Centrala nucleară aflată pe Dunăre, la graniţa cu România, va reveni la întreaga capacitate după ce se va confirma că toate sistemele operează normal, potrivit comunicatului, în care se spune şi că nu există niciun risc de contaminare radioactivă. Celălalt reactor de 1.000 de MW al centralei de tip sovietic operează la întreaga capacitate.
Totul s-a întâmplat după ce, cu o lună în urmă, autorităţile bulgare în domeniul nuclear au prelungit cu zece ani licenţa de funcţionare a centralei a cărei construcţie datează din epoca sovietică. Centrala ar fi trecut cu succes testele de rezistenţă efectuate de societatea rusă Rosatom şi compania franceză EDF, potrivit autorităţilor bulgare de reglementare nucleară.
Situată pe Dunăre, centrala, care furnizează 34% din energia ţării, va trebui de acum înainte să solicite o licenţă la fiecare zece ani.
Unităţile 1 şi 4 de la Kozlodui, considerate învechite, au fost închise în 1998 şi 2006 la solicitarea Bruxellesului, ceea ce a reprezentat o condiţie de aderare a Bulgariei la UE. Un controversat proiect al celei de-a doua centrale nucleare pe teritoriul bulgar, la Belene, la vest de Kozlodui, a fost recent relansat după mai multe răsturnări de situaţie. Şapte grupuri, între care compania chineză CNNC, cea rusă Rosatom şi întreprinderea sud-coreeană KHNP, au depus oferte pentru a finaliza această instalaţie, care are deja două reactoare de 1.000 MW de fabricaţie rusească.
Bulgaria este adeseori criticată de Washington şi Bruxelles pentru dependenţa de energetică de Rusia. Peste 95% din gaze şi 80% din petrolul consumat în această ţară sunt furnizate de Rusia, iar singura rafinărie bulgară aparţine gigantului rusesc Lukoil.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
8 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Mama lor de cefe late! Au conservele alea sovietice pe post de ractoare nucleare, sa speram ca nu vor bubui...
Comentariu considerat abuziv.
Daca romanii sunt niste prosti si au permis constructia centralei asa aproape de granita....Daca am fi vrut sa facem noi chestia asta langa Ungaria, porneau ungurii un iures de nedescris.
Cat de batut in tartacuta esti nenica?!!! Puteau bulgarii sa se opuna in vreun fel constructiei centralei de la Cernavoda! Sau crezi ca, in caz de accident nuclear, mai cinteaza ca e la granita bulgaro-romana sau bulgaro-turca? Bai, daca prostia ar durea, ar fi dramatic si pentru tine si pentru vecinii tai pe care nu i-ai lasa sa dormi!
Cand ma gandesc ca, mai deunazi, cativa sobolani rosii deplangeau incetarea colaborarii romano-chineze in ceea ce priveste construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, imi dau seama cat de subrede sunt argumentele trollilor bolsevici de pe acest forum!
Vezi toate comentariile (8)