Eveniment

articolul anterior articolul urmator

De ce este importantă legalizarea canabisului în scop medicinal, proiect care a trecut de Senat

6
27 Nov 2019 19:34:57
Autor: Vlad Terteleac
Canabis in scop medicinal FOTO AFP
Canabis in scop medicinal FOTO AFP

Bolnavii cronic în fază terminală din România ar putea avea, în final, acces la calmante pe bază de canabis, după de amânările senatorilor au ajuns la final şi un proiect în acest sens a ajuns pe masa deputaţilor

Proiectul de lege care ar putea duce la legalizarea utilizării canabisului în scop medicinal şi ar crea cadrul instituţional pentru înlesnirea accesului la acest tip de tratament pentru bolnavii aflaţi în fază terminală a fost adoptată tacit, marţi, de către Senat. Propunerea legislativă va merge în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Ce prevede proiectul plimbat în van prin comisii

Dacă va trece şi de Camera Deputaţilor, pacienţii care suferă de boli cronice în fază terminală ar urma să aibă acces la calmante pe bază de prescripţie medicală eliberată de un medic specialist. Mai mult, legea prevede şi înfiinţarea unei Agenţii a Canabisului, a cărei activitate va fi dedicată emiterii de avize pentru cultivarea plantei de canabis din care sunt produse substanţele farmaceutice, precum şi de controlul, verificarea şi supravegherea operaţiunilor şi tranzacţiilor cu canabis în scop medical. 

Cu toate că măsurile dispuse în proiectul legislativ ar putea ajuta pacienţii care suferă de boli terminale să-şi poată trăi ultima perioadă de viaţă fără dureri şi suferinţe fizice profunde, „cariera” făcută de iniţiativa legislativă în Senat este cel puţin nefastă. Introdus la începutul lunii iulie, proiectul va fi plimbat prin comisii, iar procesul legislativ greoi a suferit noi întârzieri atunci când fostul ministrul al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu poate fi în totalitatea de acord cu măsurile propuse. La sfârşitul lunii octombrie, când mai multe legi au trecut tacit de Senat, reprezentanţii decideau se reîntoarcă proiectul din nou la comisiile de specialitate, doar pentru ca marţi legea să treacă, într-un stil deja consacrat: fără a fi dezbătută în plen şi votată.

„E pe circuitul legislativ de acum şi cred că sprijinul este acelaşi ca la început, unul larg din toate partidele, fiind aproximativ 100 de semnatari. Sunt optimist în privinţa acestei legi. O să cerem un punct de vedere de la Comisia de sănătate şi din partea DIICOT, dar vom susţine fără niciun fel de rezerve orice modalitate de tratament benefică pentru care sunt într-o fază terminală a bolii”, a explicat deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatorii proiectului, atunci când a fost întrebat de şansele proiectului de a fi adoptat.

Utilizarea canabisului în scop medicinal, un coşmar birocratic

România se află încă din 2005 pe lista ţărilor europene în care utilizarea canabisului în scop medicinal este, cel puţin teoretic, permisă, dar cele două acte care reglementează statutul plantei – Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope – stabilesc un adevărat record de neclaritate legislativă şi norme redactate superficial. Mai exact, Legea 143/2000 nu interzice teoretic planta de canabis, ci doar substanţa sa psihoactivă (THC), iar legea 339/2005 permite cultivarea pe teritoriul României a speciilor de canabis care au un nivel mic de THC, dar doar în urma obţinerii anumitor avize.

Mai mult, legislaţia prezintă lacune majore atunci când vine vorba de diferenţieri între tipurile de canabis. Chiar dacă teoretic ar putea fi prescris şi în prezent de medici, canabisul nu ajunge la bolnavi pentru că legislaţia neclară împiedică farmaciile să-l comercializeze sub forma diferitelor substanţe derivate, iar medicii români, în marea lor majoritate, nu au o experienţă în acest domeniu. Rezultatul este adesea un efort suplimentar din partea bolnavilor în faza terminală ori a famililor acestora, recurgând la cumpărarea ilegală a plantei ori importul la negru din ţările în care substanţele medicinale pe bază de canabis sunt permise.„Cine contestă valoarea acestui proiect nu a văzut pacienţi cu boală cronică la care nu se pot găsi soluţii pentru terapia durerii. După o experienţă de 18 ani de asistent social clinician, vă spun că în România s-au stins mulţi, foarte mulţi copii cu insuficienţă renală în fază terminală care dacă ar fi avut nişte alternative în zona de terapie de durere, s-ar fi stins în condiţii decente”, a nuanţat Emanuel Ungureanu, precizând că proiectul de lege nu aduce „o legalizare mascată, aşa cum spun unii exaltaţi, a consumului recreaţional”.

Unii reprezentanţi ai pacienţilor salută şi ei progresul făcut de proiect în circuitul legislativ din Parlament, dar sunt atenţi să nu fie prea optimişti în privinţa vitezei în care legea va fi adoptată şi pacienţii în faza terminală ar putea utiliza astfel de calmante. „Din punctul de vedere al pacienţilor, de a avea acces la astfel de produse, nu pot spune decât că avem şi noi dorinţa, la fel ca în alte ţări, să ajungem să legalizăm utilizarea canabisului în scop medicinal pentru îmbunătăţirea situaţiei pacientului. Sigur, trebuie făcute mai multe întâlniri şi dezbateri cu medicii. Eu cred că lucrurile nu se vor întâmpla foarte repede – în definitiv, şi legea vaccinări e prin Camera Deputaţilor de 2-3 ani. Dar ca prim pas, ca iniţiativă legisilativă, e un lucru de salutat”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Beneficiile medicale au dus la legalizare în mai multe state

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arăta că mai multe cercetări au demonstrat efectele terapeutice benefice ale unor substanţe pe bază de canabis pentru calmarea ameţelii şi stărilor de vomă prezente în stadiile avansate ale unor boli precum cancerul sau SIDA, dar şi a astmului şi a glaucomului. 

Creşterea constantă a dovezilor în privinţa efectelor benefice ale canabisului a dus la legalizarea consumului în scop terapeutic în mai multe state. Portugalia a adoptat această măsură în vara lui 2018, prescripţia medicală fiind suficientă pentru obţinerea preparatului, dar fără a fi inclusă pe lista de medicamente acoperite de asigurările publice de sănătate. Olanda este o altă ţară unde canabisul în general şi canabisul în scop medicinal în particular sunt legalizate, propunerea legislativă din Parlamentul României inspirându-se parţial din cadrul instituţional din această ţară, unde funcţionează un Oficiu al Canabisului Medicamental, agenţie responsabilă de furnizarea acestor substanţe la farmacii şi medici.  Cehia are de asemenea, începând cu 2014, o astfel de agenţie care supvraghează un cadru strict de prescriere şi distribuţie a medicamentelor pe bază de canabis, doar anumiţi medici având permisiunea a realiza prescripţii şi doar aproximativ 30 de farmacii având dreptul de a-l comercializa.

Legea Victoria, ajunsă în Parlament în urma unei petiţii cetăţeneşti

Iniţiativa legislativă a fost depusă în Parlament pe 3 iulie 2019 şi s-a bucurat de la început de sprijinul larg al deputaţilor şi senatorilor din toate partidele. Proiectul de lege a fost denumit „Victoria”, numele mamei Alexandrei Cârstea, avocata care, în amintirea mamei sale, a iniţiat o petiţie pentru legalizare canabisului în tratamentul bolnavilor de cancer şi a altor bolnavi în fază terminală. Petiţia a adunat peste 20.000 de semnături şi a dus la intrarea propunerii în circuitul legislativ. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Basarab Peruca
27.11.2019, 21:31:58

Vlad Terteleac buna seara, chiar, de ce este importanta ? din articolul dumneavoastra aliniat la standardele si recomandarile tipice presei cripto-postcomuniste romanesti, reiese ca in primul si in primul rand e important pentru ca suntem codasi. multe anomalii ne sunt bagate pe gat sub umbrela ideii conform careia sunt ba la una ba la alta codasi, de parca ce face omul trebuie sa faca si maimuta. Ca fapt divers, stimate domnule autor, una din cele mai bune prietene ale mele este condamnata de medicii romani care au operat-o de 3 ori prost, sa poata merge numai cu ajutorul unui Rollator, si stiti de ce ? Pentru ca datorita terapiei cu ceea ce prezentati mai sus se simte atat de bine si e atat de dependenta incat a ajuns sa nu ii mai pese de terapia recuperatorie. Si ghiciti ce, ca ea sunt o groaza. De drogati suntem satui, avem destui, nu e nevoie sa facem din oameni care trebuie sa lupte pentru insanatosire dependenti de droguri cu eticheta.

-4 (4 voturi)
Ionel Niculaie
27.11.2019, 21:35:35

Vorbesti prostii amice, lasa-ti amica deoparte si vezi ce mai spun si altii prin lume.

+1 (1 vot)
Septorium Kazghplium
28.11.2019, 00:30:49

Peruca asta e mai prost decat o sugereaza numele.

Utilizator Adevărul
28.11.2019, 10:34:09

Comentariu considerat abuziv.

Teodor Preda
28.11.2019, 09:14:29

A fost o vreme în care doream să cultiv cânepă industrială. Fibra ( așa cum o produc și comercializează olandezii de la Hempflax din Sebeș pe 700 ha ) să o folosesc la producerea hârtiei fiind cea mai bună în acest domeniu, iar puzderia, produsul secundar să o folosesc la construirea casei. Din mai multe motive, printre care cele familiale, neseriozitatea unor asociați, etc am renunțat. Am cumpărat și consumat ulei și ceai de cânepă produse la o fermă din Călărași. Nu văd de ce se pun atâtea piedici dacă e vorba despre bolnavii în faza terminală.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările