De Ziua sa Naţională, România impune regula jumătăţilor de regulă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
e

Cred că nimic nu poate caracteriza statutul fluid al României de azi în trecerea sa mereu nehotărâtă către o nouă organizare în care să semene cu lumea civilizaţilor, decât decizia, cu adevărat simbolic-istorică-fără precedent, luată pentru desfăşurarea momentului solemn care marchează ziua de 1 Decembrie: Parada militară de la Arcul de Triumf.

Ocazie pentru ca, absolut firesc, populaţia să poată admira, chiar în format restrâns, forţa militară în care se investeşte atât de mult şi constant, obervând cu satisfacţie, de visu, diferitele maşinării care merg în ordine desăvârşită, odată urmate sau precedate de unităţile de soldaţi care, în virtutea tradiţiei, bat conştiincios pasul de de defilare, cu onor la Comandantul Suprem.

Normal.

Ceea ce mi se pare că iese complet din rgulile elementare ale jocului este modul, repet unic, în care este organizat evenimentul: doar accesul la tribuna oficială, acolo unde sunt grupaţi aleşii neamului, se face conform regulii generale impuse în acest moment, adică cu cu certificat verde sau urmând toate regulile binecunoscute de restricţie pentru adunări populare în aer liber. Restul, adică populaţia, oamenii de rând vaccinaţi dau nu, votanţii cum s-ar spune fără dorinţa de a jigni pe cineva, se văd admişi, "la liber" , oriunde în afara zonei selecte. Fără restricţii, fără controale.

Nu fac aici nici un fel de pledoarie pro sau anti-vaccinare. O face guvernul, o fac liderii politici şi reprezentanţii prinicipalelor organisme reprezentative ale statului care, în virtutea regulilor de ei votate, impun fereala legală de masa alăorlalţi, grămada de vaccinaţi sau nevaccinaţi, lăsaţi să evolueze cum i-o duce mintea şi instinctul de conservare.

Poate să fie de bine, bazându-ne pe scăderea continuă a ratei de infectare. Să dea Dumnezeu.

Dar asta nu anulează gafa enormă de a legifera, fie şi pentru aceste câteva ore simbolice în care are loc parada militară, realitatea prin care se acceptă jumătate de regulă, una pentru Conducerea de Partid şi de Stat, alta pentru blocul necuvântătoarelor. Ca pe vremuri, când "zona tribunei" era sacrosantă, era imaginea puterii şi stării excepţionale a influenţei de care beneficiau cei aproape de Dânsul.

Exact ca atunci, România trăieşte obsedată de statutul de excepţie de care, în mod natural, trebuie să beneficieze doar aleşii naţiunii, supuşi prin tradiţia istorică a pământului, altui set de reguli decât cele pe care le impun restului naţiunii. Lucru admisibil, poate, în epocile în care principiul "Statul sunt EU" era perfect funcţional şi credibil deoarece puterea regală era absolută deoarece regele însuşi era uns ca reprezentat al lui Dumnezeu. Numai că lumea, în alte locuri, a evoluat înspre alte moduri de organizare a statului şi cărţile lumii democratice au vorbit insistent de principiul echilibrului asigurat de aplicarea egală şi nediscriminatorie a legii.

Exact despre asta ar trebui să fie vorba şi acum de Ziua Naţională a României: de existenţa unei singure reguli de participare la evenimentul cu cele mai puternice rezonanţe simbolice. Aşa ar fi fost normal şi de înţeles, în acord cu reglementările date de Guvernul României.

Faptul că jucăm după regula veche, cea a respectării cu stricteţe a jumătăţilor de regulă, arată că partea noastră de lume s-a blocat într-un fel de univers neo-fanariot în care, în continuare, nimic nu este luat în serios până la capăt, regulile având diferenţe de aplicabilitate "în funcţie de cine este Omul", cu respectul cuvenit pentru grad şi funcţie, cu vaccin pe epoleţi sau fără.

Şi dacă lumea noastră s-a blocat, care-i problema?

În definitiv, se poate şi aşa, iar dacă lumea-i mulţumită, atunci ce atâta cârâială inutilă, numai ă stricăm plăcerea oamenilor? Sigur că există şi această variantă, numai că, aşa stând lucrurile, geaba toate farafastâcurile până acum cu "respectarea strictă a măsurilor de protecţie impuse de starea de alertă, încă în vigoare". Mofturi inutile să vadă Europa că şi noi ne preocupăm şi, care să zică, suntem în rândul lumii, măcar la nivel de legi publicate în Monitorul Oficial?

Dacă aşa e, atunci tot ar fi ceva, măcar să se ştie că regula asta nouă, cea a jumătăţii de regulă, va fi comunicată ca atare tuturor organelor competente şi relaxarea să devină, dacă nu legală, măcar informal pe deplin operaţională şi cu asta gata cu toate tensiunile sociale şi teoriile conspiraţiei care ne otrăvesc viaţa. Întrebarea, dacă poate fi pusă, este dacă povestea poate fi chiar extinsă ca regulă de comportament social dincolo de Ziua Naţională şi anunţă revenirea la regimul "merge şi aşa". atunci chiar să ne bucurăm că "legea porcului" va fi poate votată să le facem pe plac celor de la Bruxelles dar, de fapt, noi ştim că nimeni nu va lua porcul din bătătură unei populaţii în continuu proces de sărăcire, aşa cum arată statisticile europene. Tot aşa, cu angajamentul solemn al României că, în doi ani, va interzice total încălzirea cu lemne, semnal deosebit de interesant pentru populaţia din zonele de deal şi de munte.

Cine are dreptate? Evident că Ştiţi DumneavoastrăCine şi domnul General.

În rest, pentru ceilalţi, pentru restul, să ne trăim cu toţii, de-a valma, cum ne-a lăsat Domnul Dumnezeu, vaccinaţi, nevaccinaţi, trecuţi prin boală sau nu, cu sau fără teste rapide, la grămadă, fericiţi c-am apucat şi ziua asta. Aşteptând cu încredere ce urmează căci, nu-i aşa, n-o fi dracul atât de negru!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite