De ce l-a propus Predoiu pe Licu. Ministrul Justiţiei, convins de „travaliul” procurorului, nu de scandalul doctoratului plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, luni, că la nominalizarea lui Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general a avut în vedere curajul profesional al acestuia de a relansa dosarul Revoluţiei şi a precizat că nu există niciun verdict oficial al unei autorităţi competente care să stabilească dacă Licu a plagiat.

„Ceea ce am avut în vedere a fost în primul rând faptul că a avut curajul profesional să relanseze dosarul Revoluţiei. Foarte greu de refuzat un procuror care şi-a asumat o astfel de decizie”, a declarat Predoiu, citat de G4Media.ro. Întrebarea jurnaliştilor pentru ministrul Predoiu a vizat criticile în legătură cu nominalizarea lui Licu.

Licu, interimarul „de serviciu”

Predoiu a spus că a mai avut în vedere experienţa acestuia, pe care nu i-o poate contesta nimeni, precum şi faptul că a trecut prin „travaliul” de interimar la Parchetul General.

„Cunosc şi criticile care s-au adus, şi acuzele. Invit pe toţi să observe că nu există niciun verdict oficial al unei autorităţi competente în domeniu care să stabilească dacă domnul Licu a plagiat sau nu a plagiat. A face judecăţi înaintea unui verdict al instituţiei specializate, ar fi o greşeală”, a susţinut ministrul Justiţiei.

„În urmă cu câţiva ani de zile a mai existat o dezbatere tot cu un procuror de rang înalt, tot legat de un presupus plagiat, procurorul de rang înalt a refuzat să demisioneze şi bine a făcut, iar în final s-a dovedit că nu era vorba de plagiat”, a adăugat Predoiu.

Cătălin Predoiu a subliniat că „ceea ce trebuie luat în considerare în acest moment este ceea ce avem oficial”

De ce nu a ajuns Hăineală la DIICOT

Ministrul a mai declarat că respingerea Oanei Schimdt Hăineală pentru postul de adjunct la DIICOT nu are legătură cu OUG 13. „Am luat decizii bazate pe convingerea mea că propunerea mea este cea mai bună. Asta nu înseamnă că celelalte prestaţii nu au fost bune”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, îl propune pe Bogdan Licu, actualul procuror general interimar, pentru funcţia de prim-adjunt al PICCJ, iar pentru posturile de adjunct la DIICOT şi DNA le propune pe Oana Daniela Pâţu şi, respectiv, Mădălina Scarlat. La DIICOT a candidat şi Oana Schmidt Hăineală, care însă a pierdut competiţia.

Scandalul plagiatului lui Bogdan Licu

Bogdan Licu este o figură controversată, fiind acuzat că şi-ar fi plagiat teza de doctorat susţinută la Academia SRI cu celebrul conducător de doctorate, generalul Gabi Oprea.

De altfel, Bogdan Licu a încercat să renunţe la titlul de doctor, însă instanţa a decis că acest lucru nu este posibil. Detalii aici.

În decembrie 2019, o anchetă de presă a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie a descoperit un nou caz de posibil plagiat în ce îl priveşte pe Bogdan Licu.

Alături de Oprea şi alţi doctori făcuţi de acesta, Licu a fost vizat de un dosar penal privind teza de doctorat. Cazul a fost clasat de procurorii din subordinea lui în august 2018, mai exact de procuroarea Alexandra Mihai de la Serviciul de coordonare a activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul SUPC a Parchetului Înaltei Curţi. Deşi nu a identificat elemente penale, ancheta procuroarei Mihai a stabilit că Bogdan Licu ar fi plagiat în teza sa de doctorat în proporţie de aproape 27 la sută.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite