Plaje „la liber”, ca acum 30 de ani, pe litoralul românesc. Explicaţia şefului Gărzii de Mediu şi implicaţiile asupra antreprenorilor HoReCa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Plajele pe litoral au fost lărgite considerabil. Asta a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus şi o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafeţe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte şi, deci, nu pot fi concesionate. Vor fi plaje „la liber”, ca acum 30 de ani, observă şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăseşti acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat şi este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfăşoară aceste acţiuni ale statului, relaţia noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poţi să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Şi lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu nişte studii”, a explicat şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, la Digi24. 

Vacanţa deja a venit şi oamenii vor merge la plajă, iar cei din HoReCa ar vrea să concesioneze aceste terenuri, numai că în situaţia de faţă nu se poate. Aşa se face că vom avea plaje „la liber”, aşa cum era acum 30 de ani. Oamenii se vor putea aşeza „la liber”, spune Berceanu. 

Cadastrarea acestor terenuri nu este chiar simplă, pentru că peste câţiva ani, ne-am putea trezi că natura a „furat” din ceea ce am construit.  

„Este o noutate pentru noi, dar trebuie să ne adaptăm repede şi sunt mai multe instituţii ale statului implicate aici. Vrem să vedem şi evoluţia. Spui: uite, avem 50 de metri de plajă, dar trebuie să vedem şi eroziunea vântului şi a apei, că s-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri şi în doi ani să fie doar 30 de metri”,  a arătat Octavian Berceanu.

Cine face curăţenie pe plajele noi, neconcesionate?

Şi se mai pune o problemă: cine face curat pe aceste plaje? De obicei, concesionarul face curăţenie în zona pe care o concesionează, dar dacă aceste plaje nu pot fi închiriate încă, ce se întâmplă?

„În primul rând, când vorbim de curăţenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt şi Apele Române, pentru că plajele acestea ţin de Apele Române, până la urmă. Şi atunci, fiecare primărie şi Apele Române trebuie să găsească soluţii comune, astfel încât aceste plaje să fie curăţate. În momentul de faţă, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele şi impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT”, spune şeful Gărzii de Mediu.

Mamaia are o plajă nouă de 50 de hectare

În urma lucrărilor de lărgire, staţiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafaţă de plajă nouă de peste 50 de hectare.

Lucrările fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, care presupune lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Proiectul, cofinanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, are o valoare de 3,8 miliarde de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite