„Defăimarea” ţării – o lege împotriva criticilor PSD care poate pune pumnul în gură celor care atacă DNA, SRI şi SPP?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deranjat de criticile tot mai numeroase la adresa guvernării PSD, Dragnea vrea ca „denigratorii“ României în exterior să fie pedepsiţi prin lege. Sociologii spun însă că există deja pedepse pentru răspândirea de informaţii false, şi că ar fi suficient ca votanţii să ştie ce fac „denigratorii” la Bruxelles.

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a pus gând rău „denigratorilor“ României şi vrea ca cei care defăimează imaginea României în exterior să fie aspru pedepsiţi. El spune că PSD va promova un act normativ în acest sens. Dragnea afirmă că actul normativ „nu va opri libera exprimare“, însă va reglementa situaţiile de defăimare a ţării. „Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român, ţării în ansamblu, să poată sancţiona acest lucru, pentru că aceşti oameni, gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari, care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii. Noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm nimic în schimb“, a anunţat Dragnea, luni seara, într-o emisiune TV.

Şeful social-democraţilor nu este la prima iniţiativă de acest fel. Legea defăimării sociale moşită de Dragnea în 2015, care îi viza, în special pe internauţii de pe Facebook, a fost respinsă de Parlament.

Atac împotriva libertăţii de opinie

Analiştii au criticat dur iniţiativa lui Liviu Dragnea, spunând că este un atac împotriva libertăţii de opinie.  „O asemenea de lege ar fi inutilă. Există deja pedepse pentru răspândirea de informaţii false, de exemplu. Nu văd ce ar aduce în plus, nu văd necesitatea unei astfel de legi. Liviu Dragnea, de fapt, vrea ca nimeni să nu critice PSD şi, în general, niciuna dintre acţiunile lui să nu se împiedice de vreun obstacol. Ce nu înţelege el e că într-o democraţie asta nu se poate. Dreptul la exprimare este garantat de constituţie, suntem şi semnatari ai unor convenţii europene care consfinţesc acest drept. Această iniţiativă ne aduce aminte de comunism, când orice critică la adresa partidului unic era catalogată ca act de trădare“, este de părere sociologul Mircea Kivu.

„Simplul fapt că discutăm de o lege a defăimării este anormal. Cine şi cum decide că cineva a defăimat România sau instituţii a statului român? Ar fi interesant de aflat opinia liderilor PSD despre cei care spun de ani de zile că DNA face poliţie politică. La acelaşi capitol se încadrează şi atacurile publice la adresa SPP sau a SRI. Nu mai spun despre teoria statului paralel care a capturat România şi care circulă nestingherită fără nici o dovadă clară. Sunt aceste declaraţii încadrabile la defăimare sau nu? Nu de alta, dar autorii lor sunt aproape toţi din rândurile partidului aflat la putere “, spune şi analistul politic Dan Ionescu.

Derapaj către populism

Nici politicienii nu sunt de acord cu o lege a defăimării. „Este un derapaj total către un populism de cea mai joasă speţă. În spatele acestei iniţiative se ascunde permanenta căutare a lui Liviu Dragnea de inamici imaginari. A fost statul paralel, a fost Soros, au fost multinaţionalele, iar acum e Monica Macovei“, a declarat europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.

Cătălin Ivan a atacat-o şi pe Monica Macovei, spunând că, într-adevăr, aceasta a făcut deservicii României, dar sanţionarea acesteia nu poate fi făcută decât prin votul alegătorilor. „Monica Macovei a adus, de-a lungul timpului, prejudicii mari României. Dar eu cred că singura instanţă care să decidă dacă Monica Macovei mai merită sau un un mandat de europarlamentar este poporul român, când va ieşi la vot. Altă modalitate de a o sancţiona pe Monica Macovei pentru activitatea din Parlamentul European nu există. Eu cred că dacă românii ar şti ce face Monica Macovei la Bruxelles împotriva României, nu ar mai vota-o niciodată. Şi asta ar fi suficient“, a afirmat Cătălin Ivan.

La rândul său, europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan afirmă că, prin această iniţiativă, liderul PSD vrea să controleze modul în care guvernarea sa este văzută.

„De un an de zile, de la Ordonanţa 13, lumea întreagă vede cum poporul român iese în stradă pentru justiţie, dreptate, stat de drept şi cum politicienii vor un stat slab, la cheremul lor. Pe Liviu Dragnea îl deranjează tocmai această imagine corectă şi de un an de zile încearcă să convingă lumea întreagă că 500.000 de oameni ieşiţi la proteste greşesc. Dragnea vrea să controleze modul în care guvernarea sa este văzută, iar riscul major nu este aşa-zisa defăimare, ci dezinformarea, manipularea şi populismul“, a declarat Siegfried Mureşan.

Legea defăimării, arma lui Dragnea împotriva generaţiei Facebook

Liderul PSD Liviu Dragnea a încercat şi în 2015 să propună o lege asemănătoare, dar Parlamentul a respins-o. Dragnea a propus atunci o lege a defăimării sociale, care să pedepsească manifestările de ură şi intoleranţă faţă de anumite categorii sociale.

Legea prevedea că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social“.

Prin „grup social“ se înţelegea  „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA“.

Pentru a promova o asemenea lege, Liviu Dragnea a scornit un organism european, o convenţie cadru, care, de fapt, era un ONG. 

„Propunerea legislativă vine în completarea legislaţiei comunitare în materie, fiind inspirată de «Convenţia Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranţei şi Combaterea Intoleranţei», propusă ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de către Consiliul European al Toleranţei şi Reconcilierii“, explica Dragnea, în expunerea de motive.

Consiliul European al Toleranţei şi Reconcilierii este, de fapt, un ONG internaţional, creat în 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Moshe Kantor, preşedintele Congresului Evreiesc European. Acest ONG nu are nicio legătură cu instituţii europene, iar documentele sale nu sunt nicidecum parte a dreptului comunitar, aşa cum susţinea Dragnea.

Reacţia societăţii civile

Societatea civilă a interpretat iniţiativa lui Dragnea drept o tentativă de a cenzura libera exprimare, tăind astfel din elanul pe care l-au luat tinerii pe reţelele sociale. În plus, Dragnea a fost acuzat că vrea să reducă din libertatea de exprimare a presei.

Pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea fost luată cu asalt de către internauţii nemulţumiţi de iniţiativa acestuia. Totodată, a fost modificată pagina de Wikipedia a lui Liviu Dragnea, internauţii ironizându-l pe liderul PSD. Admnistratorii paginii de Facebook a lui Liviu Dragnea au şters la foc automat mii de comentarii negative.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite