De ce Olguţa Vasilescu a primit mandat de arest la domiciliu. Judecător: „Este la primul conflict cu legea penală şi are un copil minor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olguta Vasilescu la DNA FOTO Mediafax
Olguta Vasilescu la DNA FOTO Mediafax

Magistratul care a decis că în cazul Olguţei Vasilescu se impune arest la domiciliu a arătat că din probele anchetei DNA rezultă “suspiciunea rezonabilă” că acesta  ar fi săvârşit infracţiunile indicate în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a stabilit cercetarea în stare de arest la domicliu a primarului Craiovei Lia Olguţa Vasilescu este Valeriu Mihail Terceanu, soţul judecătorei Geanina Terceanu, acuzată că ar fi luat mită de la fraţii Giovani şi Victor Becali şi de la Cristi Borcea.

Tribunalul Bucureşti a decis, sptămâna trecută, plasarea în arest la domiciliu a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu (PSD), în dosarul în care ste acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar. Contestaţia se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Motivarea magistratului

“Judecătorul apreciază că din probele administrate în cauză până la acest moment (denunţurile şi declaraţiile martorilor...; declaraţiile martorilor..., ale martorilor cu identitate protejată ....s; procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice şi ale dialogurilor purtate în mediul ambiental; contracte de sponsorizare/execuţie lucrări între ONG Asociaţia Pro Craiova şi societăţile comerciale menţionate; înscrisuri, situaţii de lucrări, contracte de atribuire lucrări, acte adiţionale, extrase de cont; planşe fotografice conţinând sloganurile electorale imprimate pe materialele utilizate de inc. în campania din 2012; suporţi optici cu înregistrări ale convorbirilor telefonice şi ambientale) rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi săvârşit infracţiunile indicate în referatul cu propunerea de arestare preventivă”, se arată în încheierea Tribunalului Bucureşti.

Din motive care şi de confidenţialitatea datelor şi pentru a  nu periclita ancheta DNA nu vom da datele martorilor, martorilor cu identitate protejată şi ale denunţătorilor.

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine ca fiind îndeplinită numai una dintre condiţiile prevăzute cumulativ de dispoziţiile art. 223 alin. 2 Cod procedură penală pentru a se putea lua măsura arestării preventive a inculpatei, în condiţiile în care probele administrate conduc la suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi săvârşit infracţiunile pentru care este cercetată şi pentru care, potrivit textului de lege indicat, se poate dispune arestarea preventivă”, se arată în decizia magistraţilor.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi  apreciat însă că privarea de libertate a Olguţei Vasilescu nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică pe care ar prezenta-o lăsarea acesteia în libertate, nefiind astfel îndeplinită şi cealaltă condiţie prevăzută cumulativ de lege pentru a se putea dispunea arestarea preventivă.

Circumstanţele atenuante

Pentru a ajunge la această concluzie, judecătorul de drepturi şi libertăţi a avut în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere, precum şi data săvârşirii acestora, mediul din care Olguţa Vasilescu provine, situaţia antecedentelor penale şi alte aspecte privitoare la persoana acesteia.

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în raport de datele privind gradul de implicare a inculpatei în activitatea infracţională, ţinând cont şi de aspectul că inculpata se află la primul conflict cu legea penală şi de împrejurarea că aceasta are un copil minor (în vârstă de 6 ani) în întreţinere, măsura arestării preventive solicitată de parchet nu este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse acestora şi nici nu este necesară pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatei de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni, propunerea de arestare preventivă a inculpatei urmând a fi respinsă ca neîntemeiată”, motivează Tribunalul Bucureşti.

Acuzaţiile DNA

Alături de Olguţa Vasilescu sunt cercetaţi sub control judiciar Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. "Donaţiile" respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei", anunţă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

DNA mai precizează că în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

"Concret, Vasilescu Lia Olguţa a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova", anunţă DNA.
Potrivit procurorilor, oamenii de afaceri au acceptat solicitările Liei Olguţa Vasilescu pentru a nu întâmpina dificultăţi în desfăşurarea lucrărilor.
Totodată, "edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016", se arată în comunicatul de presă.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite