Eveniment

articolul anterior articolul urmator

De ce nu are Elena Udrea nicio măsură preventivă emisă pe numele ei după condamnarea din Dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009

21
2 Mar 2021 20:27:37
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de detenţie cu executare în dosarul finanţării campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009, însă în cazul ei nu s-a luat nicio măsură preventivă în acest moment. Fostul ministru al Dezvoltării a avut control judiciar în acest caz, dar măsura a fost ridicată de instanţă.

Elena Udrea a fugit din ţară înainte de verdictul definitiv din dosarul Gala Bute şi s-a reîntors abia după ce sentinţa de 6 ani de închisoare cu executare a fost suspendată ca urmare a deciziei CCR privind compunerea nelegală a completurilor de judecători de la Înalta Curte. 
 
ICCJ a suspendat executarea acestei pedepse până la tranşarea chestiunii legate de nelegalitatea compunerii completurilor de la ICCJ, a cărei dezlegare este aşteptată din partea Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.
 
Judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a explicat pentru G4Media.ro că procurorii pot cere, iar judecătorii pot admite o nouă măsură preventivă, în acelaşi dosar, doar dacă apar elemente noi: indicii că inculpatul condamnat în prima instanţă se pregăteşte să fugă sau încearcă să distrugă probe sau să influenţeze martorii din apel.
 
Ar mai fi soluţie, explică judecătorul Danileţ, însă e nevoie de modificări legislative: „În contextul în care vedem cu toţii că inculpaţii fug înaintea sentinţelor definitive şi apoi statul consumă resurse să îi aducă înapoi, cred că se impune o modificare legislativă, astfel încât să fie dată posibilitatea judecătorului ca atunci când, în primă instanţă, aplică sentinţe mai mari de 5 ani, să aplice din oficiu şi o măsură preventivă uşoară, precum interdicţia de a părăsi ţara, tocmai ca să îi împiedice pe inculpaţi să fugă din ţară înaintea unui verdict definitiv”, a explicat judecătorul Danileţ.
 

De ce nu cere DNA o nouă măsură preventivă

 
DNA nu a cerut o nouă măsură preventivă pentru Elena Udrea în Dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009 deoarece nu sunt indicii noi din care să rezulte că aceasta s-ar sustrage cercetării judecătoreşti.
 
„În situaţia ipotetică în care ar exista elemente noi pentru a cere o nouă măsură preventivă în dosar, DNA va acţiona strict în limitele cadrului legal”, a declarat pentru sursa citată Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.
 
Potrivit unor surse oficiale din cadrul DNA, procurorii ar putea cere o nouă măsură preventivă faţă de Elena Udrea, fie într-un alt dosar, fie în dosarul în care a primit condamnarea de 8 ani de detenţie, însă doar după începerea apelului şi numai dacă apar indicii noi că se pregăteşte să fugă, încearcă să distrugă probe ori să influenţeze martorii din apel.
 
În acest moment nu există astfel de indicii, deoarece Elena Udrea s-a prezentat la fiecare termen al procesului, a declarat un magistrat pentru sursa citată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

mihai radu
2.03.2021, 20:44:03

Noi date și indicii că va pleca nu se pot prezenta,fiindcă nimeni nu poate ști ce gânduri are un om.De pildă să zicem că pleacă de acasă în șlapi,șort și cu umbreluță,urcă în mașină,până la Giurgiu face jumătate de oră și gata,până să se prindă ăștia este la bulgari,iar de acolo fuguța lângă Bica !

+5 (5 voturi)
Cozmin
2.03.2021, 21:03:19

Sa-i spuna cineva infractoarei ca pentru ca niste hoti ca ea, ca Nas6case, ca Dragnea, ca Felix, ca Moliceanu, ca Oprisan etc, care au furat miliarde de euro, nu avem destule spitale si, din aceasta cauza, mod oameni, nu avem destule paturi la ATI si, din acesta cauza, mor oameni, nu avem destule medicamente, nu avem destui medici, pentru ca medicii sunt prost platiti si pleca din tara iar, din aceasta cauza, mor oameni.

+6 (6 voturi)
eu doar constat
2.03.2021, 20:48:17

In acest caz DNA nu poate cere masuri judiciare separat numai pentru E. Udrea, ci corect va trebui sa ceara pentru toti ci condamnati, inclusiv pentru Ioana Basescu etc. Asa ca intrebarea corect ar fi trebuit sa fie :De ce nu s-au luat masuri judiciare pentru E. Udrea si I. Basescu, ele fiind cele mai renumite...

+2 (2 voturi)
acamas nikos
2.03.2021, 20:50:44

https://youtu.be/i0iEpeqtYi8?t=1

-2 (4 voturi)
acamas nikos
2.03.2021, 20:48:20

Ce o fi facand acum chiorul betiv de basescu acum . cred ca urla cu sticlele de whisky pe masa de necaz ca fiica-sa si fosta amanta udrea aia din plescoi au fost condamnate la executare . sper ca si basescu betivu ala acolo sa mearga la jilava ca acolo Ii este locul ca au furat 10 ani si si-au batut joc de Romania si Romani .

-9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările