UPDATE Ministrul Educaţiei: În 10 zile Victor Ponta rămâne fără titlul de doctor dacă nu contestă decizia de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat vineri că Victor Ponta va rămâne în 10 zile fără titlul de doctor dacă nu cotestă decizia de plagiat. Decizia Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind plagiatul lui Ponta a fost trimisă, joi, la Ministerul Educaţiei pentru a da ordinul de retragere a titlului de doctor.

UPDATE Noul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru a explicat, referitor la dosarul de plagiat al fostului premier Victor Ponta, că a primit confirmarea de la Ministerul Educaţiei că CNADTCU a decis să îi retragă titlul de doctor. Victor Ponta are acum termen de zece zile să depună contestaţie. Dacă nu va face acest lucru, Mircea Dumitru va semna ordinul prin care i se va retrage titlul de doctor în drept.

Dacă depune contestaţie, teza de doctorat al lui Victor Ponta va fi reanalizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), lucru care ar putea dura între 30 şi 45 de zile. Dacă nu va depune contestaţie, atunci CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titul de doctor în drept.

 „Am primit o adresă din partea Ministerului Educaţiei, transmisă în calitate de rector. Am transmis CNADTCU solicitarea Universităţii Bucureşti de retragere a titlului şi adresa primită acum de la Ministerul Educaţiei ne confirmă că votul din CNADTCU e acela de a retrage a titlului de doctor al lui Victor Ponta. Din punct de vedere procedural, are la dispoziţie zece zile pentru a depune o contestaţie. Din 7 iulie are dreptul să facă contestaţie timp de 10 zile. Dacă va fi făcută, CNADTCU trebuie să evalueze contestaţia. În funcţie de aceste verdict, cu avizul Direcţiei juridice a Ministerului, ministrul în funcţie, adică eu, voi semna ordinul prin care se revocă titlul”, a explicat noul ministru al Educaţiei. 

Mircea Dumitru a preluat astăzi funcţia de ministru al Educaţiei. Actualul ministru este rector al Universităţii din Bucureşti din decembrie 2011, când a fost ales pentru primul mandat. 

Revista Nature a sesizat în urmă cu patru ani plagiatul

Decizia Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind plagiatul lui Victor Ponta  vine la patru ani după ce prestigioasa revista Nature a ridicat semne de întrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, arată Hotnews.ro.

Mai exact, pe 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare".

Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.

În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.

A negat acuzaţiile

Victor Ponta a negat tot timpul acuzaţiile de plagiat şi a încercat să minimizeze, iniţial, relevanţa revistei Nature. Ulterior, la sfârşitul anului 2014 a încercat să renunţe la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Asta după ce, în urmă cu patru ani, CNATDCU mai decisese o dată că Victor Ponta a plagiat. Însă în urmă unei serii de manevre legislative, nu s-a ajuns niciodată la retragerea titlului.

Mai exact, pe 29 iunie 2012 când Comisia Naţională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop a schimbat componenţa şi regulamentul de funcţionare ale CNATDCU, astfel încât Comisia nu mai avea atribuţii în a stabili dacă o teza de doctorat este sau nu plagiat.

O lună mai târziu, pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei decidea că Victor Ponta nu a plagiat.

La doar o zi distanţă s-a autosesizat şi Universitatea din Bucureşti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 că Victor Ponta a plagiat. 

Ministerul Educaţiei a anunţat ce decizie a luat în calcul abia la un an de la verdictul dat de Universitatea din Bucureşti, în martie 2013, şi asta la solicitările insistente ale presei: Ministerul Educaţiei a respins raportul Universităţii din Bucureşti, care a concluzionat că Victor Ponta a plagiat, şi a avizat favorabil hotărârea Consiliul Naţional de Etică (CNE), care a decis că premierul nu a plagiat. În consecinţă, Ministerul Educaţiei a decis să nu îi retragă premierului titlul de doctor. 

Guvernul Cioloş a schimbat legea

La începutul lunii martie anul acesta ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat că Executivul a adoptat un pachet legislativ pentru clarificarea cadrului normativ privind doctoratele.

„Am ales în urma discuţiilor din Guvern să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale", a anunţat ministrul, la Palatul Victoria.

El a mai spus că, prin noile reglementări, Consiliul Naţional de Etică „nu se mai ocupă de zona plagiatelor", acest lucru revenind Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Schimbările pe larg

Potrivit Hotărârii de Guvern, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor.

În termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie să se pronunţe cu privire la această sesizare. Decizia CNATDCU poate fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiză acesteia. 

Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale. Având în vedere responsabilitatea şcolii doctorale în acordarea titlului de doctor, în perioada de analiză a sesizării, CNATDCU va cere şi o decizie a instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat, cu privire la obiectul acesteia. 

Astfel, procedura privind retragerea titlurilor de doctor se va întinde pe durata a maxim 2 luni şi 5 zile.

În cazul în care CNATDCU constată nereguli, propune ministrului aplicarea următoarelor sancţiuni, în funcţie de gravitatea situaţiei:

- Retragerea calităţii de conducător de doctorat

- Retragerea titlului de doctor

- Retragerea acreditării şcolii doctorale.

În acest context, Guvernul a adoptat încă o reglementare, printr-o Ordonanţă de urgenţă, stabilind că diplomă de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului.

În ceea ce priveşte caracterul public al tezei de doctorat, Hotărârea de Guvern adoptată astăzi stabileşte că susţinerea publică a tezei de doctorat poate avea loc numai după parcurgerea următoarelor etape:

- Doctorandul preda teza în format electronic şi, după caz, în format printat la secretariatul şcolii doctorale;

- Şcoală doctorală realizează analiză de similitudini utilizând un program recunoscut de CNATDCU; acesta poate solicită, suplimentar, utilizarea unui program dezvoltat la nivel naţional privind detecţia de similitudini; rapoartele de similitudini se includ în „dosarul de doctorat”;

- Teza de doctorat este prezentată în comisia de îndrumare; după această pre-susţinere, care poate fi publică, conducătorul de doctorat şi comisia de îndrumare decid asupra depunerii oficiale a tezei şi organizării susţinerii publice; referatul de acceptare al conducătorului de doctorat şi acordul membrilor comisiei de îndrumare se includ în „dosarul de doctorat”.

- Teza de doctorat se depune în mod oficial la secretariatul şcolii doctorale, în format tipărit şi în format electronic, împreună cu rezumatul tezei de doctorat şi CV-ul doctorandului; secretariatul şcolii doctorale certifica îndeplinirea de către doctorand a tuturor obligaţiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat;

- Cererea pentru fixarea datei de susţinere publică a tezei de doctorat, avizată de conducătorul de doctorat şi de preşedintele comisiei de susţinere se depune la secretariatul şcolii doctorale cu minim 20 de zile calendaristice înainte de dată propusă pentru susţinere;

- Şcoală doctorală întocmeşte şi afişează anunţul pentru susţinerea publică cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de dată propusă pentru susţinere. Acesta va include în mod obligatoriu dată, locaţia şi ora de susţinere, conducătorul sau conducătorii de doctorat, precum şi locul unde textul integral al tezei poate fi consultat în format tipărit. Anunţul susţinerii publice, rezumatul tezei în format electronic, CV-ul doctorandului, CV-urile membrilor comisiei de susţinere publică a tezei de doctorat sau link-uri către acestea sunt afişate pe site-ul IOSUD. 

Totodată, actul normativ introduce o serie de prevederi care întăresc caracterul public al tezei de doctorat:

- Rezumatul tezei este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere;

- Teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de dată fixată pentru susţinerea publică. Lucrarea de doctorat rămâne document public la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române;

- Dacă doctorandul nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din această, formă digitală a tezei este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională după emiterea dispoziţiei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor;

- Dacă doctorandul optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din această, el primeşte un termen de graţie de maximum 24 luni pentru realizarea acestei publicări; după expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională cu atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor;

- După publicarea tezei sau a unor capitole din această, autorul are obligaţia de a notifica IOSUD asupra acestui fapt şi de a transmite indicaţia bibliografică şi un link la publicaţie, care vor fi făcute apoi publice pe platforma naţională.

- După acordarea titlului de doctor, în termen de maxim 30 de zile IOSUD are obligaţia transmiterii unui exemplar tipărit al tezei de doctor la Biblioteca Naţională a României unde poate fi accesat la cerere.

Dosarul de doctorat se arhivează de către IOSUD cu regim permanent. Modificările legislative au fost adoptate că urmare a recomandărilor cuprinse în Raportul grupului de lucru constituit în decembrie 2015, din 10 experţi recomandaţi de universităţi şi Academia Română (raport ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educaţiei), pe baza recomandărilor survenite în urmă dezbaterii publice, precum şi a discuţiilor din Guvernul României.

Îndrumătorul ştiinţific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003 era prim ministru al României. Victor Ponta era la acel moment secretar de stat în cabinetul Năstase, reaminteşte Hotnews.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite