De vorbă cu Victor Chirilă, noul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

După o vacanţă instituţională de aproape doi ani, Republica Moldova are un nou ambasador în România, în persoana lui Victor Chirilă. Am stat de vorbă zilele trecute cu ambasadorul Victor Chirilă, ocazie cu care l-am cunoscut, în primul rând, pe omul Victor Chirilă. Mi s-a confirmat încă odată că ambasadorii moldoveni nu au acea rigiditate specifică diplomaţilor. Dimpotrivă, am întâlnit un ambasador foarte uman.

Cine este omul Victor Chirilă?

Mi-a povestit cum a făcut studiile universitare în România, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde, între 1990-1994 a învăţat la Facultatea de Istorie. A făcut parte din prima generaţie de studenţi basarabeni care au venit la studii în România în toamna anului 1990, când RSS Moldovenească era încă în URSS. Şi-a amintit cu entuziasm de sentimentul de libertate pe care l-a simţit după ce a trecut graniţa în România. Retrăieşte cu emoţie amintirile din anii studenţiei, care rămân cei mai frumoşi ani din viaţă. I-am povestit că şi eu am fost student în 1990-1991, în primul meu an de studii, la aceeaşi facultate prestigioasă din Iaşi, fiind în ani diferiţi. Ne-am amintit despre mai mulţi colegi de facultate, descoperind cu surprindere că avem o mulţime de cunoştinţe comune, care sunt azi istorici – profesori şi cercetători – renumiţi. După 30 de ani nu mai ţineam minte niciunul dintre noi dacă şi când ne-am întâlnit la Iaşi, dar dată fiind vecinătatea camerelor din căminul studenţesc din complexul Puşkin, unde am fost cazaţi în acel an universitar 1990-1991, concluzia a fost unanimă: sigur ne-am intersectat atunci de nenumărate ori în atmosfera specifică, cu petreceri studenţeşti la sfârşit de săptămână în cămin, şi cu discuţii aprinse despre istorie şi politică, condimentate din când în când cu „compotul” trecut cu greu peste graniţă de studenţii basarabeni. Amintiri plăcute din studenţie, care ne-au dezlegat inimile.

După facultate a urmat studii de master în Relaţii Internaţionale la SNSPA, aşa că nici Bucureşti-ul nu îi este străin. Studiile şi le-a completat peste câţiva ani cu un stagiu de trei luni la Academia Diplomatică din Viena şi cu un nou masterat în Politici Publice Europene de doi ani la Universitatea din Edinburgh.

De când a venit la post în Bucureşti îi este foarte greu, pentru că este departe de familie. Este căsătorit şi are doi copii, de care îi este tare dor. Dar şi-a asumat conştient această suferinţă, atunci când a acceptat postul de ambasador la Bucureşti.

Diplomatul Victor Chirilă

Imediat după studiile din România a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, iniţial ca secretar la Direcţia mass-media şi cultură, apoi la Direcţia de Integrare Europeană. După o scurtă perioadă în care a fost şef de cabinet la acelaşi minister (martie-iunie 2001), a fost consilier pentru următorii patru ani la ambasada R. Moldova din Washington. La revenirea acasă, după o perioadă la acelaşi minister, a optat pentru mediul asociativ, deoarece nu a fost compatibil cu guvernarea comunistă. A intrat într-un think-thank proaspăt înfiinţat alături de alţi diplomaţi cu experienţă în politica internaţională, Asociaţia pentru Politică Externă (APE), în cadrul căreia s-a ocupat de diverse proiecte pentru promovarea intereselor Republicii Moldova pe plan internaţional, ca director de programe şi director executiv. Pentru câteva luni a fost consilier pe politică externă al premierului Vlad Filat, după care a revenit la APE.

În timpul guvernului Maia Sandu din 2019 i s-a făcut pentru prima oară propunerea de a reprezenta R. Moldova în calitate de ambasador. Atunci i s-a propus postul diplomatic respectiv la Paris. Deşi a obţinut la timp acordul autorităţilor franceze, a renunţat din cauza schimbării guvernului Maia Sandu cu guvernarea socialistă.

În a doua parte a anului trecut i s-a propus postul de ambasador al R. Moldova la Bucureşti, şi, după consumarea tuturor etapelor obligatorii pentru o asemenea funcţie diplomatică – nominalizarea de către Preşedintele Maia Sandu, procedurile tehnico-juridice din Guvern şi Parlament, acordul statului gazdă şi altele – a ajuns la Bucureşti în Decembrie 2021.

Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti

Ambasadorul este conştient de importanţa misiunii sale în România; el consideră că ambasada din Bucureşti are cea mai mare importanţă în rândul reprezentanţelor diplomatice ale Republicii Moldova, deoarece România este principalul partener economic şi strategic şi, mai ales, cele două state – România şi Republica Moldova – sunt legate organic prin istoria, cultura şi limba comună.

L-am întrebat despre viziunea sa asupra relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. Consideră că schimbarea cea mai importantă în relaţiile dintre cele două state, de când în fruntea R. Moldova se află Preşedintele Maia Sandu, respectiv de când Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) este la guvernare, constă în sinceritate, care lipsea în perioada anterioară. Guvernarea actuală vine după o perioadă în care vechea guvernare socialistă, sub conducerea fostului preşedinte Igor Dodon, s-a străduit să diminueze cât mai mult relaţiile politice dintre cele două ţări, în ciuda dezvoltării raporturilor comerciale.

România este principalul partener comercial al R. Moldova, fiind principala piaţă de export pentru producătorii moldoveni, cu mult peste Federaţia Rusă. Atunci când statisticile oficiale arată că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al RM, trebuie înţeles că de fapt această poziţie a UE este determinată de ponderea relaţiilor comerciale dintre RM şi România. Relaţiile comerciale dintre cele două state s-au dezvoltat în ultimii ani dincolo de discursurile împotriva României promovate de guvernarea socialistă. Iar acum, cu noua guvernare pro-europeană, este momentul propice pentru dezvoltarea acestui parteneriat economic, iar ambasadorul este conştient de necesitatea implicării sale active pentru a sprijini extinderea relaţiilor economice.

România şi-a dovedit de nenumărate ori solidaritatea sa faţă de Republica Moldova. Iar locuitorii din RM, indiferent de etnie, sunt conştienţi şi apreciază sprijinul necondiţionat pe care l-a acordat România Republicii Moldova în timpul pandemiei Covid-19; peste 500.000 doze de vaccin, materiale şi echipamente sanitare în valoare de multe milioane de euro şi, mai ales, echipa de medici români care s-au luptat alături de medicii din R. Moldova pentru salvarea vieţii celor atinşi de virusul ucigaş.

Ambasadorul Victor Chirilă are o agendă ambiţioasă pentru mandatul său diplomatic la Bucureşti, cu obiective concrete. Obiectivul principal este, în mod evident, dezvoltarea relaţiilor diplomatice, strategice, economice şi culturale dintre România şi Republica Moldova. Este obiectivul fiecărui ambasador, însă diferenţa este dată de gradul de implicare a membrilor misiunii diplomatice şi, mai ales, de capacitatea de a identifica obiectivele aplicate şi de a le gestiona astfel încât să se ajungă la rezultatul scontat. Mi-a împărtăşit câteva dintre obiectivele sale, pe care doreşte să le atingă în mandatul său diplomatic.

Pe plan economic, ambasadorul Victor Chirilă vrea să iniţieze formarea unei asociaţii a oamenilor de afaceri din Republica Moldova care au afaceri în România, pentru ca, prin acest cadru asociativ, să contribuie la dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state. Există în România câteva mii de societăţi comerciale înfiinţate de locuitori din R. Moldova, dintre care multe sunt afaceri de succes. Organizarea unei asociaţii va contribui la armonizarea strategiilor de politică economică pe baza experienţei lor de afaceri. În general, doreşte să îi atragă în jurul ambasadei pe oamenii originari din R. Moldova care au avut succes în România, indiferent de domeniu – afaceri, educaţie, sistemul medical sau cel asociativ. Cei mai buni ambasadori ai Republicii Moldova în România sunt tocmai aceşti oameni, originari din R. Moldova, care s-au realizat profesional. Şi sunt mii de basarabeni realizaţi aici, deci sunt mii de ambasadori a R. Moldova în România.

Se aşteaptă să crească numărul şi valoarea investiţiilor româneşti în Republica Moldova. Sub guvernarea actuală se iau măsuri eficiente împotriva abuzurilor şi corupţiei pentru organizarea unui mediu de afaceri sănătos şi atractiv pentru investori. Creşterea investiţiilor româneşti va fi impulsionată de noile acorduri interguvernamentale care prevăd construirea unui pod nou la Ungheni şi interconectarea energetică. Mi-a subliniat că documentaţia tehnică pentru realizarea conexiunii reţelelor de înaltă tensiune pe linia Isaccea – Vulcăneşti a fost realizată de specialiştii români. Urmează un nou proiect de interconectare a reţelelor de înaltă tensiune în partea de nord, pe care speră să îl realizeze firmele româneşti.

Investitorii români sunt aşteptaţi în R. Moldova să investească în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazului metan, pentru că doar o piaţă concurenţială poate asigura independenţa energetică faţă de gazul rusesc. În prezent se duc negocieri de către echipe româno-moldoveneşti cu producători şi furnizori de gaz din diverse regiuni ale globului. Cu ajutorul financiar al României se va construi un depozit subteran de gaz, care va permite achiziţionarea în timpul verii, când preţul este mai mic, a unei cantităţi de gaz care să diminueze vulnerabilitatea faţă de Rusia.

Ambasadorul aşteaptă sosirea ataşatului economic al ambasadei, ceea ce trebuie să se întâmple curând pentru completarea echipei misiunii diplomatice, cu concursul căruia vrea să organizeze întâlniri cu oamenii de afaceri moldoveni în România, cu oamenii de afaceri din România cu investiţii în R. Moldova şi cu toţi cei interesaţi de dezvoltarea mediului de afaceri şi a relaţiilor economice dintre cele două state.

Există un potenţial ridicat de finanţare a unor proiecte de infrastructură cu resurse financiare provenite de la guvernul României sau de la Uniunea Europeană. Bani sunt, idei de afaceri există. Sunt necesare mai multe poduri rutiere peste Prut, este necesară construirea unei linii ferate cu ecartament european, cel puţin de la Chişinău la Ungheni, trebuie realizate structurile tehnice pentru interconectarea energetică – gaz şi energie electrică – a celor două ţări etc. Ce trebuie făcut? Ambasadorul susţine că trebuie realizate proiecte comune pentru accesarea acestor finanţări prin parteneriate între firme din România şi din R. Moldova. Multe idei au vechime de foarte mulţi ani în sertarele autorităţilor din cele două ţări. Acum este momentul propice, dat de orientarea fermă pro-europeană a guvernării actuale şi a  Preşedintelui Maia Sandu, pentru implementarea acestor proiecte.

Ambasadorul Victor Chirilă doreşte să identifice împreună cu autorităţile române soluţiile optime pentru eficientizarea procedurilor birocratice necesare pentru angajarea cetăţenilor din R. Moldova pe piaţa muncii din România. Ambele state trec printr-o acută criză demografică, iar scăderea populaţiei active, atât prin migraţie, cât şi prin natalitatea redusă, diminuează potenţialul economic pe ambele maluri ale Prutului. Ideea de bază a ambasadorului este formarea unei pieţe comune a muncii pentru România şi R. Moldova, în care locuitorii dintr-un stat să poată să se angajeze cât mai uşor, din punct de vedere birocratic, în celălalt stat. Există domenii în care pot fi acoperite necesităţile forţei de muncă pe termen scurt, de exemplu în construcţii. Angajarea moldovenilor în construcţii în România ar putea fi mult mai avantajoasă pentru toate părţile decât aducerea muncitorilor din Vietnam sau Nepal. Indiferent de domeniul în care locuitorii din R. Moldova s-ar putea angaja în România, fără să deţină cetăţenia română, este necesară optimizarea procedurilor birocratice. Modelul aplicat de Polonia pentru muncitorii proveniţi din Ucraina, de exemplu, ar putea fi implementat şi în România.

Pe plan educaţional, semnarea cu ocazia şedinţei comune a celor două guverne a unui nou acord interguvernamental pentru acordarea de către guvernul de la Bucureşti a burselor de studii pentru elevii şi studenţii din R. Moldova, care studiază în instituţiile de învăţământ din România, oferă cadrul normativ necesar. Ambasadorul Victor Chirilă vrea să negocieze cu autorităţile române creşterea cuantumului bursei de studii la o sumă rezonabilă, care să îi motiveze pe elevii şi studenţii moldoveni. Se va întâlni cu organizaţiile elevilor şi studenţilor basarabeni în România pentru a identifica împreună problemele, în a căror rezolvare se poate implica în calitate de ambasador. Totodată, speră ca împreună cu rectorii marilor universităţi din România să poată identifica instrumentele prin care tinerii din R. Moldova să fie atraşi de studii la aceste universităţi de renume în număr cât mai mare. Desigur, ar vrea ca aceşti tineri să se întoarcă acasă după terminarea studiilor pentru a contribui la dezvoltarea societăţii pe plan economic, social şi politic în R. Moldova, fiind conştient că o evoluţie pozitivă în statul de origine ar avea un rol decisiv în opţiunile lor.

Sunt doar câteva dintre obiectivele concrete pe care le are ambasadorul Victor Chirilă pe perioada mandatului său diplomatic la Bucureşti, pe care mi le-a împărtăşit în răstimpul scurt al acestei întâlniri. Obiectivele sunt mult mai multe, dar decât o listă lungă pe hârtie, el preferă un număr rezonabil de obiective care pot fi atinse sau pot fi demarate în această perioadă. Pentru că proiectele mari de infrastructură se realizează într-un timp mai îndelungat decât mandatul unui ambasador, care poate, însă, contribui la demararea lor.

Ambasadorul Victor Chirilă speră ca la următoarea şedinţă comună de guvern, care s-ar putea desfăşura nu doar în Chişinău, ci şi în alte oraşe din R. Moldova, ca, de exemplu, Bălţi, Soroca, Orhei sau Cahul, să se poată deja număra primele rezultate. Recenta şedinţă comună de la Chişinău a realizat cadrul necesar dezvoltării şi relansării relaţiilor bilaterale. Acordurile semnate acum au fost redactate cu mare atenţie, utilizând experienţa implementării vechilor acorduri dintre România şi R. Moldova, pentru a evita blocajele birocratice. După această etapă a acordurilor cadru, urmează partea cea mai grea, a realizării şi implementării proiectelor. Speră ca suma de 100 milioane euro pe care guvernul României o acordă R. Moldova să fie cheltuită eficient în proiecte de care să beneficieze locuitorii din toate regiunile, atât de la oraşe, cât şi de la sate, pentru a conştientiza sprijinul Bucureşti-ului. O parte din bani vor fi utilizaţi pentru construcţia podului de la Ungheni peste Prut, dar cea mai mare parte a lor vor fi disponibili pentru proiecte locale, implementate de primării.

L-am întrebat cum se vede la Chişinău actuala criză dintre Rusia şi Ucraina. Mi-a răspuns că nu există un pericol real al extinderii conflictului respectiv în Moldova, însă pot exista consecinţe economice şi sociale. Un război în Ucraina ar genera un aflux de refugiaţi, care ar afecta resursele reduse pe care le au la dispoziţie autorităţile de la Chişinău. Totodată, există riscul ca, în eventualitatea unui război, să fie întrerupte comunicaţiile rutiere prin care se exportă produse moldoveneşti pe piaţa rusă. Chiar dacă Rusia are un rol secundar în exporturile R. Moldova, ea este o piaţă semnificativă de desfacere pentru o parte a producătorilor moldoveni. Şi, desigur, ar apărea din nou riscul întreruperii furnizării de gaz din Rusia, deocamdată singurul furnizor pentru R. Moldova, ceea ce ar provoca şi o criză a energiei electrice.

*

Ceea ce am vrut iniţial să fie doar un interviu a ajuns o discuţie de peste două ore şi jumătate. Eu, personal, mă bucur că l-am cunoscut pe OMUL Victor Chirilă, căruia îi doresc mult succes în postul diplomatic. Am cunoscut un ambasador implicat, care nu vrea să stea în fotoliul confortabil al biroului său. Deşi este de câteva săptămâni la Bucureşti, a avut deja o mulţime de întâlniri cu funcţionari înalţi din instituţiile româneşti responsabile în domeniul energetic, educaţional sau cultural. Totodată, speră să fie sprijinit în demersurile sale de către politicienii români, parlamentari, demnitari guvernamentali sau din aparatul prezidenţial, pentru a realiza obiectivele misiunii sale diplomatice. Un lucru e clar: Republica Moldova are la Bucureşti un ambasador care vrea să facă treabă. Succes, Domnule Ambasador Victor Chirilă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite