezent suspendat. Acesta este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, 

Totodată, DNA cere înlocuirea arestului preventiv cu arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, a lui Lucian Petruţ Şuşală, care este suspectat de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

UPDATE Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost adus, marţi, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca cererea sa de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai uşoară, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar.

Darius Vâlcov a fost fost arestat preventiv, pe 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Iniţial, acesta fusese plasat în arest la domiciliu.

Senatorul este suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi.

Fostul ministru a încercat, potrivit unor surse judiciare, să semneze cu anchetatorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă, acesta a fost refuzat de procurori. 

Procurorul de caz nu a considerat că în cazul lui Darius Vâlcov poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia în cursul urmăririi penale, după începerea acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.

„Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult şapte ani”, potrivit articolului 480 din Codul de Procedură Penală.

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său. 

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Tablourile, în custodia Muzeului Naţional de Artă a României

Potrivit MNAR, cele 125 de opere de artă confiscate de la Darius Vâlcov se află în acest moment în custodia instituţiei, ele urmând a fi evaluate de către un expert independent.

„În conformitate cu prevederile legale şi având în vedere dispoziţia Parchetului, Muzeul Naţional de Artă al României a preluat în custodie de la Direcţia Naţională Anticorupţie un număr de 125 de obiecte de artă care au fost sechestrate de Parchet în dosarul domnului Darius Vâlcov”, informează instituţia muzeală.

De asemena, sursa citată arată că toate obiectele au fost sigilate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi vor fi ţinute la dispoziţia acesteia pe tot parcursul cercetărilor, bunurile urmând a fi expertizate şi evaluate de un expert independent, care va fi desemnat de unitatea de parchet.

Pasiune nemărturisită în declaraţia de avere

Pasiunea secretă a fostului ministru a rămas nemărturisită chiar şi în declaraţia de avere. În ciuda comorii confiscate, declaraţia de avere a lui Vâlcov este ”curată”: în ea nu apar nici terenuri, nici case, iar valoarea declarată a obiectelor de artă şi a bijuteriilor, la grămadă, este 62.000 de lei. Or, numai tabloul de Renoir găsit de anchetatori în seiful ascuns al lui Vâlcov este cotat pe piaţă la peste 500.000 de lei (114.000 de euro).

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Darius Vâlcov află joi dacă va fi arestat preventiv. Fostul ministru le-a mai dat procurorilor 47 de tablouri pe care le ţinea ascunse

Senatul a dat undă verde şi la a doua cerere DNA de arestare a lui Darius Vâlcov

STENOGRAME  Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi

Darius Vâlcov, scos în cătuşe de la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite