Eveniment

articolul anterior articolul urmator

De ce se ocupă şefa Parchetului General de porumbei

9
27 Oct 2020 19:16:17
Deutsche Welle

Marile dosare de corupţie din România se află în conservare, procurorii curajoşi din cauzele importante sunt traşi pe dreapta.

Profesioniştii din magistratură sunt aruncaţi la periferia sistemului pentru a nu deranja noua perioadă de linişte trasată de conducerile parchetelor şi de preşedintele Klaus Iohannis. 

Recent, procuroarea generală Gabriela Scutea a transmis în locul viziunii strategice atât de aşteptate pentru a scoate justiţia din inerţie, o notă prin care li se interzice angajaţilor să hrănească porumbeii de la ferestrele Parchetului General.

Scutea adoră să se ocupe de lucrurile inutile, de frică să nu eşueze în cele majore, aşa că nu ezită să-şi scoată la iveală micile nevroze şi frustrări, de care subalternii ei nu încetează să se mire, fiindcă ea insistă să-şi justifice fiecare zi, gospodăreşte, ca un administrator de bloc obsedat de detalii.

Între timp, direcţiile majore au fost abandonate. Secţia Specială (Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie), de pildă, înfiinţată de guvernarea PSD pentru a-i pedepsi pe magistraţii curajoşi, este lăsată de procuroarea generală, Gabriela Scutea să-şi îndeplinească mai departe obiectivele. După cum scrie g4media, în cei doi ani de când a devenit operaţională, această Secţie nu a descoperit niciun magistrat corupt. Nu a făcut nici măcar un flagrant, ci s-a ocupat doar de procurorii cu rezultate bune, care au făcut dosare importante la Bucureşti, la Oradea, la Constanţa, la Ploieşti. Adina Florea conduce cu mână forte lucrurile şi marea ei satisfacţie a fost să o ancheteze pe Laura Codruţa Kovesi şi să încerce să o compromită când tocmai intrase în cursa pentru Procurorul European: a pus-o pe fosta şefă a DNA sub control judiciar, a vrut să o umilească obligând-o să se prezinte la poliţie regulat pentru a-i răzbuna pe toţi clienţii PSD ajunşi la închisoare. 

Actuala guvernare a promis acum un an când a venit la putere desfiinţarea Secţiei Speciale, aşa cum a cerut Comisia Europeană în rapoartele ei pe justiţie şi Curtea de Justiţie a UE, care a subliniat recent că existenţa Secţie „nu este justificată de motive reale” câtă vreme nu prezintă garanţii suficiente că este în afara influenţei politicului. Sub pretextul că nu au o majoritate, liberalii prelungesc viaţa Secţiei Speciale, ca şi cum s-ar putea şi ei folosi de această instituţie, care le-a dat satisfacţie de mai multe ori social-democraţilor chemând la ordine foşti procurori anticorupţie care au anchetat lideri şi clienţi ai PSD. 

Şefa Parchetului General ar putea să nu stea cu mâinile în sân, chiar în absenţa unei decizii politice, dacă ar fi cu adevărat interesată ca procurorii din subordinea ei să nu se mai lupte cu trecutul şi să înceapă să aibă din nou rezultate. Să nu mai lase Secţia Specială să ia decizii cu iz politic, cum este cea mai recentă în care sunt vizaţi anchetatorii fostului lider PSD din Satu Mare, Mircea Govor, acuzat de corupţie.

Pentru a scoate la iveală tendinţele resentimentare ale Secţiei Speciale şi modul de lucru precar, dar obsesiv al celor care o deservesc, Gabriela Scutea ar putea face acolo câteva controale tematice sau măcar ar putea răspunde unor plângeri care se află în mapa ei de lucru de mai multă vreme. S-ar plasa, astfel, de partea morală a cauzei. Nu o face, de teamă sau, poate, fiindcă are alte convingeri. În fond, ea s-a aflat printre cei care au sabotat şi Dosarul 10 August, iar în perioada guvernării PSD, a fost secretar de stat la ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, chiar în perioada în care a fost adoptată vestita Ordonanţă de Urgenţă 13 din 2017. O prezenţă ciudată la prima vedere, mai ales după ce Scutea lucrase mai mulţi ani cu Laura Codruţa Kovesi.

Complicităţile şefei Parchetului General cu PSD nu sunt neapărat la vedere, dar diferitele ei gesturi sugerează piruete dubioase şi principii inconsistente. De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii i-a respins candidatura la şefia Parchetului General, sugerând cumva că nu are capacitatea să conducă o instituţie atât de complexă şi că nu a ştiut să răspundă la întrebările concrete care i-au fost puse.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu o preţuieşte exagerat, iar preşedintele Klaus Iohannis continuă să se bazeze pe ea, deşi Gabriela Scutea nu are nimic din imaginea unei învingătoare: nu are curaj, nu are idealuri şi nu vrea neapărat să afle cine sunt vinovaţii pentru represiunea de la 10 August sau cine ar trebui să plătească pentru felul în care a fost organizată acum 5 ani salvarea victimelor de la Colectiv. 

Din motive neclare, preşedintele a acceptat să aibă şefi de parchete slabi, vulnerabili, placizi. A numit-o pe Georgiana Hosu în fruntea DIICOT, deşi apăruseră toateamănuntele care o puneau sub semnul întrebării: dosarul de corupţie al soţului, dar şi faptul că mama ei de 80 de ani fusese până de curând acţionară la o firmă înregistrată într-un paradis fiscal. Şi-a dat demisia abia după ce soţul ei a fost condamnat la trei ani cu suspendare. În aceeaşi notă, Klaus Iohannis continuă să o susţină pe şefa Parchetului General, deşi dosarele importante se închid în ritm vioi, deşi Secţia Specială îşi urmează linia răfuielilor cu adevăraţii procurori anticorupţie, deşi DNA nu se mai ocupă de peştii mari, iar Gabriela Scutea are doar apariţii cinematografice şi este în mijlocul unui echipaj aflat în derivă. Poate că preşedintele vrea doar linişte şi, sătul de imaginile cu politicieni în cătuşe, e mulţumit că procuroarea generală se ocupă de porumbei.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Alfa Omega
27.10.2020, 19:49:35

Afara cu toate porumbistele acestea din justitie , se preocupa de porumbei nu are ce cauta in justitie ! Fanatica asta a incercat de cateva ori sa dea recunoastere legala sectiei speciale condusa de psd-ista adina florea !

+7 (7 voturi)
Stanila Ion
27.10.2020, 21:35:12

"Stirea" asta a fost clocita in Romania...Ce hram poarta "ziaristul" se vede bine din referirea la Johanis, acum vinovat si de relele din justitie...

-2 (8 voturi)
mihai mihai
28.10.2020, 00:32:13

USL-ul din justitie a functionat intotdeauna foarte bine.

+4 (4 voturi)
ana_
28.10.2020, 02:52:40

„Adevărul”, în poză e un guguștiuc (zis și turturea). :-)) Nu e un porumbel.

+5 (5 voturi)
ana_
28.10.2020, 03:00:43

„Sub pretextul că nu au o majoritate, liberalii prelungesc viaţa Secţiei Speciale” Nope, miss Fati. Liberalii chiar NU au majoritate în parlament și fiecare măsură pe care trebuie să o ia riscă (și de multe ori încasează) tălpi de la oponenți. De aceea și trebuie să facem alegerile pe 6 decembrie și nu mai târziu. Ca să intrăm într-un fel de normalitate și să nu ne mai temem că nu poate fi stăpânită, cât de cât, pandemia. Atunci va fi timp și pentru Secția Specială. Bine că nu au puit secții speciale și pentru șoferi, bucătari etc. E drept că aceia nu e nevoie să fie intimidați și așa să nu mai împiedice politicienii și pe ai lor să fure cât pot din banul public.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările