De ce au murit răniţii din Colectiv la Floreasca: Afacerile au prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectia de Arşi a fost inaugurată de 3 ori in 6 an. Fotografie de la inaugurarea din aprilie 2015
Sectia de Arşi a fost inaugurată de 3 ori in 6 an. Fotografie de la inaugurarea din aprilie 2015

Medicul Ioan Lascăr ar fi favorizat în procedura de licitaţie pentru echipamentele medicale din „Unitatea de îngrijire a arşilor gravi”  o societate administrată de afaceristul Aurel Galea, un apropiat al medicului Sorin Oprescu – pentru care Lascăr lucra

„Unitatea de îngrijire a arşilor gravi” de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a fost dată în funcţiune abia pe 4 mai 2016, deşi a fost inaugurată oficial în aprilie 2014. Doi ani a fost inutilizabilă, deşi statul român a investit milioane de euro în secţia medicală. Neregulile de la Floreasca au ieşit la iveală după ce a avut loc tragedia de la clubul „Colectiv” din 30 octombrie 2015.

Aproape o săptămână mai târziu, pe 5 noiembrie 2015, 14 pacienţi arşi în incendiul de la Colectiv au fost transferaţi la Floreasca pentru tratamente. „Niciunul dintre cei 14 pacienţi nu a fost internat în saloanele «Unităţii de îngrijire a arşilor gravi», ci pe Secţia anestezie şi terapie intensivă (ATI)”, a rememorat, în faţa unui procuror,  unul dintre medicii de la Floreasca. Pacienţii au fost operaţi în blocul operator din cadrul Departamentului de urgenţe. Acest departament este separat de celelalte secţii, inclusiv de „Unitatea de îngrijire a arşilor gravi”, însă le deserveşte pe toate.

„Filtrele nu funcţionau

Doctorul a explicat şi de ce s-a ajuns în această situaţie: „Din câte am înţeles eu, sistemul de ventilaţie care deservea Unitatea de îngrijire a arşilor gravi nu funcţiona întrucât nu fuseseră înlocuite filtrele/Filtrele nu funcţionau întrucât au stat nefolosite din anul 2009 până în 2015. Sistemul de ventilaţie a fost instalat încă din anul 2009, odată cu finalizarea lucrărilor de construcţie a două etaje şi a unei mansarde deasupra Secţiei anestezie şi terapie intensivă”, a precizat doctorul.

Mărturia acestuia a fost dată la DNA în dosarul privind modul în care s-a făcut achiziţia de echipamente pentru Secţia de Arşi. Fostul manager al Spitalului Floreasca şi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, Radu Macovei şi Ioan Lascăr, au fost trimişi în judecată în acest caz pentru abuz în serviciu. Alături de ei a mai fost inculpată şi fosta şefă a Biroului Achiziţii din spital, Gontariu Marina-Magdalena, acuzată tot de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Cătălin Galea, administrator al Gemedica SRL, dar şi a societăţii respective, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

DNA: Licitaţie cu dedicaţie

Procurorii DNA susţin că şefii de la Floreasca ar fi organizat în 2013 o licitaţie cu dedicaţie pentru achiziţionarea a 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unităţii de îngrijire a arşilor grav”. Practic, la licitaţie a participat doar Gemedica SRL care a şi câştigat contractul în condiţiile în care, potrivit DNA, nu avea avizele necesare iar, în total, în piaţă existau 17 distribuitori de echipamente medicale care puteau asigura dotarea Secţiei de Arşi.

Astfel, spitalul a fost prejudiciat cu suma de 8,2 milioane de lei, din care 4,7 milioane lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de Gemedica SRL de la furnizorii săi şi 3,4 milioane de lei reprezentând contravaloarea unei barocamere care în fapt a fost achiziţionată de Gemedica cu 500 de mii de lei şi vândută către spital cu un preţ de 6,7 ori mai mare. În 2016, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a scos la iveală faptul că barocamera de la Floreasca nu a fost folosită niciodată şi, mai mult, nici nu putea fi folosită pentru tratamentul marilor arşi, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

Sponsor şi partener de afaceri cu Sorin Oprescu

În timpul anchetei, procurorii au încercat să afle de ce medicul Ioan Lascăr ar fi favorizat firma Gemedica, controlată de Aurel Cătălin Galea. Galea este un afacerist discret, firmele sale au avut mai multe contracte cu spitalele din Capitală şi a fost unul din principalii sponsori ai campaniilor electorale ale fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. De altfel, Galea a înfiinţat împreună cu fraţii Gelu şi Sorin Oprescu societatea Medical Prestige.

Medical Prestige este administratorul SC Anais Medical Center şi împreună administrează Centrul Medical „Academica” - Clinica „Academica” Pitar Moş şi Clinica „Academica” Aviatorilor. Ioan Lascăr este unul dintre medici care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical „Academica” – la specialitatea chirurgie plastică. DNA arată că Lascăr nu a declarat colaborarea sa cu Medical Prestige şi cu atât mai puţin cu ocazia organizării procedurii de atribuire a acordului cadru pentru dotarea „Unităţii de îngrijire a arşilor grav” de la Floreasca. Asta deşi la data semnării contractului Galea încă avea calitatea de asociat. Ulterior părţile sociale deţinute de acesta au fost preluate de mama sa, Gizella Galea.

„La rugămintea” fostului edil

Pe 16 mai 2017, Lascăr a declarat la DNA că a prestat servicii medicale pentru „Academica” la „rugămintea numitului Oprescu”. Medicul a precizat că nu-l cunoaşte pe Galea. Din totalul sumelor încasate de la Medical Prestige SRL, Lascăr a declarat doar veniturile obţinute în anul 2015 de la această societate, respectiv suma de 1680 lei. Însă potrivit documentelor de la dosar profesorul a semnat în 2008 un contract cu „Academica” pe o perioadă nedeterminată. Medical Prestige a depus la DNA un număr de 7 facturi emise în perioada 21 mai 2008 – 30 septembrie 2015, în valoare totală de 5240 lei, precum şi o listă cu 18 pacienţi consultaţi de Ioan Lascăr în intervalul 25 martie 2009 – 15 octombrie 2015, cu un total de 19 consultaţii, pentru care clinica ar fi încasat suma totală de 5.550 lei.

Pe de altă parte, din fluxurile bancare analizate de DNA reiese şi relaţia apropiată dintre Galea şi familia Oprescu. Mai exact, în 2010 şi în 2014, offshore-ul Laramed Co Delaware (SUA), unul din principalii furnizori ai Gemedica, administrată tot de Galea, a achitat suma de 34.244,94 euro către College du Leman din Geneva (Elveţia) şi către University of Westminster din Londra (Marea Britanie) -reprezentând taxe de şcolarizare pentru Raluca Oprescu, fiica lui Gelu Oprescu şi nepoata lui Sorin Oprescu.

Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 de lei, comunicat DNA  

Lascăr a negat acuzaţiile DNA

În faţa procurilor DNA, fostul manager al Spitalului Floreasca Radu Macovei şi afaceristul Aurel Galea nu au făcut declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere. La rândul lui, într-un memoriu depus la DNA, Lascăr a respins acuzaţiile aduse de procurori şi a arătat că este nevinovat. El a spus că a respectat legislaţia atunci când a atribuit contractul de achiziţie publică.

În ceea ce priveşte situaţia barocamerei, care a fost nefuncţională, Lascăr a explicat că nu a putut fi utilizată deoarece sursa de oxigen a spitalului nu putea asigura debitul necesar funcţionarii echipamentului respectiv. Medicul a spus că nu a avut nicio întelegere cu managerii spitalului sau cu conducerea Gemedica, în sensul asigurării efectuării plaţii către ei, în condiţii de nelegalitate, şi că niciodată în cariera sa de 41 ani nu a condiţionat actul medical în niciun fel.

Te-ar putea interesa:

Cum funcţionează reţeaua Firea: pilele şi cunoştinţele sunt răsplătite din banii bucureştenilor

O fostă gimnastă face dezvăluiri curemurătoare: a fost violată pe când avea doar 15 ani de un multipu campion olimpic. „E o bestie!“

Elevi trimişi acasă de directorul şcolii pentru că aveau părul lung: „Capacitatea psihică încă e determinată de cum arăţi“

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite