Decizie definitivă: PSD, obligat să publice sursele de finanţare ale mitingului „împotriva abuzurilor” din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să facă publice sursele de finanţare şi prestatorii de servicii de la mitingul „împotriva abuzurilor" din Piaţa Victoriei, organizat de formaţiunea politică pe 9 iunie 2018. Decizia instanţei este definitivă.

Instanţa a menţinut o decizie similară dată de instanţa inferioară, Tribunalul Bucureşti, şi a respins recursul făcut de formaţiunea politică. „Respinge recursul că nefondat. Definitivă," este minuta Curţii de Apel Bucureşti.

Partidul Social Democrat trebuie acum să facă aceste infomatii publice la solicitarea jurnalistului Ovidiu Vanghele, fondator al Centrului pentru Investigaţii Media (CIM). Acesta a solicitat datele în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice.

Cum a motivat Tribunalul Bucureşti decizia

Tribunalul Bucureşti a susţinut că informaţiile legate de organizarea megamitingului PSD „împotriva abuzurilor" din Piaţa Victoriei, pe 9 iunie 2018, sunt de interes public, deoarece privesc activitatea partidului politic.

"Definiţia legală a informaţiei în sistemul Legii 544.2001 este largă; în esenţă, regulă pare a fi că toate informaţiile ce privesc activitatea unei entităţi sunt de interes public, excepţiile fiind de strictă interpetare", arata Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii au respins apărările făcute de avocaţii PSD, care au susţinut că nu pot oferi aceste date invocând prevederi din Legea contabilităţii nr. 82/1991, Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, dar şi controalele specifice realizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau ANAF.

"În realitate, Legea nr. 544/2001 este complementară şi, mai important, presupune o formă de descentralizare, în sensul că orice cetăţean are dreptul de a solicită informaţii punctuale, fiind fără relevanţă reglementarea în paralel a altor forme de transmitere de informaţii către alte autorităţi de control", motivează Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a mai arătat că informaţiile de interes public reprezintă un drept al cetăţeanului ce nu poate fi negat ori subminat prin invocarea faptului că există deja instituite alte mijloace de control.

"În acest context, cel puţîn in parte, răspunsul emis reprezintă un refuz explicit de soluţionare a cererii, respectiv cu privire la cheltuielile suportate de organizaţia centrală a partidului”, se mai arată în motivarea instanţei.

Tribunalul Bucureşti a decis la începutul lunii decembrie că PSD trebuie să facă publice informaţiile privind costurile organizării mitingului împotriva „abuzurilor din justiţie” din 9 iunie, din Capitală. Hotărârea magistraţilor venea în urma sesizării făcute de jurnalistul Ovidiu Vanghele, fondatorul Centrului de Investigaţii Media.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite