De ce a fost iertată de 5 ani de puşcărie judecătoarea care a luat mită pentru a-l scăpa de închisoare pe Dinel Staicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu
Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu

Fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu (60 de ani), condamnată la 7 ani de închisoare pentru corupţie, a fost liberată condiţionat din Penitenciarul de femei Târgşor în urmă cu fix o săptămână. Nu a scris cărţi, nu a muncit, dar a urmat cursul de „Dezvoltarea Universului cunoaşterii“ - Planeta Albastră şi programul religios „Cuvântul care zideşte”.

Cîrstoiu a fost găsită vinovată şi condamnată anul trecut pentru că primit şpagă 630.000 de euro de la omul de afaceri Dinel Staicu în schimbul pronunţării unei sentinţe favorabile. Astfel, completul din care făcea parte judecătoarea a anulat condamnarea definitivă de 7 ani de închisoare primită de milionar în dosarul de fraudare a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

De ce a părăsit penitenciarul după un an

Cîrstoiu a ajuns mai devreme acasă în baza unei prevederi din vechiul Cod Penal, potrivit căreia o femeie, care are vârsta peste 55 de ani, poate fi liberată condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul condamnării care nu depăşeşte 10 ani. Fosta judecătoare a început executarea pedepsei la 3 iunie 2016, şi teoretic s-ar fi liberat pe 8 mai 2022, adică ar fi trebuit să stea după gratii 2.556 zile de închisoare. 

Pentru a fi propusă la liberare condiţionată, Cîrstoiu trebuia să execute o treime, adică 852 zile. Pe 12 septembrie 2017, când s-a întrunit Comisia de liberări condiţionate de la Târgşor (Prahova), Cîrstoiu avea executate 857 zile:  467 zile executat efectiv în penitenciar şi alte 390 zile în arest preventiv. Drept urmare verdictul după prima analiză a fost că aceasta poate fi liberată condiţionat.

Cursuri despre „Planeta Albastră”

Cîrstoiu nu fusese sancţionată disciplinar şi a beneficiat şi de două recompense cu suplimentarea drepturilor. Fosta judecătoare a participat în puşcărie la programul de adaptare pentru viaţa instituţionalizată, programul „Dezvoltarea Universului cunoaşterii” – modulul „Planeta Albastră”, programul de informare derulat de colaboratori externi, cenaclul literar, recenzii de carte, concursuri tematice, fiind înscrisă la programul „Cuvântul care Zideşte” şi la programul de pregătire pentru liberare.

Pe 28 septembrie, Cîrstoiu s-a dus şi în faţa judecătorilor şi a cerut liberarea. Ea le-a spus că îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege. Fosta judecătoare a explicat că vârsta înaintată nu i-a permis să muncească pe perioada detenţiei, însă a participat la toate activităţile desfăşurate în cadrul penitenciarului, obţinând credite şi recompsense. „Regret săvârşirea faptelor”, a spus fosta judecătoare. 

DNA: „A fost condamnată pentru corupţie”

La rândul lui, procurorul DNA a explicat că simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce automat la acordarea beneficiului liberării condiţionate, în condiţiile în care condamnatul nu s-a evidenţiat în mod deosebit la locul de detenţie. „Nu trebuie omis faptul că deţinuta a fost condamnată pentru infracţiuni de corupţie, infracţiuni cu un grad de pericol social extrem de ridicat, mai ales când sunt săvârşite de către un magistrat, în dispreţul total al legii şi al jurământului pe care l-a depus”, a spus procurorul DNA. Judecătoria Ploieşti a respins cererea de liberare condiţionată, şi a stabilit termen de reiterare a cererii data de 27 februarie 2018. 

„Dovezile de îndreptare presupun atât o asumare a răspunderii pentru fapta comisă, cât şi o căinţă exprimată în mod sincer faţă de urmările produse, iar la acest moment, raportat la natura infracţiunii săvârşite – trafic de influenţă – şi cuantumul pedepsei aplicate – 7 ani închisoare – instanţa nu poate aprecia decât că pedeapsa aplicată este departe de a-şi fi atins scopul”, a  motivat deciza Judecătoria Ploieşti. Cîrstoiu a contestat sentinţa, iar pe 17 octombrie 2017, Tribunalul Prahova a decis liberarea condiţionată a acesteia. Sentinţa nu este încă motivată. 

Şpaga care i-a adus renumele

Cazul Veronicăi Cîrstoiu a uimit lumea justiţiei prin sumele mari de bani oferite ca şpagă de Dinel Staicu pentru a scăpa de condamnarea definitivă. Mai multe persoaen implicate în această afacere au recunoscut acuzaţiile. Lucrurile murdare aveau să iasă la iveală şi să fie probate ceva mai târziu. În august 2013, procurorii au anunţat că, în perioada august 2011 - februarie 2012, Dinel Staicu, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său, Staicu Marian şi al avocatei lui, a promis şi a dat suma de 1.200.000 de euro judecătoarei  Veronica Cîrstoiu, o parte din bani s-ar fi oprit la intermediari. 

De asemenea, Cârstoiu stabilise cu complicii ei un mod inedit de a aranja mita. Martorii au povestit că totul se întâmpla în sala de judecată. Dacă era de acord cu banii aceasta „îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le zâmbea.”

Motivarea Curţii Supreme

În septembrie 2017, Curtea Supremă a finalizat şi motivarea sentinţei de 7 ani date Veronicăi Cîrstoiu. Iniţial fsta judecătoare fusese condamnată la 5 ani de închisoare de Curtea de Ape Constanţa. Cârstoiu a fost găsită vinovată de mai multe infracţiuni: instigare la  infracţiunea de spălare a banilor, luare de mită, trafic de influenţă, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Curtea Supremă a motivat sentinţa mărită tocmai prin pluralitatea de infracţiuni. „Pentru a acţiona ca un factor educativ, constrângerea penală trebuie să fie în măsură să forţeze procesele psihice mai profunde infractorului, să influenţeze raţiunea, sentimentul, voinţa acestuia, spre a-l determina să-şi modifice în mod statornic comportamentul. Pedeapsa este în măsură să realizeze această finalitate, numai dacă prin felul şi măsura sa reflectă gravitatea faptei, gradul de vinovăţie şi periculozitatea infractorului, dacă este raţională, convingătoare, justă şi echitabilă”, arată Curtea Supremă.

Colegele de complet, condamnate

Colege de complet ale Veronicăi Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarca şi Liliana Bădescu, judecătoarele de la Curtea de Apel Bucureşti care au anulat o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul Banca Internaţională a Religiilor, au fost condamnate definitiv, pe 14 iunie 2017, pentru abuz în serviciu,  de către instanţa supremă. Sentinţa: patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în condiţiile în care ele fuseseră achitate în primă instanţă, de Curtea de Apel Bucureşti

Piciarca şi Bădescu, foste judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, au fost trimise în judecată în 2014 de procurorii DNA. Conform DNA, Dinel Staicu „a obţinut un avantaj patrimonial constând în desfiinţarea obligaţiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către Banca Internaţională a Religiilor, cu caracter definitiv, cu consecinţa vătămării intereselor legale ale părţii civile". Instnţa a decis ca cele două judecătoare sp plătească prejudiciul

Potrivit procurorilor, la dată de 22 februarie 2012, Cârstoiu, Piciarca şi Bădescu, în calitate de judecători la Curtea de Apel Bucureşti, ar fi falsificat o decizie penală care viza admiterea contestaţiei în anulare depuse de Dinel Staicu faţă de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiaşi instanţe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durata de 7 ani.

"Cu acelaşi prilej, inculpatele şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin aceea că au desfiinţat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătoreşti şi au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani închisoare emis pe numele lui Nuţu (Staicu) Dinel. Acest lucru a avut drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit de către acesta din urmă, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate şi de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684, 5 lei către Banca Internaţională a Religiilor S.A", menţiona DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite