De ce strânge Guvernul banii sub scaun?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate aţi văzut discuţiile din ultima vreme dintre economişti şi politicieni. S-a vorbit mult de excedent bugetar, cod fiscal, creştere economică, statistică şi s-au publicat multe cifre. Povestea pe scurt este că România chiar produce mai mulţi bani decât în anii trecuţi dar Guvernul îi strânge sub scaun. În ce scop?

Dacă privim la discursurile politicienilor vedem doar câte o parte din problemă. Guvernul PSD-UNPR-ALDE zice că este foarte performant, a reuşit să strângă mai mulţi bani decât cele anterioare şi că preşedintele ţării îl blochează în proiecte importante precum scăderea TVA-ului. Pe de altă parte PNL, PMP, Trian Băsescu şi Mugur Isărescu ne spun că guvernul a strâns mai mulţi bani dar că a făcut asta doar ca să-i risipească în următoarea campanie electorală cheltuindu-i pe salarii mari pentru bugetari şi alte şpăgi mici pentru electorat. Acesta este, sigur, un proces de intenţie. Dar în plus, aceştia din urmă ne mai spun că dacă Guvernul Ponta face ce a promis – creşte salarii şi scade TVA-ul - în câţiva ani ajungem iar la tăieri de salarii sau, mai grav, ca Grecia!

Pentru că patima întunecă raţiunea trebuie să luăm toate aceste declaraţii cu o doză de sare şi să nu-i credem pe cuvânt nici pe unii, nici pe ceilalţi. Ne-am fript de prea multe ori cu promisiuni şi cu alarme false încât să ştim azi că adevărul, ca de obicei, este undeva la mijloc.

Aşadar nici Guvernul Ponta nu-i atât de dezastruos precum vrea să-l portretizeze Opoziţia – tocmai pentru că cifrele arată clar un progres – dar nici Opoziţia nu oferă argumente credibile că aceste creşteri de salarii în sectorul bugetar nu se susţin. Iar cum PNL-ul dansează cam împiedicat în ultima vreme şi nu îşi găseşte o coerenţă a programului, este şi mai dificil să credem argumentele liberale. Ei, liberalii, ne-au arătat cum votează Codul Fiscal azi şi a doua zi îi găsesc un nod în papură doar pentru că preşedintele îl respinge şi îl retrimite în Parlament. Această lipsă de coerenţă se transformă foarte repede în lipsă de credibilitate şi neîncredere.

Pe de altă parte chiar dacă cifrele arată bine pe hârtie şi în statistică, şi avem un oarece excedent bugetar, Guvernul Ponta a greşit de atâtea ori încât  este foarte greu să avem încredere în judecata sa economică într-o perioadă în care se apropie alegerile. Taxa pe stâlp, acciza la carburanţi şi legea bacşişului sunt doar trei exemple mici care ne pun în gardă pentru  orice viitoare politică fiscală ar urma să fie gândită de acest executiv. În acelaşi timp, ar fi o ipocrizie să ne îndoim că avem nevoie de o lege a salarizării prin care medicii sau profesorii pot câştiga, în sfârşit, banii pe care îi merită.

Răspunsul la întrebarea de ce stânge Guvernul banii sub scaun îşi va găsi răspunsul repede. Dacă îi va cheltui echilibrat – găsind soluţia optimă între investiţii, construcţia de drumuri atât de necesare şi cheltuieli cu salariile pe criterii meritocratice – va trebui aplaudat. Dacă însă vom vedea că îi împarte doar ca să câştige alegerile, şi după asta potopul, va trebui sancţionat drastic repede şi cu orice mijloace democratice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite