Eveniment

articolul anterior articolul urmator

De ce vrei să vezi mortul

6
6 Jan 2013 21:24:42
Cezar Paul-Badescu
Cetăţeni, la Cercul Militar, nemulţumiţi că au văzut doar un sicriu închis. FOTO: Marian Iliescu
Cetăţeni, la Cercul Militar, nemulţumiţi că au văzut doar un sicriu închis. FOTO: Marian Iliescu

Care să fie explicaţia fascinaţiei unora pentru morbid, dincolo de faptul că vor să-şi condimenteze cu astfel de lucruri tari viaţa, altfel anostă?

Mămăi indignate că sicriul lui Sergiu Nicolaescu a rămas tot timpul închis: „Nu se poate una ca asta - să nu vedem mortul! Ruşineee!“ Tot nişte mămăi, prin anii ’90, se înghesuiau satisfăcute să se uite cum ţâşnea sângele cetăţenilor sub gârbacele minerilor. Dar nu numai pensionarele şi pensionarii patriei sunt avizi după astfel de scene. Destui tineri se uită pe internet la beregăţi tăiate ori la lapidări din lumea arabă sau din alte părţi ale globului. Şi, oricum, mulţi se simt frustraţi că televiziunile blurează cadavrele întinse pe asfalt în bălţi de sânge, în urma accidentelor.

Fascinaţia pentru moarte şi nevoia de a o transforma în spectacol au existat dintotdeauna. În alte vremuri, lumea se strângea în pieţele publice să vadă cum alţi semeni ai lor sunt traşi pe roată, decapitaţi sau jupuiţi de vii. Şi erau încântaţi de spectacol.

Care să fie explicaţia unei asemenea fascinaţii? Cea mai la-ndemână ar fi că unii vor să-şi condimenteze cu astfel de lucruri tari viaţa, altfel anostă. Dar cred că există şi explicaţii mai de adâncime. Văzând morţi sau oameni murind, ai impresia că afli mai multe despre moarte, că risipeşti cumva din misterul ei. Cu toţii ne întrebăm cum va fi să fie. Unii cred că, dacă văd cum e la alţii, îşi pot da seama cum va fi la ei înşişi. Nu întâmplător, cei mai dornici să participe la înmormântări sunt oamenii în vârstă, cei care simt că li se apropie ceasul. Încearcă să înveţe, astfel, lecţia, pentru ca în momentul în care vor fi scoşi la tablă să nu fie cu totul pe dinafară.

Apoi, în prezenţa unui mort, cei vii încearcă sentimente de superioritate. Iată, el a murit, eu i-am supravieţuit. Deci mă aflu într-o poziţie mai bună! În plus, o fi fost el un om celebru, care le-a avut pe toate în viaţă, dar până la urmă eu, amărâtul, sunt mai câştigat decât el. Se mai întoarce roata! Îl vedea toată lumea la televizor pe Sergiu Nicolaescu - mare şi tare? Iată că acum se află inert la picioarele mele şi eu mă simt foarte bine. Cum să privezi poporul de satisfacţia de a-l vedea într-o asemenea postură? Ruşine să le fie celor care au decis asta!

Filmele vor să le facă unor astfel de oameni pe plac şi dau cu nemiluita crime şi tot felul de orori. Dar ei nu sunt copii, să fie duşi de nas. Ştiu că aceea nu e decât o ficţiune şi că de fapt nu moare nimeni. Că sângele e vopsea roşie. Ei vor realitate! Iar, când realitatea e blurată la jurnalele de ştiri, ori ascunsă într-un sicriu închis, încep să devină nervoşi. Se simt traşi pe sfoară. Ce putem face pentru a-i mulţumi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.01.2013, 22:40:38

Un text in care cinismul, sarcasmul, sunt diluate cu atentie pentru a devenii ironii amare, ironii menite a devoala slabiciunile umane dintre care cele mai evidente sunt "voaiorismul sangvin", orgoliul ieftin si ..teama.Ca intr-un delir colectiv surprins in preajma..mortii. Mortii..altuia. Acest text dovedeste ca d-ul Badescu ramane acelasi fin observator al banalului cotidian transformat de VULG si IPOCRIZIE intr-un eveniment al searbedelor lor existente.

+2 (4 voturi)
Deumos
7.01.2013, 02:12:23

O vorba spune ca "Mama prostilor este tot timpul bortoasa" si chiar Einstein spunea ca "Doar două lucruri sunt infinite, universul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul.". Dar prostia este incarcata de rautate, de cruzime, de nepasare si ignoranta si nu e specifica romanilor neaparat. De aceea, ca sa scapi deastfel de scene trebuie eradicata prostia.... ceea ce nu prea are nimeni de gand pentru ca si politicienii si preotii au nevoie de acesta "calitate" a multimilor. In special in Romania se simte lipsa educatiei, rau de tot............................................................................................................................................................................................. Pentru a-i multumi trebuie doar lasati sa se macelareasca intre ei, ceea ce s-ar intampla imediat daca i-ar lasa cineva de capul lor. Problema este ca nu se macelaresc doar ei intre ei.

+2 (2 voturi)
Tudor Stupar
7.01.2013, 03:55:08

MORTUL E ALA DIN POZA DE SUS ?

0 (2 voturi)
Dorin
7.01.2013, 13:07:12

Mafiotul sicilian inteapa cadavrul cu un ac, pentru a fi sigur ca nu apar surprize...Gospodinele noastre asteapta continuarea piesei dec.1989 cu ian 2013.Ele ar fi vrut sa se asigure ca intradevar in cosciug era marele regizor.Presimnt ca vor mai aparea" stiri" importante.Maestru nu si-a jucat " ultima piesa".

robert austerus
7.01.2013, 13:52:09

Cam asta e atitudinea din pacate. Setea de senzational, de sange. Dar, pe de alta parte, a vedea efectiv rezultatele unei fapte care a dus la moartea unei fiinte, are necesitatea lui. La stiri, suntem informati ca X a decedat in urma unei batai. Ok, stim cu totii in general, ca a lovi pe altcineva e rau, e violenta, ca nu e o solutie. Unii au experiente proprii in care au batut sau au fost batuti. Dar e putin probabil ca vreunul sa fi fost pus in fata unui fapt similar celui descris in stire. Un om a fost batut pana a murit. Ce inseamna asta? Cati morti ai vazut in viata ta, de fapt? Pe ce ne putem baza constiinta trecerii in nefiinta in lipsa carcasei goale de suflet? De fapt, nici asta nu ajuta, efectiv, dar parca asa constientizezi mai bine mesajul, constientizezi continutul stirii. Altfel ... un om a murit. Ce inseamna asta, care sunt repercusiunile? Mi le pot descrie altii, dar tot acei oameni care au vazut la viata lor ce inseamna moartea. Eu unul, nu stiu, iar descrierile altora nu ma ajuta mai mult decat orice carte, unde apare cuvantul "moarte". Fara un context, e doar un cuvant. Nefiinta? Reincarnare? Viata vesnica ca si spirit?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările