De ce nu poate realiza Rusia un asalt amfibiu asupra Odesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii au la dispoziţie rachete performante Harpoon
Ucrainenii au la dispoziţie rachete performante Harpoon

Fosta Armată Roşie nu are prea mari şanse de a desfăşura cu succes un asalt amfibiu asupra oraşului-port ucrainean Odesa, a transmis ministerul britanic al Apărării în evaluarea postată ieri pe Twitter.

Concret, după scufundarea crucişătorului „Moskva” şi a remorcherului „Spasatel Vasily Bekh”, dar şi în urma avarierii mai multor alte nave, Rusia percepe aproape sigur rachetele antinavă operate de ucraineni ca pe o puternică ameninţare care limitează eficacitatea flotei sale de la Marea Neagră. Acest lucru a subminat în mod semnificativ planul general de invazie, deoarece Rusia nu poate încerca în mod realist un asalt amfibiu pentru a ocupa Odesa.

Drept urmare, Rusia va continua să acorde prioritate eforturilor de a distruge capacitatea antinavă a Ucrainei, dar demersul este zădărnicit de lipsa informaţiilor tactice din teren şi de o abordare ierahică de tip sovietic a misiunilor, mai susţin militarii britanici. 

Minunea numită Harpoon

Pentru apărarea Odesei ucrainenii operează vectori antinavă de producţie autohtonă de tip Neptun, dar şi mai performantele rachete Harpoon primite în primă fază de la Danemarca şi ulterior de la Olanda şi Statele Unite, cu un puternic sprijin britanic. 

Harpoon sunt concepute pentru a fi lansate de la bordul navelor de luptă, submarinelor sau chiar a bombardierelor, iar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă. 

Echipată cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit constructorului său Boeing, racheta este capabilă să atingă o ţintă pe o rază de acţiune ce poate ajunge de la 125 la mai mult de 300 de km în funcţie de versiune.

Forţa de lovire a acestor rachete este una apreciabilă dacă avem în vedere că au o încărcătură explozivă de 221 de kilograme şi că îşi lovesc ţintele cu o viteză de peste 850 de kilometri pe oră. Performanţele deosebite vin şi cu un preţ pe măsură pentru Harpoon. Astfel, fiecare rachetă din seria Block II are un cost de 1.406.812 dolari. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite