Date integrate despre crima organizată la Parchetul General. Procurorii şi grefierii vor avea un site securizat cu informaţii vitale despre infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General (PG) demarează un proiect prin care se doreşte dezvoltarea unui sistem informatic de colectare integrată şi transfer în cazul datelor referitoare la criminalitatea organizată, care să asigure interconectarea instituţiilor cu atribuţii în domeniu, a informat, luni, Ministerul Public.

„Procurorul general (...) Gabriela Scutea şi ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, au semnat pe 6 august contractul de finanţare având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă pentru implementarea proiectului 'Întărirea capacităţii de procesare şi analiză a datelor referitoare la criminalitatea organizată şi creşterea capacităţii administrative a Ministerului Public'", se precizează într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, în vederea implementării acestui proiect, care va avea o durată de 36 de luni, PG  a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Justiţiei, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Institutul Naţional de Statistică, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020.

Care sunt obiectivele proiectului

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii de colectare, procesare şi analiză a datelor referitoare la criminalitatea organizată şi creşterea capacităţii administrative a Ministerului Public. Obiectivele specifice vizează realizarea şi implementarea, alături de partenerii instituţionali, a unui sistem informatic de colectare integrată şi transfer eficient al datelor referitoare la criminalitatea organizată care să asigure interconectarea instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului criminalităţii organizate", arată Ministerul Public.

Ulterior, menţionează Parchetul General, în cadrul proiectului va fi întocmită Analiza Naţională de Riscuri şi Ameninţări privind criminalitatea organizată (ANRA) şi va fi elaborat un proiect de strategie naţională pentru combaterea criminalităţii organizate.

„Un alt obiectiv specific este realizarea şi implementarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unui portal web securizat accesibil angajaţilor Ministerului Public, care să întărească capacitatea administrativă a instituţiei", se precizează în comunicat.

Grupul ţintă pentru prima componentă a proiectului îl reprezintă 50 de angajaţi cu atribuţii/implicaţi în analiza datelor/informaţiilor din Ministerul Public (PÎCCJ - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), dar şi din cadrul instituţiilor partenere, care vor participa la cursuri de specializare pentru a-şi îmbunătăţi aptitudinile şi abilităţile legate de prelucrarea şi analizarea datelor.

Site securizat pentru procurori şi grefieri

Pentru cea de-a doua componentă a proiectului, care vizează crearea unui portal web securizat, grupul ţintă este constituit din 260 de persoane din cadrul Ministerului Public (procurori, grefieri, specialişti, funcţionari publici), care vor urma sesiuni de instruire fie pentru folosirea portalului/sistemului informatic (240 de persoane), fie pentru administrarea sa (20 de persoane).

Valoarea totală a proiectului este de peste 33 de milioane de lei, iar contribuţia proprie a PICCJ este de 5,2 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite