Eveniment

articolul anterior articolul urmator

De ce Ucraina este decisă să nu renunţe la Insula Şerpilor. Expert militar român: „Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu insula”

43
13 May 2022 13:05:41
Autor: Valentin Bolocan
Insula Serpilor FOTO Shutterstock
Insula Serpilor FOTO Shutterstock

Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar", a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, informează Reuters.

„Oricine controlează insula poate în orice moment să blocheze deplasarea de nave civile din toate direcţiile spre sudul Ucrainei”, a spus Kirilo Budanov într-o intervenţie televizată.

Reluarea luptelor în ultimele zile în jurul Insulei Şerpilor ar putea deveni o bătălie pentru control asupra coastei de vest a Mării Negre, potrivit unor oficiali din domeniul apărării, în condiţiile în care forţele ruse luptă pentru a avansa spre nordul şi estul Ucrainei.

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei.

Fiind la numai 45 de kilometri de România, Insula Şerpilor este considerată importantă din punct de vedere tactic, dar în unele condiţii aceasta poate fi vitală din punct de vedere economic. Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu declara cu ceva timp în urmă pentru „Adevărul” că în eventualitatea unui armistiţiu, rămânerea Insulei Şerpilor în stăpânirea ruşilor poate afecta grav interesele României şi nu numai.

„Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu Insula Şerpilor, care se află aproape de zona economică exclusivă câştigată de România, conform unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Vorbim deci de o zonă în care se află zăcăminte de gaz care pot limita sau chiar exclude dependenţa României şi Europei de combustibilul rusesc. Putin nu va avea scrupule şi va contesta cu siguranţă decizia de la Haga privind zona economică exclusivă câştigată de România pe principiul «acolo vorbeaţi cu Ucraina, acum discutaţi cu Rusia». Oricum, este clar că pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc. Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a precizat Costin Georgescu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Mandrean Paul
13.05.2022, 13:24:37

Insula Serpilor nu va fi teritoriu rusesc niciodata. Nu din cauza ca asa ar vrea Ukraina sau Romania, ci din cauza ca NATO si SUA nu-i vor permite criminalului de copii de la kremlin sa mai faca niciun pas spre partea de vest a Marii Negre.

+10 (18 voturi)
Toma Mowshowitch
13.05.2022, 13:40:45

s-a terminat cu vremurile cand sua era jupan planetar. au mai aparut cel putin 2 jucatori: rusia si china. ambele tari vor propria zona de influenta, pe modelul doctrinei monroe a americanilor.

-19 (29 voturi)
Lucifer
13.05.2022, 13:25:51

Între România şi Ucraina nu poate exista PRIETENIE cât timp Bucovina de Nord, Bugeacul şi Insula Şerpilor se află la Ucraina, este adevărat că răpite de Rusia şi nu de Ucraina. Din nenorocire, se pare că în viitorul previzibil NU vom putea recupera aceste teritorii. Deocamdată Ucraina este răul cel mai mic iar Rusia este răul cel mare, aşa că ajutăm Ucraina dar asta nu înseamnă că putem fi prieteni....

+5 (21 voturi)
Bingo Bango
13.05.2022, 13:50:51

@Lucifer:Teritoriile acestea romanesti n-au fost ocupate doar de Rusia, ci impreuna cu Ucraina, pentru Ucraina, Mici cadouri de prietenie din partea URSS pentru Ucraina. Intr-adevar in nordul Bucovinei erau destui ucrainieni dar sa ajunga nordul si sudul Basarabiei la Ucraina, este ceva incredibil ! Ucraina n-avea de ce sa se atinga de Basarabia, romanii erau majoritari pe tot teritoriul acesta, Acum Ucrainei nu ii convine cand Rusia ii ocupa din teritorii dar cand ea impreuna cu Rusia au ocupat teritorii de la Romania, a fost bine ?

+3 (11 voturi)
Bingo Bango
13.05.2022, 13:41:25

Insula Serpilor apartine Romaniei cum s-a stabilit la Tratatul de Pace din 1947. Ce s-a intamplat mai apoi cu transferul insulei catre URSS n-are nici o valoare ! Romania atunci era ocupata de sovietici, inclusiv cu armata sovietica, De unde si pana unde sa aiba Ucraina drept asupra Insulei Serpilor ? Trebuie sa o cedeze Romaniei si asa o sa fie protejata de NATO. Dar daca conducerea Ucrainei este incapatanata, la fel cum a fost in trecut, ce poti sa mai faci ?

+2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările